La Vía Galega porta avui l’autodeterminació als carrers de Sant Jaume de Galícia

  • Entrevista al portaveu de la Vía Galega, Anxo Louzao

VilaWeb
NósDiario
23.04.2022 - 21:30
Actualització: 23.04.2022 - 21:48

Sota el lema “Som una nació”, la plataforma Vía Galega ha convocat aquest matí una manifestació a Sant Jaume de Galícia. Parlem amb Anxo Louzao, portaveu d’aquesta organització.

Quins objectius té, aquesta mobilització?
—Aquesta convocatòria té moltes motivacions. Per exemple, commemorar el 146è aniversari de la Revolució d’Abril del 1846, que va ser una fita històrica per al país. Però Vía Galega va néixer amb l’objectiu de defensar els interessos del poble gallec; reclamem qüestions com ara l’autodeterminació, el dret de decidir per nosaltres mateixos. Necessitem sobirania política, econòmica i alimentària, atès que actualment encara rebem les conseqüències de la crisi del 2008, que empitjora i que a Galícia no s’ha acabat mai. I ara la situació és agreujada per la guerra d’Ucraïna i l’escalada injustificada dels preus de les matèries primeres; una part de la societat pateix pobresa energètica. Són molts els motius per donar suport a aquesta mobilització, car la crisi ha colpejat encara més les classes populars gallegues, tenim uns dels salaris i pensions més baixos de l’estat espanyol…

Què va significar la Revolució del 1846?
—Va ser una fita molt important en la història de Galícia i per això volem commemorar aquell aixecament, que va donar lloc a la declaració de l’anomenada Revolució d’Abril i que, lamentablement, va tenir un final infeliç amb l’afusellament dels màrtirs de Carral. Podríem dir que va ser la primera pedra del nacionalisme gallec actual.

Per què espereu que la gent surti al carrer?
—Perquè paguem les conseqüències de la crisi tot i tenir un país amb grans recursos i riquesa perquè no tenim un poder polític que els aprofiti. La llum és com més va més cara malgrat que exportem el 30% de l’energia i ací tan sols hi ha les conseqüències perjudicials per al medi i les persones, no hi ha una empresa pública ni una tarifa elèctrica pròpia… Però també hi ha més exemples clars de manca de sobirania, com ara el desmantellament del sector industrial, atès que la nostra economia no es gestiona segons els nostres sectors estratègics. La manca de sobirania també exclou en termes de sobirania alimentària. Bona part del territori continua essent improductiu a mesura que els preus pugen; Galícia podria produir cereals i, en canvi, produeix eucaliptus. En definitiva, hi ha una manca total de capacitat i voluntat per part dels governs estatals i gallecs, que defensen els interessos d’una oligarquia i ni tan sols intervenen al mercat arran d’una gran pujada de preus. Per cert, reivindiquem un dret democràtic bàsic: Galícia té totes les característiques i elements d’una nació, volem existir com a país i amb història pròpia. No volem que ningú decideixi per nosaltres ni ens governi de fora.

S’han programat autobusos d’O Condado, A Coruña, Ferrol, Lugo, A Mariña, Ourense, Pontevedra i Vigo per anar a la manifestació. Confieu que hi hagi molta participació?
—Fem una campanya molt intensa arreu del país, per això les nostres previsions són que vindrà un nombre important de gent malgrat les condicions meteorològiques. Sembla que plourà, però la pluja no ha estat mai un impediment, a Galícia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any