La venda d’armes al món ha augmentat per primera vegada en cinc anys, segons les dades que ha fet públiques l’Institut d’Estudis per a la Pau d’Estocolm (SIPRI). Aquesta organització ha analitzat les vendes d’armes i de serveis militars de les principals empreses productores a escala internacional i ha conclòs que el 2016 se’n van vendre per valor de 374.800 milions de dòlars, un 1,9% més que l’any anterior. Des del 2011, aquesta venda havia anat disminuint d’any en any.

No obstant això, tenint en compte les dades del SIPRI, la venda d’armes al món ha augmentat d’un 38% des de l’any 2002, quan va començar a aplegar-les. El SIPRI, a més, elabora una llista de les cent empreses més importants d’aquest sector.

Els Estats Units encapçalen la venda d’armes
Les empreses nord-americanes van al capdavant de la venda d’armes. L’any passat van vendre’n un 4% més que l’any 2015, amb uns ingressos de 217.200 milions de dòlars. Els principals motius d’aquest creixement són les compres de grans sistemes armamentístics de països tercers.

El fabricant d’armes més gran del món és Lockheed Martin. Va facturar un 10,7% més que el 2015, principalment gràcies a la venda d’avions de combat F-35. De fet, les empreses dels Estats Units representen un 57,9% de les vendes en el rànquing del SIPRI.

Alemanya i el Regne Unit, principals venedors europeus
Les empreses alemanyes encapçalen la venda d’armes a Europa, amb un 6,6% més. La companyia més beneficiada ha estat Krauss-Maffei Wegmann (12,8%), que exporta vehicles blindats. L’altra gran afavorida ha estat la fabricant de sistemes terrestres Rheinmetall (13,3%).

Al Regne Unit, la venda d’armes ha crescut d’un 2%. L’empresa britànica amb augment més gran és GKN, fabricant de components aerospacials (43,2%). La quarta companyia més gran del sector a escala mundial, BAE Systems, va augmentar les exportacions d’un 0,4%.

En tota l’Europa occidental, es van obtenir uns ingressos de 91.600 milions de dòlars per la venda d’armes, és a dir, un 0,2% més que el 2015. Les vendes de França i Itàlia, dos dels altres principals exportadors, van disminuir lleugerament.

Augment de la venda d’armes el 2016 respecte del 2015. Dades en milions de dòlars. Elaboració pròpia.

Rússia alenteix el ritme
Les exportacions russes van créixer d’un 3,8% (26.600 milions de dòlars), cosa que representa un 7,1% de les vendes mundials. Segons el SIPRI, la crisi econòmica de Rússia és el principal motiu de l’alentiment del ritme de les seves empreses.

United Aircraft Corporation, la tretzena empresa d’armes del món, va augmentar les exportacions d’un 15,6%, perquè va vendre a les forces armades russes. De les deu companyies de Rússia que formen part de la llista del SIPRI, cinc han crescut en vendes i cinc han decrescut.

Corea del Sud domina entre els productors emergents
Hi ha una colla de països on la venda d’armes és un sector a l’alça. És el cas de Corea del Sud, el Brasil, l’Índia i Turquia. Les empreses sud-coreanes van créixer d’un 20,6% (8.400 milions de dòlars). Segons el SIPRI, l’augment de la tensió amb Corea del Nord ha estat un factor clau per a explicar aquesta demanda més gran.

En canvi, en països com ara Austràlia, Israel, el Japó, Polònia, Singapur i Ucraïna ha disminuït d’un 1,2%. Les empreses japoneses han tingut la principal davallada global (-6,4%). Mitsubishi Heavy Industries ha decrescut d’un 4,8%, Kawasaki Heavy Industries d’un 16,3% i Mitsubishi Electric Corporation d’un 29,2%.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]