El govern vol “poc soroll” amb Pegasus i fa l’orni amb el pressupost

  • Serret demana transparència i garanties i diu que cal esperar les conclusions definitives de l’informe

VilaWeb
Ot Bou Costa
08.11.2022 - 15:46

Sembla que, com més coses passen, menys té a dir-ne aquest govern. Sobre el cas Pegasus? Ja ho veurem. Sobre el pressupost? Ja ho veurem. Sobre l’estabilitat de la legislatura? Ja ho veurem. Tot és un ja ho veurem darrere un altre. Avui, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha tret ferro al document del Parlament Europeu sobre l’espionatge. El text, molt dur, apunta que el govern espanyol va espiar independentistes i que probablement va ser el primer client de tota la Unió Europea de l’empresa que desenvolupa Pegasus. Serret ha dit que el document es tracta “encara d’un esborrany” i que “esperarem les conclusions definitives i com se’n concreten les propostes, com ara el protocol” per a prevenir més casos. De moment, cap reacció. El govern “continuarà treballant com fins ara, amb discreció, rigor, seriositat i poc soroll perquè es resolgui aquest cas” i, en paraules de la portaveu Patrícia Plaja, “per arribar al fons de la qüestió”. 

Serret preveu que la qüestió aparegui a la taula de diàleg, perquè “el cas Pegasus és un episodi més del conflicte”, però no contempla cap trencament de relacions amb el govern espanyol. Tal com ha fet els últims dies el president Pere Aragonès, la consellera ha reescrit oralment els objectius formals de la taula i diu que hi volen “aconseguir resultats en el marc de la desjudicialització del conflicte”. L’amnistia i l’autodeterminació van apareixent menys en les declaracions dels representants d’Esquerra Republicana, i quan ho fan és per a refredar-les. “Som molt lluny dels objectius de l’amnistia i l’autodeterminació, però també és evident que ara no hi ha cap altre camí per aconseguir-los”, va dir dissabte Oriol Junqueras. Cada discurs és més aigua al vi. Si ens fiem d’allò que avui ha dit Serret, les aspiracions ara són “millorar els sistemes de garanties de drets i llibertats”.

De fet, la consellera, seguint curosament la línia del poc soroll, ha mirat de rebaixar la pressió sobre la Moncloa fent servir el comodí de “l’estat” com a subjecte de l’espionatge, en lloc del “govern espanyol”, tot i que l’informe parla molt explícitament del “govern espanyol” com a client del programari de Pegasus, i no pas de l’estat. Serret n’ha parlat així, literalment: “No podem respondre de què farà l’estat més enllà que respongui a totes les demandes que se li estan fent per donar tota la informació necessària per esclarir aquest cas d’espionatge”. Allò que la Generalitat exigeix és “transparència, assumpció de responsabilitats i garanties que no es tornarà a repetir en el futur”. 

Serret, nomenada després de tornar de l’exili, també ha respost que no li sembla que el seu nomenament transmeti a Europa la imatge que el conflicte està resolt, sinó que “és ben viu” perquè li espera un judici on se la pot condemnar a un any d’inhabilitació. 

El pressupost: hi ha pressa sense pressa

El govern tampoc no té novetats ni decisions preses sobre el rumb del pressupost. Continuen insistint que els socis prioritaris són els comuns, que els demanen un paquet de mesures socials, Junts, que ara diuen que estan disposats a escoltar però critiquen amb contundència el govern, i la CUP, que no va presentar-se a la reunió. Ahir, que va fer justament un mes que Junts se’n va anar a l’oposició, el president Aragonès es va reunir amb el PSC, que se li ha ofert moltes vegades. El govern reitera que la reunió formava part de la ronda de trobades amb els grups parlamentaris, però les paraules contra els socialistes s’han anat atenuant els últims dies. “No hi ha una data límit. Es vol anar tan ràpid com sigui possible, però no hi ha una data límit, almenys en el punt de les negociacions on som ara. Posar una data límit mai no és bo”, ha dit Plaja.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any