El Tribunal de Gant no s’ha pronunciat sobre el cas de Valtònyc i l’ha traspassat al Tribunal Europeu de Luxemburg. El Tribunal d’Apel·lació, que havia de decidir si dictava el retorn de Valtònyc a l’estat espanyol o refermava la decisió en primera instància de no extradir-lo, té dubtes sobre quina llei ha aplicat Espanya i s’inhibeix en favor d’un tribunal europeu. ‘El fet important és crear un precedent; per mi, és molt millor que sigui el tribunal de Luxemburg que digui que això no és terrorisme, que no pas que ho digui un tribunal de Gant’, ha dit Valtònyc.

El Tribunal Europeu, conformat per un jutge de cada país, haurà de decidir quina llei havia d’aplicar la justícia espanyola en el cas de Valtònyc, si la del 2012 o la del 2015. El 2015 el codi penal es va reformar amb l’entrada de la nova llei de seguretat ciutadana, impulsada pel PP. A partir de llavors accions que fins llavors es consideraven faltes, com ara l’enaltiment de terrorisme o les ofenses contra sentiments religiosos, van passar a ser considerades delictes.

Valtònyc havia de començar avui a complir una condemna de tres anys i mig per enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes (dos anys de presó), calúmnies i injúries greus a la corona (un any) i amenaces contra el president d’Actúa Baleares, Jorge Campos (sis mesos).

Ara el cas s’ajorna fins el 22 de gener, però els advocats veuen ‘poc probable’ que ja hi hagi resposta de Luxemburg aquell dia. Un cop la justícia belga tingui una resposta del tribunal europeu, decidirà finalment quin és el veredicte sobre la petició d’extradició de l’estat espanyol.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb