Rovira del Canto

La majoria dels jutges espanyols creuen que la forma en què es va desenvolupar el judici al Tribunal Suprem pel procés independentista de Catalunya ha reforçat la imatge de la justícia espanyola tant a Espanya (68%) com a Europa (59%). De fet, posen bona nota al funcionament de la justícia i la seva independència, però suspenen el paper del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tot i així, creuen que els partits polítics pretenen manipular la justícia per afavorir els seus interessos. Ho diu una enquesta realitzada pel CGPJ a un miler de jutges i magistrats aquest setembre passat.

Preguntats sobre la percepció que té la ciutadania espanyola sobre el paper de la justícia europea per sobre de l’estatal, un 34% dels jutges creuen que bona part de la societat considera que és una instància externa de vigilància, supervisió o confrontació amb la justícia estatal. El percentatge puja al 47% quan es pregunta als jutges sobre l’opinió dels periodistes i tertulians.

Els membres de la carrera judicial també coincideixen (86%) a rebutjar la idea d’estar intervenint amb les seves decisions en matèries de naturalesa exclusivament política, però sí que creuen (88%) que amb freqüència els polítics eludeixen la seva responsabilitat i opten per judicialitzar els assumptes més complexos en lloc de esforçar-se per arribar a pactes i acords.

Els jutges espanyols tenen una percepció molt positiva de la justícia a Espanya, que consideren independent del poder polític malgrat que la majoria, el 87%, creu que tots els governs, sigui quina sigui la seva ideologia, mostren més interès en controlar-la que en proporcionar-li els mitjans que la facin més àgil i eficaç. Així, el 99% dels membres de la carrera judicial afirmen sentir-se totalment independents per prendre decisions en l’exercici de la seva funció jurisdiccional.

Així es desprèn dels resultats del sondatge que Metroscopia ha realitzat per encàrrec del Consell General del Poder Judicial entre el 8 i el 22 de setembre mitjançant entrevistes telefòniques a 1.000 jutges i magistrats en actiu, cosa que suposa gairebé el 20% del total, seleccionats aleatòriament d’acord amb la distribució real per sexe, edat i òrgans jurisdiccionals.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.