La Nau narra els cent anys del mític teatre Olympia en una exposició

  • És la primera vegada que es dedica una exhibició al teatre inaugurat el 1915

VilaWeb
Europa Press
10.11.2016 - 22:00

La Universitat de València (UV) inaugura a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau l’exposició ‘Teatre Olympia: Cent anys en escena’, que estarà oberta al públic fins al 8 de gener. Impulsada per la institució acadèmica i el mateix teatre Olympia, la mostra revisa la història d’aquesta sala a través d’un centenar de peces entre fotografies, cartells, fullets i altres materials provinents de col·leccions privades i públiques.

Es tracta de la primera vegada que es dedica una mostra al teatre, ‘capítol important de la identitat cultural de la ciutat des de la seva condició de testimoni i part activa de l’evolució de la indústria de l’espectacle i els gustos del públic a la València moderna i contemporània’, destaca la UV a través d’un comunicat.

El teatre Olympia obri les portes el 10 de novembre de 1915, mantenint-se des d’aleshores en funcionament de manera ininterrompuda. I en mans privades, una cosa que la distingeix de les sales més antigues que perviuen en la nostra ciutat. Tot i que inaugurat com a teatre, en 1923 es transforma en sala cinematogràfica per la rendibilitat més gran i èxit del cel·luloide, entre d’altres. Setanta-un anys després, torna a programar teatre per la pèrdua d’espectadors que pateixen les sales de cinema tradicionals.

Comissariada per la gestora cultural i historiada Antonia Picazo, aquesta exposició ‘suposa un reconeixement a la història de l’Olympia i al mateix temps constitueix una oportunitat per a accedir a obres que mai s’havien mostrat al públic’, assenyala.

És el cas d’un cartell modernista de l’artista J. Bellver, propietat del col·leccionista Díaz Prósper, o programes de teatre i de cinema cedits pels col·leccionistes Rafael Solaz i Juan Monsell. També figuren fotografies de pioners del fotoperiodisme com Barberà MassipLázaro Bayarri o Luis Vidal, així com de mestres del reporterisme cultural de la postguerra com Antonio Calvo i, més fa poc, José Marín, Daniel García Sala, El FlacoMiguel Lorenzo, José Aleixandre, Manolo Molines o María Ángeles Valenciano. Per part seva, l’associació Valentiga ha col·laborat en les tasques de documentació.

Grans moments
L’exposició es desplega de manera cronològica entorn dels grans moments viscuts per l’Olympia, arrencant amb la ràpida consagració de la sala com a teatre de moda i focus de modernitat a la ciutat, per a continuar amb la seva etapa cinematogràfica. Una etapa que, sota la batuta de l’empresari Àngel Pérez del Vall en primer lloc i, a partir dels anys 50, de l’exhibidor Enrique Fayos, l’Olympia va esdevenir un dels cines d’estrena més concorreguts de la ciutat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any