Montero

La reforma del finançament autonòmic s’ajorna un any més (i ja són quatre), però no sembla tampoc probable que sigui aprovat ni a curt termini ni a mitjà termini. El 2018 va arrencar amb el propòsit de tancar l’any amb un nou model i al primer semestre hi va haver un petit impuls. Tanmateix, la sentència del cas Gürtel, la falta d’un govern a Catalunya i la moció de censura van retardar els terminis, i ja al juny el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, va admetre que no hi havia temps per a la reforma. ‘Haurà d’esperar a un moment polític millor’, va dir.

No obstant això, fonts del Ministeri d’Hisenda espanyol han assegurat a Efe que l’objectiu de Sánchez és ‘enllestir l’esquelet del futur model aquesta legislatura’ després d’uns quants anys de blocatge de l’executiu del PP. Mentre no arriba la reforma del sistema –que va entrar en vigor el 2010 per a un període de quatre anys–, Sánchez ha anunciat tot de mesures: la concessió de 2.500 milions addicionals a les autonomies, després d’haver-los apujat dues dècimes l’objectiu de dèficit per al 2019; els lliuraments a compte, que augmentaran d’un 7,2 % aquest any entrant; i el compromís de retornar a les comunitats els 2.000 milions que els corresponen per la liquidació de l’IVA del 2017.

Mentrestant, i conscients que el model no serà aprovat aquesta legislatura, el govern espanyol va citar al setembre les comunitats a una Comissió de Finançament Autonòmic que pretenia de donar per conclosos els treballs tècnics i començar la negociació política, amb la novetat principal d’incorporar-hi Catalunya després d’un any d’absència a causa del 155.

En aquesta reunió, el Ministeri d’Hisenda espanyol va reconèixer implícitament que les comunitats autònomes eren mal finançades i va dir que estava disposat a obrir-hi un diàleg per repartir equilibradament els recursos. El vice-president del govern, Pere Aragonès, va anunciar que no hi havia motius per a tornar a participar en aquestes reunions i va reiterar que els models de finançament s’havien de negociar bilateralment. A més, va deixar clar que el govern no intercanviaria en cap cas un nou finançament pel dret d’autodeterminació.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb