La polèmica reforma constitucional d’Hollande supera el primer escull

  • L'Assemblea Nacional francesa vota a favor, enmig d'una creixent crisi política

VilaWeb
Redacció
11.02.2016 - 03:05

Tres mesos després dels atemptats de París, la reforma impulsada pel president François Hollande per inscriure a la Constitució francesa l’estat d’urgència i la pèrdua de nacionalitat, va ser aprovada dimecres pels diputats. Després de setmanes d’apassionats debats, el projecte de llei anomenat de “protecció de la Nació”, ha estat adoptat per l’Assemblea Nacional francesa per 317 vots a favor, 199 en contra i 51 abstencions. La reforma haurà de ser ara sotmesa al Senat, on és majoritària l’oposició de dreta, i ser aprovada pels senadors en termes idèntics al text votat a l’Assemblea.  i després encara haurà de rebre el vot favorable de les dues Cambres reunides en Congrés, on l’adopció requereix l’aprovació per tres cinquenes parts dels vots expressats.

La revisió consisteix en la introducció a la Carta Magna de dos articles, un sobre l’estat d’emergència i l’altre sobre la pèrdua de la nacionalitat francesa per als autors de crims i delictes considerats ‘terroristes’.

 

 

Les profundes divisions sobre aquests dos temes, tant a la majoria socialista com en l’oposició de dreta, fan perdurar els dubtes sobre les possibilitats que el text sigui definitivament adoptat. L’ex primer ministre Alain Juppé, candidat favorit a la propera primària de la dreta, va atacar molt durament les dues propostes.

La polèmica s’ha tornat cada cop més aspra sobre la pèrdua de la nacionalitat. La mesura ja va fer dimitir a finals de gener de la ministra de Justícia, Christiane Taubira. També el ministre d’Economia, Emmanuel Macron, ha fet pública la seva ‘incomoditat filosòfica’ sobre aquesta qüestió.

Al mateix temps creix l’hostilitat de part de l’esquerra a la prolongació de l’estat d’emergència, que autoritza els violacions de domicili i les detencions domiciliàries i permet prohibir les manifestacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor