La NASA va fer públics ahir els primers resultats de la missió Juno que demostren que Júpiter ‘és un món complex, gegant i turbulent’. En les seves òrbites al voltant del planeta, la sonda ha descobert que els pols són un caos de tempestes amb uns comportaments fins ara mai vistos.

A les imatges publicades es veu com desenes de ciclons de forma ovalada transiten pels pols. Segons la NASA, al polo nord algunes de les tempestes tenen més de 1.000 quilòmetres de diàmetre. Tanmateix, els investigadors s’esperaven trobar un panorama similar al de Saturn, un altre gegant gasós. Allà dues tempestes hexagonals enormes dominen els dos pols.

Les dades recollides sobre les temperatures en les capes internes de l’atmosfera apunten que hi ha grans fonts d’amoníac en les zones més profundes. L’amoníac també contribueix a la formació de les tempestes.

En un article publicat avui a Science, els científics també destaquen la presència d’un núvol descomunal de 7.000 quilòmetres de diàmetre que es troba molt per sobre de la resta de núvols del pol nord.

Juno va abandonar la terra el 5 d’agost del 2011 i va entrar en òrbita de Júpiter el 4 de juliol del 2016. El material publicat correspon a les primeres òrbites que es van fer a 4.200 quilòmetres de l’atmosfera del planeta.

Més informació:
La NASA publica les imatges més espectaculars obtingudes mai de Júpiter

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb