La majoria de nord-irlandesos votaria a favor la unificació si això permet la continuïtat a la Unió Europea

  • La majoria dels ciutadans voldria un referèndum abans de deu anys

VilaWeb
Redacció
27.02.2020 - 16:58

Les preferències polítiques al nord d’Irlanda s’ha capgirat arran del Brexit. Si fa uns anys, la unificació d’Irlanda semblava molt llunyana, el darrer sondatge mostra que ja podria haver-hi una majoria que voldria unir-se amb la República d’Irlanda.

El sondatge, fet als habitants del conjunt d’Irlanda, mostra que un 48% dels nord-irlandesos votarien a favor de la unificació com a via de tornada a la Unió Europea; en canvi, un 45% ho faria en contra. Els indecisos serien clau. En canvi, la majoria és molt clara entre els ciutadans de la República d’Irlanda: un 73% votaria a favor de la unificació i només un 14% ho faria en contra.

Un 69% dels nord-irlandesos també responen que estan insatisfets amb l’actual acord del Brexit (per un 16% satisfet) i gairebé la totalitat dels habitants (82%) creu que el debat s’ha intensificat en els darrers temps.

Preguntats sobre quan s’hauria de fer la votació. Entre els nord-irlandesos, un 42% ho voldria en aquesta legislatura [un 6,4% enguany i un 35,3% en els cinc anys vinents], un altre 17% ho voldria en els deu anys vinents, i un 19% en un futur més llunyà. També hi ha un 23% que s’oposa a qualsevol data.

Els ciutadans de la República d’Irlanda el voldrien encara d’una manera més immediata. Un 63% el voldria en els cinc anys vinents [un 22,5% enguany], un 15,4% en els deu anys vinents i només un 13% no el voldrien mai.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any