La Llei del Voluntariat inclou les demandes de l’associacionisme

  • El Parlament de Catalunya va aprovar la setmana passada la Llei del voluntariat i foment de l'associacionisme.

VilaWeb
Redacció
31.07.2015 - 06:00

Aquesta llei, en comparació amb l’avantprojecte de llei del voluntariat impulsat inicialment pel govern, ha estat modificada substancialment després d’una tramitació parlamentària que ha comptat amb desenes de compareixences d’entitats, experts i federacions d’entitats del món associatiu crítiques amb el text original i de la demanda de la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya de fer una llei més sensible a la dinàmica associativa.

Cal recordar que al mes de maig les tretze federacions més representatives van fer arribar una carta al Parlament rebutjant alguns plantejaments de la llei, que en el seu redactat final, molt més inclusiu, minimitza les obligacions i la regulació per la dinàmica associativa, preservant i reconeixent la seva realitat. Un exemple d’això és el mateix canvi de nom de la llei.

En aquest procés, ha estat clau la coordinació i el treball de la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya (XAC), que integra de manera transversal les principals federacions d’associacions del país i d’àmbits diferents com són el juvenil, l’associacionisme educatiu, el moviment veïnal, l’excursionista, de pau i drets humans, ateneístic, de gent gran, l’ambiental i ecologista, AMPA, l’associacionisme cultural, el Consell d’Associacions de Barcelona o el Moviment Laic i Progressista, entre d’altres.

Els principals punts positius del nou redactat de la llei han estat:

Eximir tot l’associacionisme de la burocratització i totes les obligacions previstes originalment. L’avantprojecte de Llei original preveia que totes les persones voluntàries havien de signar un full de compromís amb l’entitat que regulés la seva implicació, l’obligació de l’entitat de proveir una identificació per a les persones voluntàries, que totes les entitats tinguessin un pla de gestió de voluntariat i un pla de formació específic, inscriure’s obligatòriament en un cens, nomenar una persona coordinadora de voluntariat, tenir un nou registre propi, certificar la participació de les persones voluntàries… Aquestes i altres obligacions, allunyades de la realitat associativa i les entitats de base on tothom és voluntari, han quedat circumscrites a les entitats que acordin lliurement tenir un “programa de voluntariat”. La llei reconeix que l’activitat associativa i tots els projectes de voluntariat que en aquest marc s’hi desenvolupin quedaran exempts dels deures establerts per la llei. Tot i això, les associacions que ho desitgin podran tenir “programes de voluntariat” o aplicar les eines que considerin adequades. En aquests casos, no caldrà que facin full de compromís per les persones sòcies i es permet que algunes obligacions les puguin fer les federacions.

Una llei més inclusiva amb la realitat associativa. Tota la llei ha incorporat transversalment la realitat associativa. Les definicions de voluntariat i persones voluntàries són molt més àmplies, recollint tant els programes de voluntariat, més sistematitzats, com l’activitat voluntària associativa, basada en la participació col·lectiva, l’autoorganització, la gestió democràtica i la voluntat de transformació social o personal.

Continua llegint la notícia a Tornaveu, fent clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor