La mesa del congrés espanyol ha admès a tràmit aquest dilluns la moció de censura que els 84 diputats del PSOE van registrar el passat divendres contra Mariano Rajoy. I en una decisió gairebé exprès ja li han posat data, el ple de la cambra es reunirà el dijous i divendres per a decidir el futur polític del president espanyol. El PP volia que la moció fos el més ràpid possible perquè així no interfereixi en el ple del senat que ha de ratificar el pressupost de l’estat. Per a prosperar, la moció de censura haurà d’obtenir la majoria absoluta del congrés (176 diputats).

El debat començarà amb la defensa de la moció de censura per part d’un els seus signants, i el candidat –que no cal que sigui diputat al congrés, com no ho és Pedro Sánchez- podrà intervenir sense limitació de temps per exposar el se programa de govern.

Posteriorment, després d’una interrupció decretada per la presidenta del congrés, intervindran els representants dels grups parlamentaris durant trenta minuts i disposaran d’un altre torn de rèplica de deu minuts. Finalment convocarà una única votació. En cas de prosperar per majoria absoluta, la presidenta del Congrés espanyol, Ana Pastor, ho posarà ‘immediatament’ en coneixement del rei i del president del govern espanyol. El candidat alternatiu que ha impulsat la moció de censura queda investit de manera automàtica i no cal cap altra votació.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.