La manifestació del Vint-i-cinc d’Abril d’aquest dissabte reivindicarà una nova llei d’igualtat lingüística

  • Coincidint amb les eleccions espanyoles, ACPV també ha presentat la Plataforma Estatal per la Pluralitat Lingüística

VilaWeb
Redacció
11.04.2019 - 01:50

La manifestació del Vint-i-cinc d’Abril que organitza cada any Acció Cultural del País Valencià (ACPV) s’ha hagut d’avançar a dissabte per evitar que coincideixi amb les eleccions dobles del dia 28. Però el context electoral la influirà. Amb el lema ‘Perquè no torne el passat. Continuem avançant’, la manifestació reivindicarà que els partits polítics incloguin en els seus programes electorals la nova llei d’igualtat lingüística. Sortirà de la plaça de Sant Agustí a les 18.00 i recorrerà el centre de València. Acabarà amb un acte al Parterre, amb la participació de Fran Yera, Inèrcia, Marta Margaix i Xavier de Bétera.

El coordinador d’ACPV, Toni Gisbert, ha explicat que enguany volen donar visibilitat a la majoria de la societat valenciana, que és favorable al diàleg i al consens. Del seu punt de vista, sembla que hi hagi més extremisme que no hi ha en realitat perquè fa ‘més soroll’, però la societat valenciana ‘no és així’. Gisbert ha recordat que la missió d’ACPV és, precisament, promoure la llengua i la cultura pròpies del poble valencià. Respecte de la llengua, la concreció d’aquesta missió és l’objectiu de la igualtat lingüística (ço és, la garantia de la no-discriminació per raó de llengua). Per això l’entitat ha presentat un projecte complet de llei, en forma de llibre, signat per Alfons Esteve i Francesc Esteve, membres de la Secció Lingüística d’ACPV. A més de la llei d’igualtat lingüística, insten els partits a incorporar en els programes la creació d’una conselleria de Cultura, la reciprocitat entre TV3 i À Punt, la competència lingüística per a l’accés a la funció pública i la participació en l’Institut Ramon Llull.

Coincidint amb les eleccions espanyoles, ACPV també ha presentat la Plataforma Estatal per la Pluralitat Lingüística, integrada per vuit associacions dels Països Catalans, el País Basc i Galícia. L’objectiu de la plataforma, segons Gisbert, és que es reconegui legalment i urgentment una realitat que s’ha volgut amagar o menystenir però que té una gran vitalitat: l’estat espanyol és plurilingüe i pluricultural. I, a més, vol recordar que és una realitat quantitativament important: el 45% dels ciutadans de l’estat espanyol viu en territoris que tenen llengua pròpia.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor