El periodista Hamza Yalçin

La societat catalana i l’administració han començat a coordinar-se per defensar el periodista i escriptor turco-suec Hamza Yalçin, que ha estat empresonat a Can Brians. Yalçin, crític amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va ser detingut per la policia espanyola a l’aeroport de Barcelona el 3 d’agost, quan feia una escala abans de volar cap a Londres.

L’empresonament s’ha fet públic ara, i membres de la societat i de diverses administracions catalanes ja han reaccionat demanant que el periodista sigui alliberat. Concretament, segons que ha pogut saber VilaWeb, ja hi treballen el PEN Català, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Exteriors de la Generalitat. Yalçin és membre del PEN de Suècia, que està en contacte amb el PEN Català. Alhora, les institucions catalanes reben informació sobre l’evolució del cas per mitjà d’aquesta entitat.

Ara per ara, Yalçin es troba bé. Fonts del PEN Català expliquen que preparen un comunicat per a denunciar-ne la detenció i exigir que sigui alliberat, i expliquen que durant els pròxims dies hi haurà novetats respecte de la seva situació. La prudència, però, és la consigna. Les gestions diplomàtiques es volen fer amb la màxima discreció possible.

 

La Generalitat ha mostrat la seva preocupació per la situació de Yalçin i s’ha ofert a les autoritats espanyoles, sueques i turques per col·laborar i trobar una solució. El govern s’ha posat en contacte formalment amb els consolats d’aquests països.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona, i concretament el batlle accidental, Jaume Asens, ha enviat una carta a la fiscalia perquè canviï de criteri i aturi l’extradició de Yalçin. Asens també ha exigit que sigui alliberat, petició a la qual s’ha sumat la batllessa, Ada Colau.

A més, l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI-Europa) ha demanat al Defensor del Poble espanyol que intervingui amb el govern espanyol perquè no extradeixi Yalçin a Turquia. El president de l’organisme és Rafael Ribó, que és, alhora, Síndic de Greuges de Catalunya. L’IOI-Europa considera que la ‘fragilitat democràtica’ de Turquia i la suspensió, l’any passat, del conveni europeu dels drets humans són motius suficients per a denegar-ne l’extradició. Així mateix, argumenten que Yalçin és perseguit exclusivament per haver desenvolupat la seva activitat com a periodista i han recordat que el conveni contra la tortura de 1984 i la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans prohibeixen que es lliuri qualsevol persona a un estat en què pugui ser sotmesa a tortures o maltractaments.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha demanat l’alliberament de Yalçin, i també la Federació Europea de Periodistes, que ahir va fer públic un comunicat.

La Interpol va emetre una ordre internacional d’arrest de Yalçin a petició de les autoritats turques, que l’acusen d’haver insultat Erdogan en un article publicat a la revista turca Focus, i de tenir ‘vincles terroristes’ amb un grup d’extrema esquerra. El jutge de l’Audiència espanyola Ismael Moreno va decretar-ne presó provisional, a l’espera que Turquia sol·liciti l’extradició de Yalçin abans de l’11 de setembre. Si no compleix aquest termini, la justícia espanyola alliberarà el periodista.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]