La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha lamentat que a mig mandat de l’exportaveu de l’entitat i ara alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hi continuï havent ‘deu desnonaments diaris’ a la capital catalana. És una de les observacions de l’informe que ha elaborat la divisió barcelonina de la plataforma per valorar els dos anys de polítiques públiques d’habitatge de la batllessa.

A parer de la PAH, Barcelona es troba en ‘un estat d’excepció’. Afirma que els veïns estan ‘en perill d’extinció’, tant pels anys de ‘l’emergència habitacional’ per ‘l’estafa hipotecària’ com per la ‘bombolla especulativa’ sobre els preus del lloguer. En només tres anys, els preus han pujat una mitjana d’un 24%, i a alguns barris s’han enfilat fins els 66%. Dels deu desnonaments diaris, el 85% són de lloguer i el 13% d’hipoteca segons anuncia l’entitat.

La crítica de la PAH va més enllà de la gestió de Colau i afecta també la resta d’administracions. Per frenar la bombolla immobiliària sobre el lloguer, l’entitat considera que cal una reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans que ‘limiti’ els preus del lloguer i allargui la durada dels contractes, ‘com passa als països de l’entorn’. En aquest sentit, la plataforma lamenta que es ‘continua tractant el dret a l’habitatge com una mercaderia’.

Segons les dades de l’entitat, l’1% dels habitatges de la ciutat són de lloguer, lluny del 15% que ‘caldria tenir per complir’ amb la Llei catalana del Dret a l’Habitatge. Segons l’informe, Barcelona ha d’ampliar en 120.000 habitatges el parc públic de lloguer. Pel que fa a la gestió de l’emergència l’entitat destaca els avenços ‘importants’ duts a terme per l’Ajuntament, en especial amb la creació del Servei de Mediació en la Pèrdua d’Habitatge i Ocupacions.

El cens de Pisos Buits a mitges

Finalment, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca recorda que l’alcaldessa portava al seu programa, i al pla de xoc per als primers mesos, l’aplicació de sancions als tenidors. A l’equador del mandat, afirma la plataforma, ‘només se n’han posat 4 i s’han iniciat 333 expedients sancionadors’, i només s’ha fet el cens d’habitatge buit a 4 barris: ‘És inconcebible que dos anys després no tinguem encara el cens i que s’hagin posat sancions de manera simbòlica’, sentencia l’informe.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]