La llei valenciana contra la violència sobre la dona amplia l’atenció a qualsevol maltractament

  • Oltra ha explicat que l'adaptació de la llei al conveni d'Istambul implica reconèixer la violència contra les dones més enllà del marc de les relacions sentimentals

VilaWeb
Europa Press
02.02.2020 - 19:37
Actualització: 02.02.2020 - 23:51

La vice-presidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, ha explicat que s’ha modificat la llei valenciana contra la violència sobre la dona per a adaptar-la al conveni d’Istambul, de manera que s’amplia l’atenció a les dones que sofreixen qualsevol tipus de maltractament i s’inclouen nous supòsits de violència.

Oltra ha indicat que l’ampliació de la norma, realitzada a través de la Llei de Mesures, respon a una de les grans demandes del moviment feminista i ‘afecta tant al concepte del que és violència contra les dones com a les manifestacions d’aquesta, així com el concepte del que és l’agressor, que s’àmplia als nous supòsits de violència’.

D’aquesta manera, la violència contra les dones, en qualsevol de les seves manifestacions, passa a ser considerada una violació dels drets humans i s’inclouen, com a tal, nous conceptes, com els matrimonis forçosos o les pràctiques d’avortaments o esterilitzacions forçoses així com qualsevol imposició o abús sexual, amb independència de si es té o no relació de parella amb l’agressor, ha precisat l’administració en un comunicat. Tots aquests tipus de violència podran ser atesos per les professionals de la xarxa de Centres Dona 24 hores, que existeixen en diferents punts del País Valencià.

La vicepresidenta també ha assenyalat que a partir d’ara, en el cas de les treballadores públiques que siguin víctimes de violència masclista, serà suficient comptar amb un certificat acreditatiu d’atenció especialitzada realitzat per un organisme públic competent en matèria de violència sobre la dona per a poder sol·licitar el trasllat, la baixa o l’adaptació de la seva jornada laboral.

Una altra de les novetats és que, entre les mesures a impulsar per part de les administracions públiques per a informar i sensibilitzar sobre aquest tema, s’inclouen els programes de prevenció de la violència i de la promoció de nous models de masculinitat igualitària, ‘mitjançant el qüestionament de rols de gènere estereotipats i masclistes’, ha indicat.

Així mateix, la llei estableix que la Generalitat no podrà contribuir al sosteniment econòmic, per qualsevol formula de col·laboració, d’aquells mitjans de comunicació que incloguin publicitat masclista i de prostitució.

La vice-presidenta ha destacat que l’adaptació de la llei al Conveni d’Istambul suposa un ‘gran avanç’, ja que a més de ser jurídicament vinculant, ‘implica reconèixer la violència contra les dones més enllà del marc de les relacions sentimentals, passant a descriure’l com un problema social’.

Pacte contra la violència masclista

Oltra ha destacat que aquesta modificació normativa suposa un nou avanç en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que ja porta dos anys en funcionament, i que ‘ha suposat un marc d’acord i de diàleg no sols entre les diferents forces polítiques, sinó de la societat en el seu conjunt’.

L’acord té un període de compliment de cinc anys i, en el seu segon aniversari, ja compta amb el 82 per cent de les 293 mesures inicials en marxa, segons ha informat la vice-presidenta, qui ha explicat que s’ha decidit introduir algunes noves per a atendre la realitat del dia a dia, com és el cas de la citada Estratègia.

En aquests moments, ja hi ha 166 mesures que estan realitzades o en execució permanent, 74 que estan en procés i 53 pendents de desenvolupament, ha desglossat Oltra, qui també ha indicat que en aquests dos anys 1.022 entitats i 12.108 particulars han subscrit el Pacte a través de la web.

La vice-presidenta ha incidit en què el Pacte és un document viu i, com a tal, inclou noves fórmules per a lluitar contra les diferents formes de violència masclista que existeixen en la societat actual. En aquest sentit, ha recordat que aquest any passat es va decidir crear un grup de treball sobre com lluitar contra la violència sexual des de la perspectiva de l’educació afectivo-sexual.

El Pacte també ha creat un altre nou grup per a dissenyar la figura de l’acompanyament a dones víctimes de violència masclista amb diversitat funcional, que és un col·lectiu doblement vulnerable i que requereix d’un suport específic en aquesta mena de situacions.

Així mateix, ha recordat que un altre dels objectius que s’han marcat des del govern per a aquesta legislatura és l’aprovació d’una nova llei d’Igualtat, que naixerà d’un procés participatiu, obert i horitzontal, i que treballarà sobre la base de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, una ‘premissa bàsica en la lluita contra la violència masclista’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any