La vaccinació té la clau del creixement econòmic

  • Un ritme baix i l'incompliment de les etapes previstes reduirien les valoracions de les variables més importants de l'economia per al 2021 i allargarien la crisi

Jordi Goula
18.01.2021 - 19:50
VilaWeb

Aquest matí, en un butlletí de borsa, llegia que el procés de vaccinació de la població contra la covid-19, tret d’alguna excepció, va més a poc a poc que no es preveia a la major part de països. Això, si no hi ha canvis substancials en el ritme, pot acabar endarrerint almenys un trimestre la situació prevista pels mercats fins fa poc: que, a final del segon trimestre d’enguany, gran part de la població dels països europeus i dels EUA ja es trobaria immunitzada, cosa que faria possible una forta recuperació d’aquestes economies durant el segon semestre de l’any. Algunes empreses d’anàlisi comencen a revisar a la baixa les expectatives de creixement econòmic per al 2021, cosa que pot dur els analistes a rebaixar les estimacions de resultats per a moltes companyies, especialment per a les més dependents del cicle econòmic.

Bé, aquest és el punt de vista dels mercats, però indica la importància cabdal que es dóna a la relació entre el ritme de vaccinació i el punt d’acceleració de l’economia. Evidentment, la visió dels polítics sempre és més optimista. En un esmorzar de feina a Madrid, aquest matí, la ministra d’Indústria espanyola, Reyes Maroto, parlava d’aquest punt i deia que esperava que la campanya de vaccinació permetés que l’estat assolís la immunitat de grup abans de l’estiu per salvar la campanya turística. “Si accelerem els plans de vaccinació, podem aconseguir aquesta immunitat abans del moment previst i tenir les garanties perquè es redueixin les prohibicions de mobilitat.”

Per Maroto, Setmana Santa serà un punt de partida clau. “Veurem si som capaços d’activar la mobilitat; si no és internacional, que ho sigui dins el territori espanyol, la qual cosa sens dubte seria un punt de partida en la recuperació del turisme.” El seu govern treballarà amb les comunitats autònomes i el sector per fer possible aquest avanç en la campanya de vaccinació. Tanmateix, no ha explicat com pensa fer-ho, perquè hem de recordar que la immunitat de grup s’havia previst d’assolir-la a final d’estiu, quan el govern espanyol calcula que s’haurà vaccinat el 70% de la població. A partir d’aquest percentatge els científics consideren que hi haurà prou gent immunitzada per a evitar que el virus s’estengui com fins ara.

El ritme de vaccinació  preocupa arreu i en aquests moments ja es pren com una variable clau per a les estimacions econòmiques. Fa un parell de setmanes el Banc Mundial publicava un informe que deia que les perspectives de creixement econòmic mundial a curt termini són molt incertes, amb diverses hipòtesis de creixement encara possibles. Segons una hipòtesi pessimista, d’un augment continu de la contaminació i un retard en el desplegament dels vaccins, l’economia mundial només podria recuperar l’1,6% el 2021. Per contra, en cas de control de la pandèmia i acceleració de la vaccinació, la taxa de creixement pot arribar gairebé al 5%. La diferència és molt gran. Però aquí hi entren tots, països més desenvolupats i menys desenvolupats.

Més a prop nostre, he trobat un estudi fet a França, per la consultora Asterès, que conclou que els sectors més penalitzats per la crisi –turisme, restauració i transports– depenen estretament del ritme d’administració del vaccí. Calcula, per una altra banda, que si dura fins a final del 2021 farà perdre a França uns 3,5 punts de PIB –entre enguany i l’any vinent– en comparació amb la hipòtesi que la població fos immunitzada a final del primer semestre d’enguany. Són xifres molt importants. Ve’t aquí la preocupació pel ritme d’administració del vaccí.

A tall d’aproximació –i conscient de la incorrecció tècnica que implica– ens podríem demanar quant significaria per a Catalunya si les pèrdues estimades –en el cas d’allargar-se el període de vaccinació– fossin del mateix nivell que les franceses. Recordem que, quant a Catalunya, ara com ara tenim les franges de previsions per al 2021 de quatre institucions: el govern (4,5%-7%), la Cambra de Comerç (6,7%), Funcas (7,6%) i el BBVA (6,0%-6,5%). Aquestes previsions canviaran quan sapiguem el tancament definitiu del 2020, en què, diguem-ho tot, hi ha estimacions molt diferents entre institucions sobre l’evolució del quart trimestre.

Aquestes institucions no sé com han valorat en els models respectius la variable de la vaccinació. Però si ens atenim a l’estudi esmentat de França, implicaria una pèrdua de 3,5 punts de PIB repartits entre enguany i l’any vinent, en cas que la vaccinació acabés uns quants mesos més tard o a l’hora prevista. En xifres absolutes, serien uns 7.000 o 8.000 milions d’euros, que no és pas poca cosa. I, a més, molts llocs de feina. Per això cal desitjar que el ritme de vaccinació vagi tan ràpid com pugui ser i, com més aviat acabem, millor per a tots. Per a l’economia, també.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor