La rèplica de Romeva a Andrea Levy: ‘Us convido a sortir de la foscor del franquisme’

  • En una interpel·lació al parlament

Redacció
15.06.2017 - 17:42
Actualització: 15.06.2017 - 19:16

‘Tenim davant una possibilitat i us convido a sumar-vos-hi. A superar aquesta foscor de la qual hauríem d’haver sortit fa quaranta anys i no n’acabem de sortir. Volem sortir-ne, i no només a Catalunya; volem ajudar també que la resta de l’estat surti d’aquesta foscor. Perquè Catalunya no és el problema; Catalunya és el símptoma d’una fragilitat d’un estat que no ha sabut evolucionar i que ha quedat segrestat per unes elits, unes lògiques i sobretot unes perversions històriques basades en una desmemòria preocupant.’

La diputada del PP Andrea Levy ha acusat el govern de ‘baixa qualitat democràtica’ en una interpel·lació al govern que ha fet avui al ple del Parlament de Catalunya. Levy ha presentat un decàleg de pràctiques del govern per fer el referèndum que segons ella són de mala qualitat democràtica. El conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, li ha retret que una diputada d’un partit esquitxat per la corrupció parlés de qualitat democràtica i ha lamentat que l’estat encara no hagi sortit de la ‘foscor’ del franquisme.

Levy deia que el govern s’havia inventat un mandat electoral que segons ella no existeix perquè el referèndum no apareixia als programes electorals del 27-S; que la Comissió de Venècia no l’empara i que no atén els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries; que no explica la llei de transitorietat jurídica…

En el torn de rèplica, Romeva li ha dit que s’ha de tenir ‘molt de coratge’ per parlar d’ètica, responsabilitat i mesura formant part d’un partit com el PP i ha negat les afirmacions de Levy. En primer lloc, li ha rebatut que del 27-S no en sortís un mandat democràtic per fer un referèndum per la independència i li ha demanat que escoltés el ‘clam’ del 80% de la població que vol votar. Li ha contestat també que no diuen que la Comissió de Venècia els empari sinó que tenen ‘tota la legitimitat del món de fer allò que ja han fet uns altres països’.

En aquest sentit, ha recordat que des dels anys noranta han aparegut una trentena de països nous, molts per la via del referèndum i, fins i tot, de la consulta unilateral. ‘Existeixen i no hi ha cap problema, el món funciona, com passarà el dia que fem allò que la majoria decideixi’, ha declarat.

Contra el decàleg de Levy, Romeva ha fet referència a uns quants informes que demostren la manca de qualitat democràtica de l’estat espanyol. Ha parlat de la condemna del Tribunal d’Estrasburg per la inhabilitació de l’ex-president del parlament basc Juan María Atutxa o els avisos del Consell d’Europa sobre la manca d’independència judicial. ‘Són miralls en què si un es mira, fan avergonyir una mica’, ha dit.

Més enllà de rebatre el decàleg, Romeva ha dit que la democràcia espanyola és ‘en el millor dels casos millorable i en alguns altres fallida’ i s’ha exclamat que avui dia sigui legal ser falangista o que l’estat espanyol destini diners a la Fundació Francisco Franco. Per a ell, és incomprensible la impunitat en segons quins casos i que, en canvi, ‘demanar de votar impliqui querelles’.

El conseller ha dit que les amenaces només provenen de les estructures de l’estat espanyol. Ha afegit que el govern segueix paràmetres democràtics i que d’acord amb això es farà el referèndum. ‘Parlem de qualitat democràtica, en tenim tantes ganes. El primer d’octubre farem el referèndum perquè la gent s’expressi’, ha reblat.

En la seva resposta, Levy li ha demanat si tothom va equivocat excepte ells i li ha dit que si no tinguessin por no voldrien fer un referèndum amb voluntaris: ‘Em pot explicar en quin procés electoral això es fa així?’ Finalment, Levy ha fet una crida al govern a deixar de banda el ‘xantatge’ i ha dit que hi ha la ‘possibilitat del diàleg’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any