La NASA emprendrà la seva primera missió espacial destinada a aproximar-se al sol. Segons que s’ha anunciat en una conferència de premsa, la sonda Solar Probe Plus, entre el 31 de juliol i el 19 d’agost de l’any vinent, provarà de penetrar en l’atmosfera solar i arribar a només 6,2 milions de quilòmetres del Sol amb la finalitat d’obtenir noves dades sobre aquest estel, vital per a la supervivència a la Terra.

Sis milions de quilòmetres pot semblar una distància molt gran, però és gairebé deu vegades menor que l’òrbita de Mercuri, el planeta que té el Sol més a la vora. A mesura que la nau s’acosti al Sol, l’escut tèrmic que duu, construït amb un compost basat en carboni, haurà de suportar temperatures de més de 1.400 graus centígrads i esclats de radiació intensa.

És evident que no es pot arribar a la superfície solar, però sí acostar-s’hi prou per a respondre algunes preguntes importants. En primer lloc, hom vol saber per què la superfície del Sol, que s’anomena fotosfera, no és tan calenta com l’atmosfera solar, la corona. La temperatura de la superfície és d’uns 5.500 graus, però la de l’atmosfera supera els dos milions de graus, segons la NASA. En segon lloc, els científics volen entendre d’on obtenen la velocitat els vents solars, que emeten partícules que arriben fins a la Terra.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]