La junta del PEN respon a la baixa col·lectiva de vint-i-un socis, però no entra en confrontació

  • El comunicat fet públic aquesta tarda recorda la cronologia dels fets, lamenta les baixes, nega les acusacions, però diu que no vol entrar a valorar-les

VilaWeb
La presidenta del PEN, Àngels Gregori, entre la secretària general, Gemma Rodríguez i el vicepresident, Jaume Subirana. Foto: Albert Salamé.
Montserrat Serra
14.01.2021 - 18:32
Actualització: 14.01.2021 - 19:14

Ahir, 13 de gener, vint-i-un socis del PEN català, entre els quals hi ha Maria Barbal, Dolors Oller, Narcís Comadira, Feliu Formosa, Ramon Solsona, Toni Sala i Josep-Maria Terricabras, van fer arribar als mitjans una nota on anunciaven que es donaven de baixa de forma col·lectiva per estar en desacord amb la demanada que la junta ha posat a l’anterior presidenta del PEN, Carme Arenas per irregularitats econòmiques en la seva gestió. I aquesta tarda, la junta del PEN ha emès un comunicat de resposta.

D’entrada el text recorda la cronologia dels fets: “Pocs dies després d’haver entrat el nou equip, el juny de 2018, van ser detectades una sèrie de males pràctiques que s’havien arrossegat durant anys per part de l’anterior presidència. Durant un any aquest fet es va dur de forma interna, amb una absoluta discreció, amb la voluntat d’intentar arribar a un acord entre els advocats de les dues parts. Donada la impossibilitat de tancar de forma interna aquesta situació i atès que la magnitud de les irregularitats anava prenent unes dimensions cada cop més desmesurades, es va decidir convocar el dia 11 de juny de 2019 una assemblea extraordinària per posar en coneixement dels socis del PEN el que estava passant i sotmetre a votació emprendre accions legals contra l’anterior expresidenta. Tot i que la votació va tenir uns resultats de més del 90% dels seus socis a favor d’emprendre accions legals, des del PEN vam intentar continuar el diàleg amb la ferma voluntat de no haver d’interposar la demanda. En aquest sentit, el dia 25 de novembre de 2019 s’iniciava un procés arbitral oficial que va acabar el dia 10 de desembre de l’any 2020, quan l’entitat, davant la impossibilitat d’avançar en cap acord amb l’expresidenta, signà l’acta final del procés de mediació. L’11 de desembre de 2020, dia en què va tenir lloc l’Assemblea General de l’entitat, l’advocat contractat pel PEN va exposar als socis la situació i va anunciar la interposició de la demanda.”

Després, el comunicat lamenta la sortida dels socis, però assegura que “la Junta actual està plenament compromesa en l’exercici d’una gestió responsable, democràtica i transparent dels recursos amb què compta l’entitat, garantint un ús correcte de les seves finalitats.”

La nota de baixa col·lectiva acusava alguns membres de la junta de l’entitat de fer “acusacions greus mai demostrades, insinuacions no contrastades, mitges veritats, interpretacions interessades, escenificació victimista, bandejament dels canals de comunicació amb els socis i priorització de l’espectacle públic en diaris i mitjans audiovisuals, manipulació d’assemblees i silenciament de veus discordants per afavorir un discurs únic”.

En aquest sentit, el comunicat diu: En cap moment no s’ha volgut fer un espectacle mediàtic del tema; sí que hem practicat la transparència informativa als nostres socis perquè és la nostra obligació fer-los sabedors sempre de l’estat de l’entitat, sotmetre a votació les decisions i posar a la seva disposició tota la documentació necessària. I tot i que en l’escrit enviat ahir als mitjans se’ns acusa de fets inacceptables a alguns membres de la Junta, no entrarem en cap valoració i ens mantindrem ferms en la nostra voluntat de seguir portant la documentació del tema amb la màxima discreció i prudència possible i que sigui la jurisdicció ordinària l’encarregada de determinar totes les irregularitats existents.”

Finalment, reconeix que “no ha estat un camí fàcil, i arribar a aquesta situació ha estat molt dolorós per a la nostra entitat”, tot i que fa valer, segons diu, “el suport, la confiança i el compromís dels nostres socis” per “continuar treballant amb dignitat en aquest camí”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any