La Universitat de València oferirà un postgrau d’Expert universitari en Falles i Creativitat

  • Els objectius del postgrau són l’aprofundiment en la cultura fallera i la seva vessant creativa així com les repercussions econòmiques, socials i culturals

VilaWeb
ACN
01.06.2016 - 13:15

La junta de govern de la Universitat de València ha aprovat la creació del títol de postgrau Expert universitari en Falles i Creativitat, segons que ha informat aquest l’Institut universitari de creativitat i innovació educativa a través d’una nota de premsa. Les mateixes fonts han justificat la creació del títol perquè les Falles ‘constitueixen una manifestació cultural i festiva profundament arrelada en la cultura valenciana i la seva identitat amb nombroses activitats culturals enriquidores per al conjunt de la societat, tant a nivell cultural com econòmic i social’. Així mateix, remarquen que la candidatura de les Falles a patrimoni de la Humanitat per la Unesco requereixen d’uns estudis universitaris sobre les festes de València per aprofundir en el seu coneixement i investigació. El curs de postgrau en l’especialització de Falles començarà el pròxim curs 2016-2017.

El títol de postgrau serà codirigit pels professors Gil-Manuel Hernàndez i Ricard Ramon, de la Universitat de València. Segons que ha informat l’Institut universitari, el postgrau planteja la necessitat d’uns estudis d’ especialització de nivell universitari sobre les Falles, per estudiar-les a fons i fomentar la formació́ de professionals de diversos àmbits, com ara turisme, art, gestió́ cultural, professionals de museus i centres festius, artistes fallers, titulats del Cicle Formatiu Superior d’Artista Faller, llicenciats en Belles Arts, historiadors, sociòlegs, mestres, pedagogs, dissenyadors, il·lustradors, artistes d’altres àmbits, així com persones interessades en aprofundir en la cultura fallera.

Els titulats podran aplicar els coneixements adquirits per desenvolupar nous projectes d’interacció social, cultural i econòmica en la festa fallera, ‘fomentant el seu desenvolupament futur per convertir-la, encara més, en un triple eix fonamental per a la vida social, econòmica i cultural de València, amb totes les implicacions i beneficis que això comporta’.

El títol s’impartirà en valencià i té com a principals objectius conèixer la cultura fallera amb profunditat, especialment en la seua vessant creativa; aprofundir en el coneixement de les relacions i les possibilitats econòmiques, socials i culturals de present, i especialment de futur, de la festa i la cultura fallera; estudiar la història i el present de les Falles per ajudar a desenvolupar-les en les seves més diverses vessants, especialment en la seva dimensió de patrimoni cultural; capacitar l’alumnat per generar activitats de dinamització, promoció i difusió de la festa fallera, de cara a la seva projecció́ professional en aquest àmbit o àmbits afins.

Els postgrau constarà de 15 crèdits articulats en tres grans blocs docents de 5 crèdits cadascú (Art, festa i experiència estètica; Falles, creació i creativitat; Falles, societat i patrimoni).

La Universitat de València remarca que com a sortides professionals es troben els diversos àmbits professionals vinculats a les Falles, del sector del disseny i la creació de falles, així com els àmbits vinculats al turisme, activitats socioculturals i gestió cultural, a més d’activitats artístiques i associacionisme en general.

Entre els docents hi ha professors de reconegut prestigi com Romà de la Calle, Antonio Ariño, Ricard Huerta, Rosa Yagüe, Pau Rausell, Jesús Peris, Jesús Català, Pedro García Pilán, Maria Amparo Alonso, Maria Dolores Soto o José Maria Nàcher, estudiosos de les Falles com Ricard Català, Vicent Borrego, Josep Lluís Marin, Antonio Herrero, Joan Castelló, Antoni Colomina, Lluís Mesa, Frederic Oriola, José Martínez Tormo, Rafael Solaz, Javier Mozas, Rubén Tello o Iván Esbrí, entre altres, i artistes fallers comVíctor Valero, Paco Pellicer o Marisa Falcó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any