La Junta Electoral espanyola exclou Puigdemont, Comín i Ponsatí de les europees

  • El PP i Ciutadans van recórrer contra la candidatura adduint la seva situació judicial

VilaWeb
Redacció
29.04.2019 - 13:49
Actualització: 29.04.2019 - 17:02

La Junta Electoral espanyola ha exclòs les candidatures del president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí de la llista Lliures per Europa (Junts) a les eleccions del 26 de maig, segons que ha pogut confirmar VilaWeb. El PP i Ciutadans van recórrer la setmana passada contra la candidatura de Puigdemont, adduint que no tenien la ‘condició d’electors’ per la situació judicial de ‘rebel·lia’.

La Junta Electoral no argumenta la decisió, sinó que senzillament accepta les reclamacions i dóna dos dies a partir de la publicació de les candidatures al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per a presentar un recurs al jutjat contenciós-administratiu contra l’acord de proclamació. Diu que els motius els seran notificats en les pròximes hores. A més, com que l’acord exclou Ponsatí, demana que reformulin la llista abans d’avui a les sis de la tarda per tal de complir l’equilibri entre homes i dones que marca la llei.

Vegeu ací el document:

En una entrevista a RAC1, l’advocat Gonzalo Boye ha dit que tan bon punt els comuniquin els raonaments jurídics recorreran la decisió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, al Tribunal Europeu de Drets Humansun cop hagin esgotat la via interna, i a les Nacions Unides. ‘Aquestes coses acostumen a passar a països del tercer món’, ha dit. Segons Boye, ‘existeix jurisprudència europea que diu que no es poden excloure els candidats’ i aquesta decisió ‘aboca les eleccions a la nul·litat’.

A més, ha recordat que el conseller Lluís Puig, també a l’exili, va ser candidat al senat espanyol a les eleccions d’ahir i que Ponsatí participa en la llista de Barcelona és Capital de les eleccions municipals, sense que la Junta electoral hagi intentat excloure’ls.

També s’hi ha pronunciat Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Puigdemont, qui ha dit a Twitter que era ‘un fet gravíssim’ i que ‘apartar Puigdemont i tot allò que representa’ era ‘una operació d’estat’.

Esquerra Republicana s’ha solidaritzat amb Puigdemont, Comín i Ponsatí: ‘Volen silenciar l’independentisme, però els contestarem a les urnes les vegades que calgui.’

Junts va avisar que vulneraria l’ordenament jurídic

Lliures per Europa va presentar al·legacions contra el recurs del PP i Ciutadans, argumentant que Puigdemont, Comín i Ponsatí eren titulars del dret de sufragi i avisava que excloure’ls de la llista seria una vulneració de l’ordenament jurídic, no sols de l’espanyol, sinó també del de la Unió Europea i els tractats internacionals signats per l’estat espanyol.

Un altre punt de l’escrit presentat a la junta destacava que Puigdemont, Comín i Ponsatí tenien tots els requisits per a ser elegits representants al Parlament Europeu i denunciava el biaix ideològic de la reclamació de Ciutadans i PP. El text esmentava resolucions internacionals per a rebatre els arguments d’aquestes dues formacions.

El document també acusava el PP i Ciutadans de moure’s per interessos electoralistes i per l’odi envers el president i allò que significa per als votants catalans. Recordava que ni el PP ni Ciutadans no havien impugnat pas la candidatura al senat del conseller de Cultura, Lluís Puig, que també és a Bèlgica d’ençà del mateix dia que ells.

També criticava que el PP pretengués que la Junta Electoral creés una nova causa d’inelegibilitat dels polítics ‘que no és prevista legalment’, perquè segons Junts, reuneixen ‘tots els requisits legals per a ser elegibles i concórrer a les eleccions’. ‘La pretensió del PP atempta directament contra el dret constitucional de presumpció d’innocència’, deia la defensa de la candidatura de JxCat a les eleccions europees.

Al document també s’explicava que la situació de ‘rebel·lia’ al·legada per Ciutadans i PP se sustentava en la decisió del jutge Pablo Llarena, que va decidir de retirar les euroordres cursades per Alemanya, Bèlgica i Escòcia. A més, recordava que tots tres candidats eren inscrits en el cens electoral vigent a l’estat espanyol. Per tot plegat, concloïa que la impugnació de la candidatura encapçalada per Puigdemont no era cap reclamació fonamentada en el dret.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor