La taula de diàleg és una orgia de la desraó

ERC es troba atrapada en la seua fantasia, en la fantasia de la taula de diàleg. I ara no pot reconèixer el fracàs i ha de fer malabarismes per a justificar-la i justificar-se

VilaWeb
L'eurodiputada Sophie in ‘t Veld, durant la presentació de l'informe (fotografia: Olivier Hoslet).

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Llegint el magnífic dietari de Josep Iborra, que acaba de publicar l’Institut Alfons el Magnànim, em trobe que el savi valencià replega en les seues anotacions del 1971 una reflexió de Bertrand Russell que diu que cada “orgia de la desraó té per efecte afermar els amics de la raó”.

“Desraó” és un vocable poc usat, malgrat ser molt gràfic. I a mi avui em sembla el més vàlid a l’hora d’explicar algunes de les sorprenents reaccions que vam haver de viure ahir en relació amb l’informe preliminar del Parlament Europeu sobre Pegasus.

Aquest informe el signa Sophie in ‘t Veld, l’eurodiputada neerlandesa i ponent de la comissió d’investigació, que forma part del mateix grup europeu de Ciutadans. I és duríssim amb el govern espanyol. L’acusa de no col·laborar a esclarir l’espionatge. També deplora el marc legal espanyol, la llei de secrets oficials, perquè és horrible i facilita les accions il·legals. Critica el Defensor del Poble, el socialista Ángel Gabilondo, perquè no fa la seua feina respecte de les víctimes del Catalangate. Destaca negativament la diferència entre el comportament de la justícia espanyola arran del presumpte i gens esclarit espionatge contra Sánchez, Marlaska i Margarita Robles i el comportament arran de l’espionatge certificat contra els catalans. Avisa que s’espien advocats i fins i tot recrimina als partits espanyols, PSOE inclòs, d’haver intentat de desacreditar les víctimes catalanes.

I, tanmateix, malgrat tota aquesta contundent rastellera de desqualificacions, dirigents d’ERC com l’eurodiputada Diana Riba deien ahir: “L’informe corrobora que hem d’estar asseguts a la taula de diàleg.” O, com explica la crònica d’Ot Bou, el govern es dedica a aigualir el vi.

Vejam si ens entenem. Després de fer-se públic el Catalangate, el 19 d’abril d’enguany, el govern de la Generalitat va comparèixer solemnement i el president Aragonès va afirmar que la taula de diàleg i la comissió bilateral es ressentirien molt d’aquesta revelació i que no tenia trellat reunir-se amb el govern espanyol. Que no tenia trellat si el govern espanyol els espiava pel darrere alhora que negociava per davant i mentre no hi hagués una reacció contundent i un canvi d’actitud immediat.

I el canvi d’actitud no s’ha vist enlloc. Van despatxar la directora del CNI i ací pau i allà glòria. Però ningú no té cap garantia ni tan sols que l’espionatge haja desaparegut. És evident que el govern no sap si els continuen espiant ara mateix. I, de fet, la consellera Serret, en la conferència de premsa d’ahir, va remarcar: “Cal que ens donin garanties que no es repeteix.” S’entén, per tant, que no les tenen, aquestes garanties.

I, doncs, si a l’abril el president Aragonès estava tan indignat que congelava la taula de diàleg de resultes de la monstruositat de l’espionatge polític, com és que avui ens diuen com si res que la constatació d’aquesta monstruositat és un al·licient per a romandre asseguts en aquesta taula amb els responsables de tot plegat, amb els espies?

Una explicació és constatar, simplement, que ERC es troba atrapada en la seua fantasia. La taula de diàleg ja no té sentit polític perquè no serveix ni servirà de res ni s’hi aconsegueix res. Però com que ells, com a partit, s’ho han jugat tot a aquesta sola carta –únicament per a diferenciar-se dels altres i fer-se forts en la lluita per l’hegemonia–, ara resulta que no poden fer-se enrere perquè els eixiria massa car i el preu seria inassumible. Simplement.

Però hi ha una altra explicació possible, si fem l’exercici –sempre sa– de retornar als clàssics de la nostra literatura. Car Ramon Llull deia molt encertadament que “desraó e no re són semblants”. I vet ací que ens trobem que la taula de diàleg és això: no re. I que són això les respostes d’ahir: pura i autèntica desraó.

 

VilaWeb necessita el vostre suport per a continuar-se publicant. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors. Nosaltres depenem solament de vosaltres.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
08.11.2022  ·  22:12

Absolutament vergonyós l’actuació del gobierno i la del govern!
És inadmissible que ER surti per la tangent i insisteixi amb la taula de “dialeg” de lluços.
Passo enllaç al video d’Octuvre de fa uns minuts
https://youtu.be/sWagZzH1k_Q

Josep Usó
Josep Usó
08.11.2022  ·  22:16

Què han de dir? Què poden dir? Ells tots sols han entrat al pot. I ara tothom els pot veure a través del vidre. I la tapa està posada. Tot, els costarà molt car. Ningú els tindrà llàstima. No la mereixen.

