La Mercè 2017, entre Islàndia i la tradició

  • Us oferim una guia de la festa major de Barcelona

VilaWeb
Redacció
21.09.2017 - 22:00

Avui arrenca  la Mercè, la festa major de Barcelona. En total seran quatre dies plens d’actes de cultura popular, concerts i arts de carrer. Reykjavík és la capital convidada d’enguany i té un paper molt destacat en la programació, que ofereix un tastet de la seva rica i variada cultura. A més, enguany la festa major creix i arriba a la meitat dels districtes de la ciutat, amb actes en espais on la Mercè no havia arribat mai fins ara.

La festa, que està a mig camí entre la tradició i la innovació, té un programa que barreja diades castelleres de primer nivell amb les darreres tendències vingudes de nord enllà. Així, veurem els Castellers de Barcelona, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa fer castells de gamma extra a la plaça de Sant Jaume i podrem descobrir com sonen el rap i el hip hop en islandès. El programa tampoc no oblida els concerts multitudinaris a la platja, on actuaran Txarango i Manel, ni un parc de la Ciutadella envaït per les arts de carrer provinents d’arreu.

  • Cultura popular

Toc d’Inici. Els gegants, les bèsties i els balls històrics de la ciutat protagonitzen un dels moments més esperats de la Mercè tradicional. El Toc d’Inici és un acte solemne marcat per les interpretacions dels Ministrils del Camí Ral, que interpreten les danses específiques de cada figura, i de grups tradicionals. Una vegada hagin ballat, les figures i els grups faran una volta addicional a la plaça mentre es llancen els focs que marquen el començament oficial de la festa major.

Diades castelleres. Durant la temporada castellera, a Barcelona hi ha diades gairebé cada cap de setmana, però una de les cites més destacades és la Mercè. A més, la festa major d’enguany  porta dues grans cites seguides: dissabte hi haurà la diada castellera de les colles convidades amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca, i diumenge la de les colles locals, amb les sis agrupacions de la ciutat: els Castellers de Barcelona, els Castelelrs de Sants, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de la Sagrada Família, els Castellers del Poble Sec i la Colla Jove de Barcelona.

Xambanga de gegants. Per la vigília de la Mercè es fa una de les festes geganteres més esbojarrades de tot el país. Els gegants de Barcelona i els membres de les seves colles es disfressen i participen en una festa que és mig desfilada, mig celebració carnavalesca. Quins vestits estranys i sorprenents es posaran per aquesta nit els gegants barcelonins?

Correfoc. Poca gent ho sap, però el correfoc és un invent barceloní: va néixer de manera espontània durant les festes de la Mercè de l’any 1978. A més, enguany serà especial perquè es commemora el 40è aniversari dels Diables del Clot, la colla més veterana de la ciutat. La festa arrenca amb el correfoc infantil, continua amb la tabalada i, finalment, els diables encenen els ceptrots i s’obren les portes de l’infern.

Matí de festa major. El dia de la Mercè el programa està ple d’actes de cultura popular: la jornada comença ben d’hora amb les matinades dels grallers i les galejades dels trabucaires i continua amb la passada de gegants i nans, la trobada gegantera en què es poden veure en acció la cinquantena de parelles de gegants que hi ha a Barcelona. El matí continua amb el Seguici de la Festa Major i els balls protocol·laris de l’Àliga i els Gegants de la Ciutat.

Cavalcada. L’acte de cultura popular més multitudinari de les festes de la Mercè és la cavalcada, una gran cercavila de gegants, gegantons, nans i capgrossos que permet veure de ben a prop la rica i variada imatgeria festiva barcelonina.

  • Música

Manel. La banda de pop independent català amb més projecció porta a l’escenari de la platja de la Mercè el seu nou treball d’estudi, Jo competeixo. Es tracta d’un disc amb un so més electrònic que mai que han fet sonar en escenaris de ciutats com ara París, Londres, Dublín, Berlín, Hamburg o Colònia.

Txarango. Una de les bandes de referència del nostre panorama musical que ha aconseguit fer-se un nom internacional presenta el seu últim treball. El cor de la terra és un disc que barreja reggae, dub i ritmes llatins i, que tot i que té un to reivindicatiu molt marcat, manté la frescor i l’optimisme.

Joan Miquel Oliver. Civilitzacions perdudes, homes i dones estupefactes davant la vida, agricultors que conreen entre els cràters de la Lluna… Aquests són alguns dels temes de les cançons més noves de Joan Miquel Oliver. Per la Mercè oferirà una mostra del seu pop i folk festiu i mediterrani embolcallat per unes lletres que són poesia pura.

Mishima. Més sentimentals i més cínics, més sofisticats i més lluminosos… Així són els Mishima d’Ara i res, un disc que sintetitza el bo i millor de la banda que lidera David Carabén. És un dels discs que tenen un so més depurat i també un dels més literaris dels Mishima, que ja de per si es caracteritzen per l’altíssima qualitat de les seves lletres.

Sopa de Cabra. La formació que ha marcat els últims trenta anys de la història del rock en català és l’encarregada de tancar la nit del dia de la Mercè. Sopa de Cabra, a la segona etapa de la seva trajectòria, presenta Cercles. El disc, editat el 2016, encara aplega multituds que confirmen que el públic s’estima Gerard Quintana i els seus com el primer dia.

Bella Ciao i Jaume Arnella. Bella Ciao, la formació musical que reivindica la tradició folk italiana, arriba a la Mercè amb motiu de la celebració dels trenta anys del Festival Tradicionàrius. I per això dos artistes catalans del món del folk, Jaume Arnella i Carles Belda, participaran en el concert interpretant algunes cançons catalanes que comparteixen els valors cívics i socials de Bella Ciao.

‘Rumberos, pugin a l’escenari’. L’únic espectacle que es va haver de suspendre per pluja aquest estiu al festival Grec va ser ‘Rumberos, pugin a l’escenari’, un concert que homenatja l’eclosió rumbera del 1992 durant els Jocs Olímpics de Barcelona. Es farà a la platja del Bogatell i, com estava previst originalment, hi participaran una dotzena de grups.

  • Islàndia

‘Terra forma’. Voleu veure com la cascada del parc de la Ciutadella es transforma en un volcà? Aquesta és la proposta de l’artista visual Ingvar Björn, qui, a més, té la seva pròpia banda sonora original. La signa Sigtryggur Baldursson, un percussionista que es va fer conegut com a membre de la banda islandesa The Sugarcubes.

‘Milkywhale’. La cantant, coreògrafa i intèrpret Melkorka Sigríður Magnúsdóttir i el músic Árni Rúnar Hlöðversson fan un projecte que esborra la frontera entre la representació i el concert. Proposen un concert-espectacle de pop electrònic amb molts recursos audiovisuals que cerca la participació activa del públic.

‘Islàndia 360’. A tocar de l’Arc de Triomf hi ha instal·lada una cúpula que permet conèixer Islàndia a través de la realitat immersiva. Envoltat d’imatges i sons, hom podrà descobrir la delicada bellesa de fenòmens atmosfèrics com les aurores boreals, però també la força i, fins i tot, la violència que assoleix la natura en aquest país de foc i de gel.

Sigga Soffia. La coreògrafa Sigga Soffia col·labora amb el Festival Pirotècnic Internacional, que es fa a la platja de la Barceloneta. Aplicant els seus coneixements de dansa i circ, ha creat un espectacle excepcional en què els focs artificials interpreten unes coreografies fabuloses. El foc que arriba de l’illa del gel!

Halldor Mar. Aquest músic nascut a Reykjavík va arribar a Barcelona per millorar els seus coneixements de guitarra i es va enamorar de la cultura catalana. El cantautor, que s’ha convertit en un apassionat de la Nova Cançó, oferirà un concert en què adaptarà a l’anglès els temes més coneguts de Llach, Raimon i Riba.

OBC i Gudrún Ólafsdóttir. La mezzosoprano Gudrún Ólafsdóttir ofereix un concert amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya en què no mancaran obres d’autors nòrdics com el noruec Edvard Grieg, del qual sonarà la commovedora ‘Cançó de Solveig’, de Peer Gynt. El concert es farà a Nou Barris, un dels espais nous de la festa major.

L’escena islandesa més actual. Els rapers Emmsjé Gauti; els hip hop femení de Reykjavikurdaetur; els post-punk  Grisalappalísa; l’exitós duet de discjòqueis Kiasmos; la singular veu de la cantant Ólöf ArnaldsSamaris, un dels grups islandesos amb més projecció internacional… Són algunes de les propostes que el festival Barcelona Acció Musical ofereix per a conèixer de ben a prop la cultura islandesa més actual.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
  • Arts de carrer

‘BR2’. Una faula futurista interpretada per uns ballarins vestits com robots que, en un món a les fosques, tenen la missió d’entretenir i il·luminar els éssers humans. Aquest és l’argument de la darrera proposta de Brodas Bros, una companyia que va ser pionera en la idea de portar als escenaris les danses urbanes.

‘Gwang Tal’. I.O.F. Crew és una companyia de dansa coreana que hibrida balls urbans amb la tradició asiàtica. En aquest cas, la llum té un paper destacadíssim en una coreografia en què uns personatges que porten les clàssiques màscares coreanes acaben convertits en una mena de robots futuristes.

Oval Ensemble Barcelona. Quatre intèrprets d’oval ofereixen un espectacle musical interactiu a la glorieta del parc de la Ciutadella. L’escenografia de llum va a càrrec de PlayModes, un estudi audiovisual barceloní que torna a demostrar el seu gran talent per a aplicar la tecnologia al món de l’art.

Circ al castell de Montjuïc. Per la Mercè, el castell de Montjuïc es transforma en una gran carpa de circ on actuen alguns dels millors pallassos, equilibristes, mims, titellaires i trapezistes d’Europa. Però, a més de totes les companyies estrangeres, també hi destaquen professionals de casa nostra com ara Pepa Plana i Leandre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any