Irland nord

Les preferències polítiques al nord d’Irlanda s’ha capgirat arran del Brexit. Si fa uns anys, la unificació d’Irlanda semblava molt llunyana, el darrer sondatge mostra que ja podria haver-hi una majoria que voldria unir-se amb la República d’Irlanda.

El sondatge, fet als habitants del conjunt d’Irlanda, mostra que un 48% dels nord-irlandesos votarien a favor de la unificació com a via de tornada a la Unió Europea; en canvi, un 45% ho faria en contra. Els indecisos serien clau. En canvi, la majoria és molt clara entre els ciutadans de la República d’Irlanda: un 73% votaria a favor de la unificació i només un 14% ho faria en contra.

Un 69% dels nord-irlandesos també responen que estan insatisfets amb l’actual acord del Brexit (per un 16% satisfet) i gairebé la totalitat dels habitants (82%) creu que el debat s’ha intensificat en els darrers temps.

Preguntats sobre quan s’hauria de fer la votació. Entre els nord-irlandesos, un 42% ho voldria en aquesta legislatura [un 6,4% enguany i un 35,3% en els cinc anys vinents], un altre 17% ho voldria en els deu anys vinents, i un 19% en un futur més llunyà. També hi ha un 23% que s’oposa a qualsevol data.

Els ciutadans de la República d’Irlanda el voldrien encara d’una manera més immediata. Un 63% el voldria en els cinc anys vinents [un 22,5% enguany], un 15,4% en els deu anys vinents i només un 13% no el voldrien mai.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.