Joan Manau
Joan Manau
08.11.2022  ·  22:19

Va dir el President Aragonès que no tenia trellat reunir-se si “el govern espanyol els espiava pel darrera mentre negociava per davant”. Encara pitjor, els espia pel darrera i no negocien res ni pel davant ni pel darrera.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
08.11.2022  ·  22:20

Com sempre, més clar que l’aigua

Joan Fargas
Joan Fargas
08.11.2022  ·  23:05

Militants destacats d’ERC amb càrrec, ja diuen clarament que la llengua i el país no els importa gens. Diuen, hem d’anar junts amb l’estat i està per les necessitats de la gent. Realment això és el que estan fent i tot el que diuen pels mitjans és mentida.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
08.11.2022  ·  23:05

Sr. Director, no acabo s’entendre la vostra raó.
Avui tenim motius per estar contents i us hi gireu fent llenya de la taula. És cert que s’atansa el fred…però calia?.
Dieu: “La taula de diàleg ja no té sentit polític perquè no serveix ni servirà de res ni s’hi aconsegueix res”. I jo em pregunto: considerant que és un diàleg amb l’Espanya sagrada no serà aquesta la seva raó més apreciable?. La metafísica.?
I una altra pregunta: posar a ERC sota les potes dels cavalls…serveix de res?
No valdria més dedicar els esforços a construir un nou projecte que superés àmpliament, a les urnes, l’opció junquerista?
I finalment: algú té aquest projecte i està disposat a treballar-hi …o tot és saliva?
Mentrestant, celebro ben sicerament l’informe. Ens ajuda a tots.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
08.11.2022  ·  23:10

L’anàlisi de la resposta del Govern de la Generalitat, de la Diana Riba, etc., només és possible de fer-la des de la psiquiatria política.

Gerber van
Gerber van
08.11.2022  ·  23:18

El què no s’ha de fer per satisfer Espanya. És molt probable que ERC accepti tot això perquè l’últim exiliat d’aquest partit pugui tornar a casa.

Però és responsabilitat de l’oposició, inclosa i en particular de JxCat, que es despatxi aquest govern irresponsable. Si fos només per respecte als valors democràtics.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
08.11.2022  ·  23:20

El pitjor és que la mateixa militància d’ER està abduïda, mentint més enllà de tota raó. Espero que fora del partit no se’ls cregui ningú. Calen eleccions amb urgència, o aquesta gentussa ens arrossegarà en la seva caiguda. Mai no hauríem d’haver confiat en els polítics.

Josep Maria Rúbies
Josep Maria Rúbies
09.11.2022  ·  00:05

Tot és molt difícil i més quan hem perdut, de moment, el que més desitgem, perdre la dependència d’Espanya i ser lliures com a poble.
Cal allunyar-se d’un problema per veure’n la seva sortida i això ens convé a tots. Cal cercar tot el que suma i oblidar cercar culpables, si no la real causa del problema. Primer no tot estava preparat i l’altra Espanya que té un nacionalisme no democràtic i que ara intentant enganyar a Europa amb un diàleg que no vol si no per aprobar pressupostos o governar.
Cal estar tranquils aquesta mentida ens faboreix i mentres hauria sigut més interessant que els tres partits independentistes preparesssin com seguir el camí que els catalans els hi hem demanat en comptes de baralles infantils per el poder. L’anàlisi profund dels fracassos ajuda a anar endavant i sobre tot usant l’eina de treball anomenada democràcia, que ben utilitzada ajuda a acceptar les diferències. Això també va per mí com per a vostè a qui admiro i a tots aquells que sovint s’allunyen de la democràcia.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
09.11.2022  ·  00:10

Vicent, com sempre, un plaer llegir les teves editorials però, per altra banda, m’agradaria saber quina és la teva opinió respecte a que Dolors Feliu obtingui nova plaça de funcionaria al departament de presidència? Crec que és prou important per dedicar-hi una reflexió al respecte tenint en compte que està al capdavant de l’ANC.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
09.11.2022  ·  00:17

No té cap sentit aquesta política que fa ERC. Deu obeir a unes directrius ocultes i inconfessables: el preu a pagar pels indults o la tornada de l’exili? És inevitable de pensar-hi.

Rosa M.M.S.
Rosa M.M.S.
09.11.2022  ·  00:21

Per la covardia d’ER i la poltrona ens veiem arrossegats pel fang. No tenen dignitat ni vergonya.

Anna Linares
Anna Linares
09.11.2022  ·  00:25

Fins on podran arribar ER que no els caigui la cara de vergonya? Em pregunto si no hi ha cap militant que pugui fer autocrítica?

Jaume Riu
Jaume Riu
09.11.2022  ·  00:31

PUNT DE VISTA POSITIU
ERC es troba atrapada en la seva fantasia. Tot se sap i ho veu tothom que la taula de diàleg ja no té sentit polític perquè no serveix ni servirà de res ni s’hi aconsegueix res. Però com que ells, com a partit, s’ho han jugat tot a aquesta sola carta –únicament per a diferenciar-se dels altres i fer-se forts en la lluita per l’hegemonia–, es fa efectiu allò de Sir Bertrand Russell quan diu que: “cada orgia de la desraó té per efecte afermar els amics de la raó”.
En dos dies he sentit en tres ocasions la mateixa expressió en boca d’algun parent, amic, veí, conegut o saludat, que ha votat sempre ERC i llegeix l’ARA: que “potser s’ho haurà de començar a replantejar”, i aquest és el punt de vista positiu.

Raul Magdalena
Raul Magdalena
09.11.2022  ·  00:47

No hi ha absolutament res darrere la taula, sols rendició i autonomisme. Vejam que faran els seus votants

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
09.11.2022  ·  01:00

Malauradament ERC no només es troba atrapada en la seva fantasia, sinó en un error estratègic monumental i històric: España mai ha dialogat ni negociat amb ningú. Però hi ha més : està atrapada en un partit que pretén ser hegemonic al preu que sigui, i curull de mesells, ineptes i corruptes fins al moll de l’os. Perquè prioritzar els càrrecs i els sous de un sottogoverno controlat, és corrupció! ( ja va sent hora de parlar clar). I la prova del que dic és el resultat “a la búgara” de la recent “elecció” dels dirigents.

I el més greu: tots aquests ingredients produeixen que sigui el partit de l’engany, la mentida i la manipulació feixistoide més descarades. Es tracta de anar eliminant possibles adversaris , com més llúcids i valuosos per a l’objectiu que es ven (la independència), millor; sigui pels mitjans que sigui: sistemàticament molt bruts, barrejant mitjes veritats i grans mentides (casos Borras, i darrerament Feliu, i un llarg etc…).

I això és el que la miliitància ha aprovat amb el 97% de vots…Quo vadis ERC??

(Avís per a navegants: no sóc de Junts ni de cap partit, ni tinc interessos en cap d’ells. Sóc de la ANC i Òmnium)

Roser Bravo
Roser Bravo
09.11.2022  ·  01:01

Fins i tot els comentaris sobren… Dura massa tot això i finalment el món ens veurà a tots els catalans com titelles. Si res més no, per aguantar, sense demanar, tots a una, noves eleccions!!!!!

Susanna Herce
Susanna Herce
09.11.2022  ·  01:05

Jordi Torruella 00:10

Sobre la qüestió que planteges, jo també m’ho demanava i he trobat aquesta informació:

https://assemblea.cat/comunicat-la-presidenta-dolors-feliu-canvia-de-placa-a-la-generalitat-on-ja-treballava-per-tenir-mes-dedicacio-per-a-lassemblea/

Si la informació és certa, la notícia no s’ha explicat bé, però a veure què surt els propers dies. Esperem que surti la versió contrastada.

Albert Ventura
Albert Ventura
09.11.2022  ·  02:49

Aquesta taula de dialeg acabara convertint-se per erc en una taula d’autopsies.

Josep Gualló
Josep Gualló
09.11.2022  ·  03:47

ERC ESTÀ AVALADA PER AQUELLA PARADOXA QUE DIU QUE ELS FRANQUISTES CATALANS, SON INDEPENDENTISTES REFORMISTES.

Investits d’aquest flamant titol, otorgat per un dels perodistes més lucits dels Païssos Catalans, creuen que per la Petacosta van rebre, com els apostols, l’Esperit Sant en forma de llengues de foc. Em fan pena, pobrets.

Joan Benet
Joan Benet
09.11.2022  ·  04:06

ERC és un partit espanyol i ja està. Suposo que a això és deuria referir amb lo de eixamplar la base. A partir d’aquesta constatació, que cadascú obri en conseqüència.
Cal un partit independentista nou per tenir a qui poder votar.

Maria Rosa Biadiu
Maria Rosa Biadiu
09.11.2022  ·  05:09

Taula de diàleg ? Jo en dic taula de monòleg . La dita catalana: La cabra pels seus pecats porta els genolls pelats” hi podem afegir els genolls dels creients en aquesta taula de innominia.

Imma Presseguer
Imma Presseguer
09.11.2022  ·  06:11

Sincerament, ER està descabestrat.
Estan perduts, quina llàstima tot plegat !

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
09.11.2022  ·  06:21

A què esperem per exigir la dimissió d´aquest govern inadmissible i vergonyós per la nostra terra?

Salvador Molins
Salvador Molins
09.11.2022  ·  06:24

La Taula de Diàleg i més coses …

ER diu i fa coses molt lletges i grosses. Veritablement és com una orgia terrorífica contra Catalunya.

La Verges, imputada, demana permís al carceller Llarena per governar contra la llibertat i la Independència de Catalunya, desfent i aigualint el nostre Mandat d’edificar la República Catalana Independent.

Els que van expulsar Laura Borràs amb l’excusa de que era imputada, amb la Vergés callen i consenteixen, és clar, tenen el consentiment de l’amo. El Vichy francès tenia el consentiment de l’amo nazi i el Vichy català d’ara té el consentiment dels amos feixistes espanyols i dels terroristes d’estat del PSOE.

El mateix torna passar amb el cap del PSC-PSOE, un tal Illa imputat a Europa pel cas de 10 milions de mascaretes, i torna passar el mateix que amb la Vergés, la CUP i ERC callen i consenteixen que l’Illa no sigui apartat del seu càrrec al Parlament. A la Borràs l’expulsen, a l’Illa no.

Vergonya esclaus de Vichy.
Si l’amo terrorista d’estat diu no, la Borràs és expulsada. Si el mateix amo diu sí, aleshores l’Illa es queda.

ER i els seus còmplices volen fer desaparéixer l’1-O i la DUI, però no ho aconseguiran. Morí el mal govern!
Expulsem, denuncien i descobrim els traïdors i els capats d’esperit.

Qui es creu l’excusa de la Serret? Diu pobreta que potser la jutjaran?

No ens enganyem, per entendre’s cal voler i sols destapant les mentides i els mentiders es pot arribar a una entesa i possible coordinació estratègica.

És ER qui s’hi ha negat en rodó des de fa 5 anys, ha destruït tota possibilitat d’encarar-se amb l’enemic, fa costat a l’estat espanyol i deixa a l’estacada als catalans del Primer d’Octubre. Llastimós.

Davant d’aquest panorama depriment només em queda repetir el meu crit de lluita i fer que soni per tot arreu:

Visquem la Llengua i la Independència, són indestriables! no en baixem, no les abandonem!

Complim el Mandat del Primer d’Octubre: Edificar la ja Incipient República Catalana Independent. Comprometem-nos en completar la DUI del 27 d’octubre de 2017, cercar els suports internacionals polítics i econòmics, la salvaguarda policial i militar, i presentem la DUI arreu com un compromís en ferm, fins portar-la al Tribunal de Dret Internacional de La Haia.

Unim-nos i censem-nos al Consell de la República, tots els que vam votar l’1-O amb coneixement de causa.

Fem-nos independents!
No siguem esclaus!
Siguem lliures, catalans lliures,
no esperem ser-ho quan ja siguem morts!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
09.11.2022  ·  06:32

L’indulto al junqueras, es la rendicio d’erc, convertit en un partit esclau del Sanchez, espanyolista per augmentar el deficit fiscal com mai, que treballa contra Catalunya. Junqueras es ESPAÑA QUE ODIA ALS CATALANS. Pobra ERC un psoe miserable, indigne i que s’ha venut a canvi del INDULTO DE TRAFICANTS INDIGNES

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
09.11.2022  ·  06:52

Sr.Partal:els que són d’erc, voten a erc, encara que els donin pel sac. La millor estratègia és la indiferència i esperar que caiguin com a fruita podrida.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
09.11.2022  ·  07:09

Trobe que resulta difícil albirar, mentre està passant, les conseqüències de determinades decisions. Però grans partits han quedat convertits en no res, recordem la UCD espanyola, el PASOK grec, el Partit Socialista Francès, o el Partit Socialista Italià, per nomenar alguns del nostre entorn. A casa nostra ERC, sembla que és un partit central, important, i de moment les enquestes no el castiguen, però arribarà un moment, i no crec que estiga lluny que caurà en la irrellevància. Llavors podrem constatar com ha estat el procés de destrucció d’un partit, fet que per si mateix i des d’un punt de vista sociopolític, sempre és interessant d’observar i ens aporta ensenyança.

Carles Serra
Carles Serra
09.11.2022  ·  07:11

Gràcies Vicent per l’editorial, però sincerament no descobreixes res, dir alçades d’ara que ER amb la seva taula del diàleg és una fantasia, jo crec que ets molt benèvol; això d’aquesta taula és LA MENTIDA.
Representa la submissió a tot aquest sistema franquista i corrupte espaÑol, apart d’apalancar-lo.
Ja que dir de Diana Riba, la dona d’en Romeva, tots col.loquedets en el sistema i viure d’ell; com va dir en Ot. Bou, només serveix per posar aigua el vi.
Cal dir apreciat Vicent alçades d’ara el veure tanta traïció i Lerruxisme que això d’ER és pitjor que Ciudadanos i el PSO€ de la Colònia catalana, almenys aquest defensen obertament tot aquest sistema espaÑol, el que ens roba, el que ens reprimeix i fa el genocidi de la nostra cultura i llengua; ER tot fent de triler LA MENTIDA, serveix només per APALANCAR tanta merda.

Francesc Planas
Francesc Planas
09.11.2022  ·  07:12

Sr Camprubí. Discrepo de la vostra opinió.

Quan una persona maltractada et comenta que intenta fer entrar en raó el maltractador, quan diu que de tant en tant, un cop a l’any i quan a ell li plau i necessita alguna cosa, s’asseuen a parlar junts; quan justifica que cal seguir seient i parlant amb el maltractador, mentre ell la segueix espiant i maltractant … els que ho veuen des de fora entenen que aquesta persona necessita ajuda, urgent, de tota mena, per tal de lliurar-se d’aquesta servitud, d’aquest malviure.

D’altra banda, no és que el director posi ningú sota els peus del cavall. És que s’hi posen sols, per desgràcia de tots, amb els nostres vots i, el que és pitjor, amb la nostra dignitat. I fer-ho veure, fer veure que ens fan combregar amb rodes de molí, és la tasca d’un periodista lliure i independent.

Salut!

Ricard Palomar
Ricard Palomar
09.11.2022  ·  08:08

Puc entendre que es defensi, peti qui peti, l’anomenada Taula de Diàleg, pero quan la seva defensa contradiu el que hom va dir fa poc (Aragonès: “La gestión de Pegasus está dinamitando la vía del diálogo”), em demostra l’inconsistència de l’argumentari, el nul valor de la paraula donada i lo volubles que són molts polítics adaptant amb calçador la realitat als interessos de partit.

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
09.11.2022  ·  08:09

És una vergonya de govern que ens avergonyeix a tots. Amb les declaracions d’ahir han tocat fons però encara poden caure més avall perquè sens dubte aprovaran els pressupostos i tot el que els presenti el PSOE. Seria el moment ideal perquè la gent els escridassessim cada dia amb una gran xiulada davant la Generalitat. Els hem de fer fora per dignitat. Motius ens en sobren.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
09.11.2022  ·  08:14

Jo crec que per iniciar un diàleg, primer, s’ha de treballar un marc amb unes condicions, uns punts i un seguiment de control de tot això. Després, comences les reunions.
Que jo sàpiga la Vilagrà i el Bolaños van fer això abans de l’estiu. És pot saber que van fer, exactament?
Vull dir que veig que hi ha força gent, inclosos alguns comentaristes d’aquest diari que creuen en la taula de diàleg i pensen que donarà fruits. Jo penso que el fruit que dóna és “qui dies passa, anys empeny”.
No vull posar aigua al vi d’aquesta eina tan “meravellosa” però penso que no passaria res si es frenés la propera reunió (no sé per a quan està convocada) i es fés una revisió del context per “”llimar” algunes dissonàncies que, potser, alteren la confiança mútua que s’hauria de tenir si ens prenguessin aquest diàleg seriosament. Després poden continuar dialogant, és clar .
Tan Diana Riba com Meritxell Serret es posen elles soles sota les potes dels cavalls. En Partal només ho comenta.

Josep Vilà
Josep Vilà
09.11.2022  ·  08:18

Deixeu de desraonar i digueu-ho clar sr. Director: ERC han traït el país a canvi de l’indult. Quin pecat més gros podem fer per tenir-los encara cap consideració? Són no res, són enemics. Parlem clar si us plau. No tot s’hi val a la vida. I dels traïdors hom se n’allunya, no els continua donant el benefici del dubte.

Joan Benavent
Joan Benavent
09.11.2022  ·  08:45

Com a gent d’esquerres (així s’autoanomenen, si més no), haurien d’haver estat els primers en denunciar un atemptat tan bèstia contra els drets humans. En comptes d’això, va i aigualeixen encara més el vi. Deuen pensar que els catalans hem vingut al món per sotmetre’ns a la violència i el maltractament infligit pels castellans, l’amo, el segrestador, el torturador, l’assassí, el gran germà. D’esquerres, diuen. Quina broma.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
09.11.2022  ·  08:53
Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
09.11.2022  ·  08:54

https://www.youtube.com/watch?v=sWagZzH1k_Q

Els polítics cada dia més despullats . Com diu Josep Vilà no s’els pot donar el benefici del dubte. Ja ens han dit qui son i que volen fer.

Joan López
Joan López
09.11.2022  ·  09:02

Erc ja fà temps que pudor castellà,ningù català que estimi la terra pot donar suport a aquet partit botifler que ha enganyat al poble.
Dimissiò ja de Pere aragonès i novas eleccions,aquet govern no representa a Catalunya ja que la ha venut per sous per els seus.

Josep Salvador
Josep Salvador
09.11.2022  ·  09:10

El dia que sapiguem que te Marroc de Sánchez i que te Sánchez de Oriol Junqueres ho entendrem tot. Els tenen agafats per allò que no sona, els c….ns

Joan Cuscó
Joan Cuscó
09.11.2022  ·  09:14

Com va dir algú : “La primera vegada que t’enganyen la culpa és del que ho fa. La segona, la culpa la tens tu”

Berta Carulla
Berta Carulla
09.11.2022  ·  09:34

Els indults i prou? No ho crec. Segur que amortitzen Pegasus amenaçant amb els draps més bruts que els han trobat, que segur que en són u s quants perquè són uns màfies, el seu comportament al partit, als mitjans de comunicació, al govern i a les xarxes ho certifica. Si no, haurien dimitit, si fossin honestos.
L’única manera de salvar-se és embolicar-se més i més amb la ronya i la porqueria.

Núria Riba
Núria Riba
09.11.2022  ·  09:40

El Govern d’Aragonès, a través de Meritxell Serret, ja va deixar molt clar ahir què ha fet i què farà pel que fa a la investigació anunciada fa uns mesos sobre Pegasus: RES de RES. No fos cas que Pedro Sánchez s’enfadés. Vegeu el vídeo Octuvre de l’Albano Dante.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
09.11.2022  ·  09:43

Ja no es tracta d’acusar a ERC de deslleialtat, traïció o incompetència, el que comença a emergir, és que ens trobem davant d’un partit que ha perdut la seva voluntat política perquè ha estat captat per l’estat i utilitzat pel Psoe, com si fos la seva tercera ma i peu. L’estan utilitzant com un simple instrument.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
09.11.2022  ·  10:07

E.R.? Ja s’apanyareu! Però…., E.R.C.? Qui t’ha vist i qui et veu!

Pep Agulló
Pep Agulló
09.11.2022  ·  10:39

DE FA MOLT LA DESRAÓ…

Generacions històriques de catalans han alçat l’estendard d’estavellar-se contra el mur de voler un futur nacional amb Espanya. I d’aquesta dèria d’esclau ha destil·lat un verí que s’inocula dins l’independentisme, com una quinta columna de l’unionisme. Les formes canviants, però sempre amb la por i la covardia com a denominador comú.

Per ells, la desraó els justifica no haver d’anar fins al final en la voluntat de ser lliures. Necis.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
09.11.2022  ·  10:58

Crec que insistir en la degradació i la podridura d’ERC i del govern de la Generalitat ja no té més recorregut. És ben visible des de fa temps que el seu comportament està al límit de la legalitat (en termes d’estafa, frau,…) i ja n’ha excedit infinitament els límits de l’honestedat, ètica, integritat, compromís i professionalitat política.
Continuar amb la denúncia reduïda al fòrum de VW ja no aporta res.
Els polítics d’ERC no dimitiran, no s’exposaran a mocions de confiança, no faran res que no estigui sotmès al dictat del deep state espanyol (amb el PSOE, de moment, de portaveu).

Hem de passar a l’acció ja mateix !!!
Deixar que els opressors tinguin màxima llibertat d’acció porta irreversiblement a situacions terrorífiques. La Història està plena d’exemples. La por o els dubtes envers l’oportunitat no poden ser un cop més l’excusa de la passivitat.

Per exemple: només que entre el col·lectiu de lectors de VW (més ampli que el de subscriptors) hi hagués una iniciativa per organitzar una alternativa als actuals partits fake-indepes, en tindríem ja una massa crítica similar o superior a la del CxR (organització que, per cert, la veig tan lligada de mans i inoperativa com la resta).

Som-hi !!!
Llista Cívica ja !!!

José Gascón
José Gascón
09.11.2022  ·  11:29

Pot ser es tracta de la taula del xantatge i l’extorsió. Els que estan amenaçats de cárcel, ruïna, inhabilitació i informació reservada pegasus no poden ser interlocutors en una suposada negociació amb els seus amenaçadors, estaran condicionats pels seus interessos, neguits… Si és així haurien d’apartar-se, també de les direccions polítiques, i deixar pas a altres sense condicionants tan bèsties.

Marc Mateos
Marc Mateos
09.11.2022  ·  12:17

Aquests botiflers indignes ja s’han acabat el diccionari.
Tot això és terra ignota, no té nom tanta indignitat.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
09.11.2022  ·  12:19

Ciutadans (C`s) és al mateix grup que la diputada neerlandesa Sophie in’t Veld. Això és correcte? I no parlo d’analogies en el seu origen, sinó que em refereixo a l’analogia que podem trobar en les diferències ideològiques de uns i d’altres. C’s són un grup reaccionari que combrega molt ufà amb el franquisme i, a l’altra banda, hi trobem una diputada delerosa d’escatir la veritat d’un fet que esquitxa l’estat espanyol i la seva contumàcia a ignorar la veritat. Penso que el Parlament Europeu hauria ser més curós a l’hora de formar aquest grups en el sí del seu parlament.

Jordi Torres
Jordi Torres
09.11.2022  ·  12:24

La taula de diàleg és una carcassa buida. La seva finalitat no ha estat mai la de dialogar amb Espanya, i molt menys la de negociar res. És senzillament un acord entre dos partits, un “win-win” entre Esquerra i el PSOE.

Esquerra l’ha utilitzat per a poder mantenir-se al govern sense haver de renunciar del tot a la retòrica independentista, però alhora evitant la confrontació amb l’estat (que és el que li tocaria fer si fos un partit independentista).

En Pedro Sánchez l’ha usat de maquillatge democràtic per Espanya, exhibint-la sempre que ha sortit a passejar per Europa. S’ha pogut fer un munt de fotos amb un, sempre somrient, president Aragonès i ha explicat que el “conflicte català” està en vies de solució.

El preu d’aquesta comèdia l’hem pagat els catalans, com sempre, independentistes o no, en forma de greu retallada de drets, d’un perillós retrocés de la llengua catalana, de més espoli, d’humiliacions i indignitats a cabassos… Aquesta actitud de submissió contínua del govern de la Generalitat també ha encoratjat l’espanyolada. Ara són més descarats: Qualsevol passavolant amb idees filofeixistes es veu amb cor d’insultar en públic als catalans, a la nostra cultura, als nostres representats i a les nostres institucions. El missatge que hem donat és ben clar: Som un poble submís que es deixa humiliar, trepitjar-nos surt de franc.

La bona notícia és que l’equilibri d’interessos partidistes que sostenien la “faula de diàleg” sembla que s’ha trencat. La feble pàtina democràtica d’Espanya s’ha desgastat més enllà de la capacitat del govern de Catalunya per a dissimular-la. El cas Pegasus, per exemple. Ara és un afer que va al cor mateix de les institucions europees. No hi fa res, que el govern català prefereixi ser maltractat, sigui per instint masoquista o per interessos ocults. Espanya està agredint directament a Europa, a les seves institucions i als seus ciutadans. No és que hi tingui molta confiança en Europa, però que el cas del maltractament al poble català hagi passat a mans de persones sense interessos directes a Espanya, en principi és bo.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
09.11.2022  ·  12:53

Dius que ERC es troba atrapada en la seva fantasia. Algú m’hauria d’explucar quina és aquesta fantasia, perquè jo no acabo d’entendre. Em pregunto, si finalment arriba una desautorització en tota regla al govern i estat espanyol, dels tribunals europeus (que tenim molts números que així sigui), que farà llavors ERC ? Serà capaç de malbaratar aquesta força perquè li esguerra la “fantasia” ?

enric llopis
enric llopis
09.11.2022  ·  12:57

Al govern BOTIFLER que fa temps que manega Catalunya no li calen justificacions. Són una colla de titelles abonats al règim borbònic franquista per una poltrona i un sou. I hi són perque no hi ha cap alternativa SERIOSA que treballi per tirar endavant aquest pais

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
09.11.2022  ·  13:04

Ja cal que en les properes eleccions (municipals, estatals o les que siguin) hi hagi un exèrcit d’apoderats independents que controlin tot el recompte de TOTES les taules.
Tenim els traidors a casa. Això vol dir que la Generalitat pot enviar a l’estat els dades que vulgui, si no les controla ningú.

Vull dir que si el CEO continua dient que ERC no davalla ès perqué estan preparant la tupinada.
Ja cal que tinguem mala llet i ens preparem amb temps o ens la tornaran a fotre.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
09.11.2022  ·  13:14

Sembla ser que alguns governs demanen que Catalunya i Espanya dialoguin. Això es pot entendre.

Però ERC entent per “Taula de diàleg” una aberració contra els drets humans.
Espanya no dialoga mai. Espanya mai compleix després d’haver fet veure que dialoga.
Si Espanya parla de diàleg vol dir que sap com treure’n profit de la falsa conversa.

ERC sap que españa no dialoga mai.
Altres governs que obliguen dialogar els d’ERC amb españa no saben com interpreta Madrid la paraula diàleg.

Un diàleg sense testimonis internacionals NO PODRÀ SER MAI DIALEG AUTENTIC.

Marià Armengol
Marià Armengol
09.11.2022  ·  14:48

Perversió del llenguatge o guants de cromomolibdè??
ERC NO es veu atrapada en la seva fantasía, i l’hà de justificar de qualsevol manera:
ERC es veu atrapada en la seva GRAN MENTIDA. en benefici propi (els indults).
Es vergonyós que seguim parlant de l’existencia d’aquesta ‘tauleta de merda’. Anomenar-la com a ‘fantasía’ es donar-li un valor que no té: Fantasejar sería creure en un fet improbable. La realitat es més tangible: Es un ‘constructe’ que s’han muntat PPsoez i ERC per, enganyant-nos a tots, ‘blanquejar’ uns i aconseguir uns indults els altres. Vergonyós !
PS: ERC ja hà avisat que ells NO s’aixecaràn MAI d’aquesta ‘tauleta de merda’… Doncs això…Ja ho sabem.
PS2: Em sap greu que el sr. Partal s’empassi i, en certa manera blanquegi, ni que sia per la via del dubte, aquest ‘diàleg’… Tots tenim orelles, nas… i ulls!!!… i el sr. Partal es molt més expert en aquests tripijocs que tots nosaltres junts. Considero, per tant, una cortesía vers ERC del tot inmerescuda tractar-los de ‘beneits, ximples o cagadubtes’ quan la realitat explota als ulls: Son una altra cosa: Té un altre nom…

Roser Caminals
Roser Caminals
09.11.2022  ·  16:24

Aragonés pot dir una cosa, però si Junqueras en diu una altra el partit tanca files darrere seu.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
09.11.2022  ·  16:32

De la Taula de Diàleg, només es pot dir que a l’independentisme, els cops de porra del 1-O, no són res comparat amb el mal i la frustació que aquesta taula ha causat a canvi de res.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
09.11.2022  ·  16:51

L’actuació d’ERC em sembla patètica, traïdora i, a vegades, moltes, repugnant. Però voldria puntualitzar una cosa. No es tracta de sigles. Si això així fos, només caldria neutralitzar unes sigles. El problema és que l’actuació i actitud d’ERC és transversal. La pots trobar avui a ERC, demà a Junts o a la CUP, un dia amb Jordi Sànchez, un altre amb Diana Riba, abans-d’ahir amb Jordi Cuixart i l’endemà amb la Carme Forcadell.

Aquesta actuació, ara atribuïda només a unes sigles, ERC, és el resultat d’almenys 40 anys de contuberni entre els catalans que van fer (i fan) negocis amb la Cort del Regne, negocis als quals no volen renunciar. Aquest és el problema i, els que l’alimenten, el problema, són els votants. I, sabeu per què? Perquè les sigles saben que els votants són una colla de babaus que continuaran votant-los perquè abans de ser ciutadans són fans.

Assumpció Cantalozella
Assumpció Cantalozella
09.11.2022  ·  17:23

Tinc tantes ganes de parlar com ho feu vosaltres!!!!! Vull dir desqualificant un partit amb una, no pas sens-raó, sinó no-raó!!!!! Llançant a la nova galleda de les escombraries el partit que és el majoritari dins el procés d’ independència ara mateix , al Principat!
Només ho entenc una miqueta….una micarella…en sentir, ara mateix, a TV3…”Planta Baixa”…que aquest traïdor, botiller, creador de contes terribles pitjors de la dels nens al bosc… amb les torres d’ en Bas…en veure la rodeta de colors on aquest partit guanya les enquestes….I el que sempre li llança pel cap el contingut del cubell del rebuig les perd.

Jordi Romeva
Jordi Romeva
09.11.2022  ·  17:46

S’ha parlat molt de com influeix en l’estat d’ànim de la població la manera com alguns dirigents del moviment independentista s’estan comportant des de l’octubre de 2017. Aquesta depressió col·lectiva va tenir el primer brot quan varen empresonar el “Jordis”, després va seguir amb l’exili i la presó del govern i ha continuat amb la persecució de milers de ciutadans. Però el que provoca més angoixa son els canvis de criteri, d’ideologia, de principis, de valors, que sembla que s’està produint en el cervell de determinats homes i dones que han sigut líders del procés. En molt poc temps, els nostres ídols ens mostren que tenen els peus de fang: es presenten d’amagat davant una justícia espanyola de la que renegaven, ocupen càrrecs en el govern autonomista que criticaven, es posen al servei dels patrons espanyolistes contra els qui lluitaven i defensen tot allò que acusaven. És fotut, molt fotut encaixar-ho, però ens en sortirem. De fet ja ens en estem sortint. El sol fet què en parlem ja és una teràpia. Detectar el problema és el primer pas per trobar la solució i la trobarem, de forma individual cascú de nosaltres i com a conseqüència, de forma col·lectiva.

Salvador Llopis
Salvador Llopis
09.11.2022  ·  18:42

Com nassos acabarà aquesta falòrnia? Tinc molta curiositat. No pot durar massa.

Pere Guarch
Pere Guarch
09.11.2022  ·  18:45

Voleu dir? Deu ser per això que Junts continua baixant.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
09.11.2022  ·  20:10

La Sra. Diana Riba és l’esposa del Sr. Romeba (exparlamentari europeu), per tant tot queda en família (er) i l’economia familiar és vital en aquests casos. És vergonyós l’actitud d’aquesta senyora. El comportament d’aquest govern és prepotent, xulesc, i sobretot em preocupa la ignorància i el nivell intel·lectual dels seus membres (Complex d’inferioritat, es compensa amb aquest tipus d’actuacions).

Antoni Sans
Antoni Sans
09.11.2022  ·  21:38

Escriu Rosa:
Com diu Roser Bravo: ja n’hi ha prou! RECLAMEM ELECCIONS JA.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
09.11.2022  ·  23:00

Na Dolors Feliu fa un canvi de feina professional i passa a fer una feina de menor nivell (allà mateix on fa 30 anys que està fent feina) per poder tenir més dedicació a fer el voluntariat que fa a l’ANC: fa un acte meritori que l’honora, però els qui li tenen ràbia peque els ha denunciat públicament, manipulen la informació perque sembli una malifeta i, controlant els mass media, molta gent ho creu o se li genera un dubte.
Això d’ERC i els media comprats, a mitges amb les clavegueres de l’estat (i el sector “professional”de Junts col·laborant-hi com qui no vol la cosa), tallant el cap de qualsevol persona honesta i valenta que els pugui fer ombra ja fa una vomitera indescriptible. Llista cívica ja.

Maria Terré
Maria Terré
09.11.2022  ·  23:44

En Josep Ramon Noy (01:00) diu:
“Sóc de l’ANC i d’Omnium”
Jo també sóc del CxR.
I tu, i vosaltres sou del CxR?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes