El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha presentat aquest dimarts unes propostes que espera convenceran Gran Bretanya de continuar dins la Unió. L’esborrany d’acord ha estat publicat en una carta als dirigents de la UE, els que han de ratificar i aprovar-lo en versió definitiva en una cimera a Brussel·les el 18 de febrer.

Tusk proposa que s’ampliïn els poders dels Parlaments nacionals per bloquejar lleis. El pla no obligaria a Gran Bretanya a una major integració a la UE, que està inscrita en el Tractat de Lisboa.
Pel que fa als beneficis socials per als treballadors migrants europeus, Tusk ha dit que s’han de respectar els tractats, però insinua que hi ha marge de maniobra per aclarir les normes del desplaçament de la gent.
La UE ha elaborat també un ‘mecanisme de salvaguarda’ que la Gran Bretanya podria invocar per respondre a ‘situacions excepcionals d’ingrés de treballadors’ d’altres països de la UE. El pla tracta d’equilibrar les inquietuds britàniques sobre les condicions de membres i el que considera la pèrdua de sobirania enfront de Brussel·les sense introduir canvis en els tractats de la UE, un procés lent i molest.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]