La Setmana obre amb gust d’èxit, tot i que el sector podria perdre un 25% de la facturació el 2020

  • La Setmana se celebrarà fins diumenge al Moll de la Fusta de Barcelona · És la fira més gran, la que aplega més títols publicats en català · La presidenta d’Editors.cat, Montse Ayats, ha fet balanç del primer semestre del 2020

VilaWeb
Montse Ayats, presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (Editors.cat) i Joan Carles Girbés, president de La Setmana. Foto: Albert Salamé
Montserrat Serra
09.09.2020 - 15:28
Actualització: 09.09.2020 - 16:38

‘La Setmana del llibre en Català ja és un èxit abans de començar, perquè l’èxit enguany és fer-la.’ Així s’expressava aquest migdia l’editor Joan Carles Girbés, president de La Setmana, durant la conferència de premsa de presentació de l’esdeveniment. L’amplitud de l’espai i les mesures de seguretat adoptades faran que passejar pel recinte de La Setmana sigui un lloc més segur que passejar pel carrer, ha assegurat Girbés.

La fira s’obrirà avui a les 17.00 al Moll de la Fusta de Barcelona i l’acte inaugural serà a les 19.00. Comptarà amb una acció del poeta Enric Casasses, premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Tot i la pluja d’aquest matí, editors i llibreters s’han afanyat a omplir els estands de novetats i llibre de fons i tot apunta que aquesta tarda i la resta de dies, fins diumenge, el temps aguantarà i la pluja no serà un obstacle per als visitants ni per a les activitats i itineraris programats (consulteu la programació i una selecció).

Tot i la pluja d’aquest matí, sembla que els temps respectarà La Setmana fins diumenge. Foto: Albert Salamé.

Les primeres dades de facturació, terrorífiques, del 2020

Sobre obstacles ha parlat la presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, entitat organitzadora de la Setmana, Montse Ayats, quan ha fet balanç del primer semestre del 2020. Ha donat unes dades que són molt preocupants. D’entrada, ha explicat que el sector portava un creixement sostingut en el temps, en els últims anys. Mentre el 2014 havia facturat 223 milions d’euros, el 2018 en va facturar 238 milions. I això, malgrat que el llibre de text es troba en hores baixes. L’augment de vendes se situava sobretot en el camp de la ficció (augmenta doncs el lector que tria llegir en català) i els llibres de literatura infantil i juvenil (franja d’edat propícia per a crear futurs lectors).

Però la irrupció de la Covid-19 va trabucar totes les perspectives. Segons dades de LibriRed, eina per conèixer el mercat del llibre, al mes de març es va produir una caiguda de facturació del 53% (es van perdre les vendes de la meitat del mes). I a l’abril la caiguda va ser d’un esgarrifós 92% de la facturació. S’ha de tenir en compte que no es va poder celebrar la diada de Sant Jordi, que suposa entre el 10-12% de la facturació de tot l’any, i que el confinament va afectar directament tota la campanya de Sant Jordi, que comença el mes de febrer i s’acaba a finals d’abril. I el tant per cent de la facturació, en aquesta franja, és determinant per a tot l’any.

Montse Ayats ha explicat que al maig l’activitat es va començar a recuperar i que al juny es va facturar un 27’47% més que l’any anterior i al juliol va arribar al 39’9% més que el juliol del 2019. Amb tot, les dades del primer semestre del 2020 indiquen que a finals d’any es podria deixar de facturar un 25% menys que l’any passat.

Per això, tant Ayats com Girbés han subratllat que seran determinants les accions que es puguin fer fins a finals d’any i mantenir les llibreries obertes, perquè són conscients que la crisi econòmica i social es manifestarà amb duresa aquesta tardor i hivern. I també consideren clau el 2021. I això que també han apuntat que s’intueix que el confinament ha fet recuperar lectors i que els lectors han donat suport a les llibreries de barri i en general al món del llibre.

Joan Carles Girbés creu que és fonamental que el sector actui unit i sense crítiques ni dissidències, com va passar amb el Sant Jordi d’estiu i d’altres iniciatives que s’han dut a terme aquests primers mesos de pandèmia. En aquest sentit, ha destacat la unitat amb la qual s’ha impulsat i desenvolupat La Setmana i ha deixat anar: ‘Arribar a aquestes dates sense crítiques és una proesa.’ (Llegiu l’entrevista amb Joan Carles Girbés a VilaWeb).

Per afrontar la incertesa d’aquesta tardor i els mesos que vindran, Montse Ayats també creu imprescindible que el sector editorial i les llibreries formin part de la llista de béns de primera necessitat del ministeri de Cultura. D’aquesta manera no es podrien tornar a tancar les llibreries, en cas de confinament.

Girbés i Ayats a la terrassa del Museu d’Història de Catalunya, al costat del Moll de la Fusta. Foto: Albert Salamé.

Primeres peticions d’urgència a la nova consellera

En els mesos a venir, el paper de les institucions també serà determinant. En aquest sentit, quan es va saber el nomenament de la nova consellera de Cultura, Àngels Ponsa, Montse Ayats, com a presidenta d’Editors.cat va fer una piulada a l’atac: «Peticions @editorscat a la nova Consellera @cultura_cat: convocatòria SAB pendent xq les #biblioteques tinguin novetats tardor / campanyes promoció i difusió / recuperar Direcció General Llibre».

Durant la conferència de premsa, Ayats ha aclarit el Tweet: ‘La nova consellera és una dona executiva, que té un coneixement ampli del sector, ve de la política municipal i darrerament ha portat l’àmbit de les biblioteques. Estic convençuda que ens hi podrem entendre. Ara, necessitem polítiques decidides i en la pilada vam destacar tres elements que creiem fonamentals: El Servei d’Adquisició Bibliotecària s’ha de tornar a activar per centralitzar la compra de les novetats de tardor per part de les biblioteques. També s’han de continuar fent campanyes, perquè volen dir suport al sector i aquest suport el necessitem. I sobre la  creació d’una Direcció General del Llibre, doncs era una proposta que es contemplava en el Pla 2020 impulsat per Santi Vila quan va ser conseller de Cultura. És una bona proposta que volem recuperar. Sóc defensora del treball en col·laboració públic/privat. Ara, és frustrant quan veus que tantes mesures acordades no s’acaben executant i queden en un calaix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any