La reforma de l’estatut valencià arriba demà al congrés espanyol

  • La nova disposició addicional primera vincula les inversions estatals al pes poblacional

VilaWeb
Redacció
15.09.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol debatrà demà la reforma de l’estatut valencià, que vincula les inversions estatals al pes poblacional, una disposició present als estatuts de Catalunya, Andalusia o l’Aragó. La reforma afecta tan sols la disposició addicional primera de l’estatut amb aquest text: ‘L’inversió de l’estat a la comunitat valenciana, exclòs al Fons de Compensació Interterritorial, serà equivalent al pes de la població de la Comunitat Valenciana sobre el conjunt de l’estat per un període de set anys.’ Després de gairebé cinc anys, la reforma serà defensada a Madrid pel diputat del PP, Jorge Bellver, el síndic de Compromís, Fran Ferri i el síndic socialista, Manolo Mata, com a representants de les Corts.

La reforma va ser presentada pel govern valencià l’any 2010 i aprovada per les Corts Valencianes al març de 2011. La modificació del text, reformat l’any 2006, també inclou la creació d’una comissió de negociació entre la Generalitat i el govern espanyol.

El debat estava previst al congrés espanyol per al 12 d’abril de 2011, però el 8 d’abril es va informar que les Corts estaven dissoltes per la convocatòria d’eleccions autonòmiques i es va demanar un ajornament del debat de la proposta. Als mesos de setembre de 2013 i 2014 també es va demanar per part de les Corts, aleshores amb majoria del PP, la retirada de l’ordre del dia.

El nou govern valencià, amb PSPV i Compromís, ha decidit tramitar la reforma amb la màxima urgència possible. A final de juliol, el president de les Corts, Enric Morera, va enviar un escrit al president del congrés espanyol, Jesús Posada, amb el qual li comunicava l’acord sobre la designació de tres diputats que defensarien la reforma de l’estatut. Així mateix, Morera manifestava la voluntat de les Corts que la presa en consideració d’aquesta iniciativa s’inclogués en una de les primeres sessions del nou període ordinari, que s’ha reprès aquest setembre. Morera sol·licitava que cada diputat comptés amb temps d’intervenció mínim, sense que aquest superés els 10 minuts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes