Una recració d'Ultima Thule feta per la NASA

La sonda espacial New Horizons, de la NASA, ha sobrevolat avui Ultima Thule, un cos remot situat a uns 6.500 milions de quilòmetres de la Terra i, per tant, l’objecte més llunyà mai explorat. ‘Go New Horizons’, ha exclamat el director de la missió, Alan Stern, mentre l’equip del Laboratori de Física Aplicada John Hopkins, a Maryland (EUA), celebrava aquest triomf científic sense precedents. El moment ha estat a les 5.33 GMT –les 6.33 del matí, hora catalana–, quan les càmeres de la sonda han passat per sobre d’Ultima Thule.

La telemesura de la trajectòria ha confirmat la fita i s’espera que aviat se’n publiquin les primeres imatges. Ultima Thule, que va ser el nom triat pel públic en una convocatòria de la NASA per anomenar l’objecte conegut fins llavors amb el nom de 2014 MU69, prové d’un terme d’origen grec. Era usat per geògrafs de l’època de l’imperi Romà i de l’edat mitjana per indicar un lloc ‘situat més enllà del món conegut’.

Com explica l’astrònom Enric Marco, Ultima Thule és situat en l’anomenat ‘cinturó de Kuiper’, una zona plena de cossos petits, freds i originaris dels primers temps del sistema solar. El cinturó de Kuiper –en el qual l’objecte més gran és Plutó– es troba en les regions més externes del nostre sistema planetari, més enllà de l’òrbita de Neptú.

Brian May commemora amb un tema l’arribada a Ultima Thule

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb