BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

La Plataforma per la Llengua ha rebutjat aquest dimecres les sentències del Tribunal Constitucional (TC) sobre la Llei de l’audiovisual, d’acolliment, del cinema català i del codi de consum perquè suposen una “rebaixa” dels drets lingüístics dels catalanoparlants.

En un comunicat, ha considerat que es tracta d’un atac directe” contra la llengua catalana i contra la manifestada, però mai aplicada, voluntat plurilingüística de l’Estat, i ha afirmat que quan es faci públic el contingut complet de les sentències, els seus serveis jurídics l’estudiaran per fer un informe.

Respecte a la Llei del codi de consum, ha recordat que l’Estat disposa de més de 300 normatives que obliguen a etiquetar o presentar la documentació en castellà, mentre que el català es troba “cada vegada més desemparat” davant les institucions estatals.

La Plataforma ha lamentat que el TC ha volgut actuar com un “òrgan legislador” amb la Llei catalana del cinema, reduint el cinema doblat o subtitulat al català a un màxim del 25% fet que, segons l’entitat, impedeix la igualtat de condicions entre català i castellà.

Sobre la Llei d’acolliment, la Plataforma recorda que va ser aprovada amb un ampli consens i que una quarentena d’entitats d’immigrants van demanar la retirada del recurs d’inconstitucionalitat al seu moment.

L’entitat ha considerat “indispensable” que aquestes quatre lleis mantinguin la seva essència pel que fa als drets lingüístics dels catalanoparlants, i ha demanat a les institucions catalanes que continuïn aplicant la llei malgrat aquestes resolucions.

CCOO

CCOO de Catalunya ha considerat que la resolució del TC sobre la llei d’acolliment demostra el seu “desconeixement” de la realitat sociolingüística de Catalunya i dificulta l’accés dels immigrants al coneixement de les dues llengües oficials.

En un comunicat, ha remarcat que el coneixement del català és un dret de ciutadania que les administracions han de garantir, i ha considerat que aquesta llei suposa un avanç com a política d’inclusió social i de ciutadania.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]