El diagnòstic, el tractament i fins i tot el concepte mateix de càncer com a malaltia han evolucionat molt en el temps. De patologia de causa única i incurable ha passat a considerar-se una malaltia en la qual hi ha molts factors que predisposen a patir-la, curable en un percentatge molt alt de casos (en més del 50%). I si no s’aconsegueix el guariment, la malaltia es pot transformar en un procés crònic.

En aquest monogràfic s’analitza no sols el càncer de mama, que, essent el més freqüent i el de major importància en la dona, també és el que ha assolit millors pronòstics gràcies als avenços mèdics, sinó també altres tipus de càncer i diversos aspectes relacionats que estan donant llum nova a aquesta mena de patologies. D’una banda, les causes ambientals que tant de significat estan tenint en l’origen del procés oncològic, però d’una altra la importància que té l’herència en determinats tumors malignes i com això, quan el o la pacient és jove, obliga a pensar a preservar-ne la fertilitat. Sobretot perquè en aquests pacients ha augmentat la curació i per tant la supervivència, que és en definitiva la meta a la qual caldrà arribar en el màxim nombre de casos possible.

També és de gran interès remarcar la importància del tractament de la malaltia mitjançant una cirurgia menys agressiva, per a la qual cosa s’està desenvolupant la robòtica. Entre altres incomptables avantatges aquesta tècnica permet que el professional mèdic controle de manera molt precisa i en tres dimensions la solució quirúrgica en cada cas. Per això tanquem aquest monogràfic amb dues entrevistes. El doctor Javier Magriña ens parla dels nous avenços tècnics, però també ens ofereix una visió particular sobre el càncer i la medicina, i el catedràtic de la Universitat de València, Rafael Tabarés, ens introdueix en la seua línia d’investigació sobre les relacions entres càncer i malalties mentals.

Pots llegir el número sencer a la web de Mètode.

Ana García.

Què és Mètode?

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb