I ara veurem com Espanya no és capaç de castigar el PP…

  • «El PP hauria de ser il·legalitzat immediatament, per la via extrajudicial que permet la llei de partits, és a dir, la votació al congrés, on el PP és una clara minoria»

Vicent Partal
24.05.2018 - 22:00
Actualització: 03.08.2018 - 11:28
VilaWeb

L’actual llei de partits espanyola preveu, en l’article 10.2, la il·legalització d’un partit ‘quan haja incorregut en supòsits tipificats com a associació il·lícita en el codi penal’.

L’actual codi penal espanyol tipifica, en l’article 515, quines associacions són il·lícites i en primer lloc esmenta ‘les que tinguen per objecte cometre algun delicte o, després de constituïdes, promoguen la comissió de delictes’.

La sentència del cas Gürtel, que es va fer pública ahir, acredita que el PP –no pas aquest militant o aquell, sinó l’organització com a tal– manté d’ençà del 1989, any en què es fundà, una ‘caixa B’ i, per tant, una estructura financera i comptable paral·lela a l’oficial. El delicte és indiscutible.

Finalment, l’actual llei de partits especifica, en l’article 11, que si el congrés espanyol ho demana el govern té l’obligació de sol·licitar la il·legalització d’un partit.

La seqüència no deixa cap ombra de dubte. El PP hauria de ser il·legalitzat immediatament, per la via extrajudicial que permet la llei de partits, és a dir, la votació al congrés, on el PP és una clara minoria. I la il·legalització del PP, evidentment, hauria de menar a unes noves eleccions on aquest grup no es pogués presentar.

Això passarà? Em costa d’imaginar-ho. El PSOE i Ciutadans han posat el crit al cel amb tota la retòrica, però em costa de creure que vulguen fer res en aquest sentit. Significativament, el PSOE juga amb la idea d’una moció de censura que ja sap que difícilment reeixiria perquè cal posar-se d’acord en un govern alternatiu. La moció de censura és molt més difícil i menys justa a la llarga que no la il·legalització. Però la il·legalització no sembla que es vulga considerar seriosament.

Per què? Perquè despús-ahir mateix es va aprovar el pressupost de l’estat amb el vot favorable, entre més, de Ciutadans i del PNB, que ahir tingueren la barra de dir que la sentència del cas Gürtel significa un abans i un després en la seua relació amb el PP. Cosa que és, evidentment, mentida.

Mentida perquè en el moment de votar el pressupost se sabia de sobres que eixiria la sentència i que les condemnes, si fa no fa, serien les que han estat. I, tanmateix, bé van votar-hi a favor, sabent que això facilitava, pel cap baix, un any de govern per a Rajoy, si no dos. Encara més: era previst que la sentència es faria pública dimarts, però un dels jutges va decidir d’emetre un vot particular i retardar-ne el lliurament. Amb la qual cosa va endarrerir el calendari prou hores perquè PNB i Ciutadans aprovassen el pressupost.

Per tot plegat, la resolució del cas Gürtel no serà solament la prova del cotó-en-pèl del PP, sinó la del conjunt de la classe política espanyola. Que té un mecanisme ben senzill per a liquidar la pitjor xacra social imaginable i que si no ho fa tindrà –tindran també els altres partits– la responsabilitat de no haver-ho fet. Em fa l’efecte que veurem com Espanya no és capaç de castigar el PP pel cas Gürtel…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jesús Rivera
Jesús Rivera
24.05.2018  ·  22:09

El PP no està en clara minoria, hi ha Ciudadanos la marca “Blanca”.
Ara, si arribes al passar seria espectacular per la classe política espanyola i inauguraria una nova era plena d’esperança política, no només per España.

Josep Usó
Josep Usó
24.05.2018  ·  22:17

La prova ja està feta. Zaplana i Milagrosa Martínez han entrat a la presó. Però no passarà res. Perquè allò que anomenem “classe política” no són res més que una banda de malfactors (així es pot dir després de la sentència) i unes altres colles d’encobridors que només aspiren a ocupar el lloc que ocupen els malfactors que ara han sigut condemnats. Res per reformar. No hi ha més eixida que la independència.

JOSEP MARIA OLLE
JOSEP MARIA OLLE
24.05.2018  ·  22:47

Podem dir misa, pero el merder es tant de femer, que això no ho arregla ni Deu!
Ni PSOE, que está mes o tant enfangat com el PP, i els que es pensen nets i nous C’s, ja hi han moltes coses que surtirán del seu desgavell… temps al temps!.
A Catalunya, ens mengem les deixalles com a colonia, i si no es de fora no en sortirem mai!.
La gent de altres paisos, es pensen que som espanyols… i no ho som ni en pinta…, pero com ho demostrem?
Tenim feina , i amb l’actual desgavell ens poden arrastrar!
Qualsevol pronostic es canviant a curt termini…
Estem preparats per tots els fets increibles que ens cauen al damunt…

Pepi Borrego
Pepi Borrego
24.05.2018  ·  23:18

He desconectat del que passa a Espanya però malauradament encara estem lligats. I vist tot els escàndols que han hagut en el passat i, a part de la retòrica del moment, no va passar res, doncs tampoc en passarà ara. Es un sistema podrit i d’aquest sistema s’alimenten molts.
A les properes generals ja tinc decidit qui tindrà el meu vot, el pacma. Ni esquerra ni pdcat ni els comuns.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
24.05.2018  ·  23:39

El més probable és que Sanchez presenti la mocio amb l’esperança de no guanyar-la. Es la única cosa que li pot donar una mica de credibilitat.
Però ni el PNV ni, evidentment, C’s faran caure al PP. Més aviat aprofitaran l’avinentesa per treure’n rendiment. Això és el que ha fet sempre el PNV i el que ha fet creixer C’s fins ara.

jaume vall
jaume vall
24.05.2018  ·  23:49

Si us plau no posem en una mateix frase “esperança” i “Espanya”.
Encara no ens hem assebentat que Espanya és irreformable ? Que ha perdut unes quantes ocasions de reformar-se (s.XIX, industrialització ; s.XiX, fons de cohesió europeus ben utilitzats ; s.XXI, possibilitat acollir proposta federalitzant de l’Estatut de 2005…), i que per tant és una qüestió de fe (entre altres pels qui creuen en follets com l’Iceta o el Domènech) desitjar que Espanya canviarà?
O aprofitem aquest 2018 per reconduir i perfeccionar el que es va espatllar després del 10 d’octubre passat, o de nou la maledicció caurà sobre nosaltres : “Cada poble té el govern que es mereix”

Francesc R. LL.
Francesc R. LL.
25.05.2018  ·  00:21

Si, si …. però …. ja s’ho faran. Molt de soroll, molta pudor, molts codis penals i tot el que vulgueu …

El que em treu la sòn és que LA GENT encertem la tecla què faci que els NOSTRES POLÍTICS vagin en la direcció que LA GENT volem que vagin.

Sense subterfugis.
Sense excuses.
Sense giragonses.
Sense anar a remolc de ningú.

Directes cap a la República per nosaltres mateix@s, amb els nostres propis mitjans.

Sense mirar més que al NOSTRE futur.
Sense fer cas de cap més cant de sirena.
Sense entretenir-nos en rès que retardi l’arribada al NOSTRE objectiu.
Sense esperar que NINGÚ ens tregui les castanyes del foc.

Quant menys temps continuem sota el jou de Ñ, millor. Es inaguantable …

Antoni López
Antoni López
25.05.2018  ·  00:34

No crec que per a Catalunya hi hagi cap esperança polìtica perquè el futur d’Espanya se’l juguen entre el PSOE, C’s ,Podemos i el que resti del PP, suposant que en resti un bri. Son la “Selección Nacional” per a la política.

Josep Jallé
Josep Jallé
25.05.2018  ·  01:19

Benvolguts, benvolgudes i, especialment, director d’aquests espai de llibertat de manifestació i opinió: les no respostes a tanta corrupció es pel que bona part, majoria, dels habitants tenen pels seus l’ADN, físic i sociològic, generalitzat. ADN’s que qualifiquen els seus comportaments que per a d’altres, diferents, se’ns fa inintel·ligible. Donem i donem voltes per tractar de capir-ho, segons les nostres coordenades mentals, però seguim sense trobar-hi sentit. Així és Espanya (o molta part) que, recordant a El Tall, quan més te l’espolses, més se t’arrapa. Vigileu les tempestes mediàtiques contaminadores. Son tant potents i duradores que no sembla possible que veiem un xic de llum al final d’aquesta dramàtica convivència que ens imposen per la llei de la garrotada sostinguda, psíquica i física, des de fa segles. Persistim. Calma. Si tu l’estires fort per aquí, i jo l’estiro fort per allà segur, segur, que tombarà.

Rosa Creus
Rosa Creus
25.05.2018  ·  01:20

Una moció de censura clama al cel, Pedro Sànchez hauria de ser valent i anar endavant, Felipe Gonzàlez la va fer saben que no tenia majoria i això el va portar a guanyar les eleccions el 1982. Però estem en un moment que sembla que els polítics no tenen valentia per enfrontar-se a la seva feina, que és treballar pel país i les persones, i aquí ho deixo.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
25.05.2018  ·  01:21

És evident que no falten motius per una il·legalizació del PP però efectivament, com pronostica el Vicent, no es farà. A banda dels argument de l’articulista, és molt clar que aquesta greu mesura no li poden aplicar a un partit que malgrat els escarafalls, els hi va bé que existeixi, encara que fos afeblit. A més és un partit que és tan unionista com el PSOE i C’s i davant del conflicte amb nosaltres sempre serà bo tenir reforços.
El que serà important és explicar públicament perquè no ho fan. Si fos així, el PSOE hauria de tenir el govern i C’s seria la compar-sa i ja veuríem,quin paper jugarien els de Podemos ni si aquests estarien al nou govern.
Amb tot, el que s’acaba de demostrar per enèsima vegada és que el partit actual del govern està ple de corrupció fins a les orelles i si s’ha mantingut durant tan temps, segur que els diners fruit d’aquesta gran atracament a les arques espanyoles hi ha tingut a veure. Suposant que segueixi al govern actual, serà interessant veure els seus resultats d’unes pròximes eleccions.

Joan Ortí
Joan Ortí
25.05.2018  ·  01:34

Estic d’acord amb en Josep Usó, aquí no hi ha regeneració política i avui amb la llei de partits actual haurien de ser il·legalitzats uns quants partits!! I per altre banda que en treu en Sànchez de fer una moció de censura si en poc temps sortirà el tema dels ERES i llavors s’enfonsa també el PSOE. Els partits en quedat totalment desfasats; el que s’imposa en aquests moments son nous moviments polítics a la francesa a la italiana o la proposta de Puigdemont. Espanya ja s’ho farà, nosaltres a lo nostre. Visca la República!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
25.05.2018  ·  01:59

Il·legalització? Moció de censura? No puc evitar ser cínic. No ho faran. Seria com admetre que el sistema del 78 en bloc no ha estat sinó una gran enganyifa. I la sinceritat no ven a Madrid.
Sobre el PNB, era d’esperar que fallarien, però no per això estic menys decebut. El PNB ja fa temps que no és el partit de Juan José Ibarretxe, i només espero que el que han fet els acabi passant factura.

jordi Rovira
jordi Rovira
25.05.2018  ·  06:49

Realment la descarnada claredat amb la que enfoca la situació l’editorial d’avui em significa allò que sé, però no abasto. El pp ha estat condemnat per esdevenir una organització delictiva. Per tant, el pp ha de ser il·legalitzat seguint el que proposa i disposa la llei de l’estat de dret.
Molt fort, un tro, un terratrèmol que es dóna simultàniament quan l’administració del govern d’aquest partit sobre les institucions de l’estat, vol jutjar i està jutjant al govern de la Generalitat per uns delictes que jutges internacionals corroboren que no han estat comesos.
Queda clar doncs, per una senzilla regla de tres, que el cas català és de tarannà menys ideològic, politic que no pas una pugna entre qui forma part o no d’aquesta organització criminal.
Sembla versemblant pensar també, que aquesta organització criminal té controlats psoe, c’s.
Veurem què passa.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
25.05.2018  ·  07:22

Pot la màfia autoinculpar-se i castigar-se a si mateixa?

Encara guanyarien unes altres eleccions, si s’hi presentaven…

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
25.05.2018  ·  07:27

Compareu els 241.000 € de multa al PP amb les fiances per no haver fet res dels polítics de casa nostra…

Josep Estradé
Josep Estradé
25.05.2018  ·  07:44

I que guanyem canviant PP pels seus clons PSOE o C’S? Aquest es un problema de Ñ. A mi em treu el son el mateix que a Francesc R. Ll. I a Podemos la son li treu el xalet de l’Iglesias quan haurien d’estar cada dia a Catalunya defensant la democràcia. Quan al president li doni per publicar on sigui la Republica ja m’avisaran per defensar-la.
No obstant, com espectador de notícies de l’exterior seguiré amb interès com es justifica a Ñ no ilegalitzar el PP. Te certament el seu morbo

Albert Miret
Albert Miret
25.05.2018  ·  08:26

Ja fa dies que vaig llegir el llibre “Fariña” i vaig dir que em cridava l’atenció que el Rajoy no ha fet res més a Espanya que el que feien els mafiosos de Galícia. El tipus d’organització que va muntar amb el PP és una còpia exacta de la màfia de la droga gallega. Allà van passar molts i molts anys abans no caiguessin els grans padrins, i encara ara, la majoria corren pels carrers. A partir d’aquí, algú pot pensar que el Padrino dimitirà o els seus ajudants li faran una moció de censura, o que l’apartaran del poder quan ells hi perdrien tant com ell mateix? No. Aquest senyor continuarà endavant amb l’ajuda dels dos escolanets, fins que pugui col·locar un successor (el padrino 2, com a la pel·lícula), al qui la multitud dels participants en “l’homertà espanyola” votarà fins a la fi de la dinastia. Això és així. pel que no cal fer-se il·lusions. El que sí que caldria és la denúncia a tots els Tribunals de Justícia de tots els països que es fan dir “democràtics”, i això no es farà, perquè la por, la mandra i el cost que suposaria fer-ho, acaba amb les valenties, les responsabilitats de les persones que podrien/sabrien fer-ho. Aquesta és la història d’España, i l’únic que podem fer els que no volem participar-hi és fugir i fer la nostra República d’una vegada.

Joan López
Joan López
25.05.2018  ·  08:34

La demostraciò que Ñ està fosa, la tenim en el fet que els Ñs seguiran votant als mateixos,Ñ és així,Catalunya no té gens en comú amb aquesta gent. Seguim el camí,sense fer un pas enrere.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
25.05.2018  ·  08:45

GURTEL SON LES SUBVENCIONS descomunals a la banda franquista de CIUDADANOS, que la fiscalia permet i no investiga, i que comportaria que grans jefes dels bancs anessin directament a la presó.
SUBVENCIONS A CIUDADANOS, 10 VEGADES MÉS CORRUPCIO QUE GURTEL i la FISCALIA HO PERMET, PER QUE CATALÀ DE CIUDADANOS-PP?

Víctor Gonçal
Víctor Gonçal
25.05.2018  ·  08:45

Amb una mica més de rigor es veuria que no és el PP, qui és una organització criminal, sinó el conjunt de la política espanyola i, per extensió, una grandíssima part dels seus votants que encara premien als espavilats (objectiu nacional) que se salten la llei, ja sigui per enriquir-se o per castigar catalans. Per als espanyols (com bé diria el Torra pre-presidenciable), sempre hi ha motius que justifiquin saltar-se la llei, actuar deshonestament, i encara celebrar-ho com un exercici de superioritat ètnica, un ‘español de raza’, que en deia aquell.
“A listos no nos gana nadie” i “pa chulo, yo”, expressen el cim intel·lectual i moral de bona part d’aquesta cultura que alguns, benèvolament, anomenen ‘estat espanyol’.

Pep Agulló
Pep Agulló
25.05.2018  ·  09:01

IL·LEGALITZAR I EMPRESONAR LA CÚPULA: MÍNIMS DEMOCRÀTICS
Jo no hi veig corruptes, només veig espanyols, jo no veig terroristes d’Estat (GAL), només veig espanyols, jo no veig feixistes agressius pels carrers, només veig espanyols, jo no veig supremacistes que volen suprimir el català, només veig espanyols, jo no veig jutges prevaricadors, només veig espanyols… (parafrasejant…)

Penes de presó altes per demostrar la famosa separació de poders i així fer creïble la malmesa imatge dels tribunals per l’injust empresonament dels polítics catalans. El PP delinqüent, després de tot, quedarà en res…. Cap partit contempla ni de lluny la il·legalització perquè les xacres d’aquest país podrit són sistèmiques: la corrupció estabilitza el règim neofranquista i l’oposició, que en comptes de censurar al govern pugna per ser-ne més de feixista contra Catalunya. L’altra “esquerra caviar” desapareguda sota els llençols de la monarquia.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.05.2018  ·  09:15

Espanya no crec que castigui el PP ni qualsevol partit hipersupremacista.
L’Imperialisme inhuma és l’essencia de l’estat espanyol des de la seva planificació fundacional fa quatre-cents anys

Enric (EPM) Pelegrín
Enric (EPM) Pelegrín
25.05.2018  ·  09:22

@Pep Agulló
Tot i que el primer paràgraf és un recordatori del discurs de Albert Rivera de la setmana passada, jo pregaria no caure de quatre grapes en generalitzacions banals i molt negatives. Els responsables dels delictes condemnats són delinqüents i són persones amb nom i cognoms, les organitzacions que els donen suport també tenen nom, els mitjans que els recolzen també. Són aquests a qui ens hem de referir. Estic convençut que la majoria dels espanyols els hi fa fàstic la corrupció. I dic no caure en generalitzacions perquè amb elles no guanyem res ni per entendre bé els problemes, ni per relacionar-nos amb els altres pobles de la península i perquè és dolent per tractar amb els que sentint-se espanyols són conciutadans nostres.
Jo avui els hi diria a aquests conciutadans que si nosaltres volem un altre estat és perquè aquest sistema o règim polític corrupte que mostra la sentència ens ofega com a poble i a ells no els hi deixa molt d’aire tampoc.

Montserrat Puig
Montserrat Puig
25.05.2018  ·  09:34

Estan podrits. TOTS
Són delinqüents. No es pot parlar ni de partits polítics ni de polítics. Són delinqüents!
I des de fa segles!

Josep Salart
Josep Salart
25.05.2018  ·  09:39

A mi doncs m’agrada el comentari d’en Pep.

Personalment, quan parlo d’espanyols, parlo des dels que els manen i tenen poder, passant pels polítics, jutges i fiscals i acaban pels espanyols del carrer.

Aquets darrers, també tenen la seva participació. Són els de “a por ellos”, són els rucs que s’escolten les televisions i gaudeixen amb les dosis d’odi que els donen cada dia contra mi.

Espero que algú ens ajudi, amb un crédit per tirar els primers passos de la República i aplicant una justícia internacional que foti aquesta gent al lloc que els correspont, des del “preparao” autèntic subnormal, fins a qualsevol dirigent saquejador de les arques estatals.

I quan nosaltres no hi siguem, ja aniràn a saquejar als bascos, que també els toca un bon pal. Bascos amb general perque sempre se n’han fotut dels catalans.

Tomàs Mulet
Tomàs Mulet
25.05.2018  ·  10:09

Pep Agulló, un 10. L’inici de la corrupció actual es remunta als primers anys de mandat del PSOE amb el cas Filesa, etc. i a partir d’aqui tots han sucat del mateix plat, tant com han pogut.
Evidentment, cal tenir ben lligats els contactes a la judicatura, per acotar les consequències de ser enxampats.

Més enllà dels fets, em preocupa el que hem de fer.
Ja que és aquesta corrupció general la que domina el parlament espanyol i per tant no tenim cap possibilitat democràtica, em pregunto si es pot denunciar aquesta situació.

Es pot presentar demanda al suprem, TC, etc?
No es cert que estan vulnerant els nostres drets, arrabassant-nos uns recursos amb els que s’omplen les butxaques?
Es pot anar al TEDH?

Em comença a cansar el veure com ens queixem i poca cosa més.
Jo no vull tenir raó i prou. Vull que me la donin!!

Víctor Gonçal
Víctor Gonçal
25.05.2018  ·  10:11

A mi em sembla que amb aquesta contextualització (que no generalització, per qui en sàpiga entendre el sentit) sí que ens ajuda força.
Entendre que l’Espanya que ens ofega no és cosa de quatre aprofitats amb noms i cognoms, ni del govern actual, ni d’un partit en particular, és fonamental per saber on som, amb què hem de comptar i no marejar la perdiu amb propostes infantils que ens allunyen, i molt, de la llibertat de la nació catalana.

És fonamental copsar que a l’hora dels drets dels catalans a tenir un estat propi, PP, Vox, UPyN, C,s, PSOE, IU, Podemos (els de les “cajitas de cartón”), 15Ms, Equisdistants per l’status quo (encara per crear-se), i qualsevol altre partit o moviment d’arrel espanyola, es comportarà sempre igual, negant el dret d’autodeterminació al poble català i legitimant per passiva o per activa, qualsevol acció o decisió que ho impedeixi.

També cal entendre que aquests partits existeixen perquè hi ha uns votants que els legitimen i que, a més, els demanen canya contra els catalans. No són l’invent d’uns pocs, sinó la resposta a una forta demanda.
Entendre això és entendre que fins al ple alliberament dels catalans, comptar amb agermanaments fraternals amb espanyols (deixant de banda minúscules excepcions) no és només somiatruitisme, és connivència calculada, i una forma de derivar la llibertat dels catalans al terreny de la utopia i de l’esquer electoral, allò del què han viscut tants anys alguns partits anomenats ‘independentistes’ d’aquells que ara, ves per on, aposten per l’agermanament i eixamplament amb les mateixes esquerres espanyoles que ens neguen el dret a la desobediència de la seva constitució i qualsevol camí per assolir la independència.

Potser no tots són el mateix, però a fe de Déu que s’assemblem com els testos a les olles.

Pep Agulló
Pep Agulló
25.05.2018  ·  10:41

Enric (EPM) Pelegrín. Quan feia el comentari sabia que aquesta forma generalista d’emprar el mot “espanyols” era molt forçada a fi d’entonar sarcàsticament amb el discurs joseantoniano d’en Rivera. Si ofèn em disculpo del tot. Res més lluny de posar al mateix sac a Cotarelo i a Llarena… Ara, tampoc no siguem bonistes de pensar que la catalanofòbia és cosa de quatre. En Josep Salart i en Tomàs Mulet crec que ho han entès així. Salutacions

Pep Agulló
Pep Agulló
25.05.2018  ·  10:54

Ah! i en Víctor Gonçal ho explica de meravella.

Tomàs Mulet
Tomàs Mulet
25.05.2018  ·  12:02

Als anys 60 durant unes vacances en família per la peninsula, un amic va preguntar a dos pescadors que estaven a prop seu, com poder anar a un lloc.

Aquella gent els ho varen explicar molt bé, però resulta que en sentir-los havien pensat que eren estrangers, perquè no els entenien en parlar en català.

Després de l’explicació, cadascú va seguir amb lo seu i senten que un li diu a l’altre: Oye, pues por ser catalanes, parecen buena gente.

A aquella gent els havien inculcat des del néixer una determinada mentalitat, i tot i ser bona gent, creien el que els havien venut.
Es per això que mai els van considerar racistes, encara que en el seu ideari era clara la imatge dels catalans.

Quan nosaltres ens queixem per exemple, de patir els efectes de ser manats injustament pels espanyols, es clar que no ens referim a tots els espanyols.

Vull dir que qui en vulgui treure punta, en traurà ni que sigui a cops de pedra.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
25.05.2018  ·  12:05

Tens raó Vicent,
Però és que amb aquesta gent no sortim de decepcions una darrera l’altra, no passarà res, i una oportuna aministia posarà els culpables al carrer. I tot seran riures i abraçades, com sempre. Espanya no té trellat. Nosaltres a donar vida a la república, costi el que costi. No hi ha vida decent fora d’ella.

Josep M Armengou
Josep M Armengou
25.05.2018  ·  13:05

Gràcies.

Albert Miret
Albert Miret
25.05.2018  ·  16:19

No em crec que realment els psoeces acabin fent una moció de censura, i ni molt menys que els “ciudad anos” hi participin, i encara menys que el PNV hi afegeixi els seus vots. En canvi sí que veig clar que tots plegats estan en el pitjor dels seus moments des de fa molts anys. Si ara, que els peperos tenen la sentència de mort a sobre, que el rei i la reina s’insulten pels passadissos, que el PNV està sent titllat de gran traïdor per mitja Espanya, que el Rajoy està nedant en la il·legalitat més delictiva per no acceptar el nomenament dels nostres electes i tampoc que va perdre les eleccions el 21 D, ara encara no es vol confirmar una República que fa tant temps que es va declarar, començaré a pensar una mica malament dels nostres governants. Les mosques es cacen en ple vol i no quan estan parades, i no es pot seguir menjant la sopa boba fins a l’eternitat.

Antoni Oller
Antoni Oller
25.05.2018  ·  16:26

Perdoneu que hagi llegit molt poc els comentaris, només per sobre; per a mi, del context de l’editorial d’avui, “veurem com Espanya no és capaç de castigar el PP”, m’importa un rave la utilització que se’n faci a Ñ, si serveix per a una il·legalització (evident que no), per a una moció de censura, per a eleccions avançades, per fer caure la cara de vergonya al PNB, que ja sabia de sobres que això passaria i es va afanyar a aprovar els pressupostos (no calia Ortúzar&Urkullu, no calia de debò, gràcies per l’interès, no comptàvem amb cap ajuda vostra de fet), per encarregar un retrat més al pintor que pinta presidents, o per accelerar la caiguda de la monarquia; tot això se me’n fot un rave, de debò. El que sí voldria aprofitar, des de casa nostra, és el retrat al natural en alta definició que aquesta situació fa d’espanya i la immensa majoria dels seus votants, per seguir intentant obrir els ulls a la opinió pública europea sobre les raons per les quals volem marxar. Tinc la impressió (i és un desig es clar), que la premsa europea ha trobat en Ñ un filó per a vendre paper i obtenir clics sense massa oposició dels lobbys que la sostenen. I encara em fa més il·lusió una altra cosa que acabo de llegir: El caos a la política espanyola dispara la prima de risc. Aquestes son les notícies que hem de cercar i provocar.

Antoni Oller
Antoni Oller
25.05.2018  ·  16:52

Molt bo Albert Miret, ara t’acabo de llegir; molt bona la reflexió que fas sobre els nostres governants. Lligant amb això, avui he tingut un altre disgust: donat que molts insiders polítics deuen ja haver “descomptat” (com a la borsa) la desaparició del PDeCat i la marginalització d’ERC, i donant per fet també, que la ubicació ideològica de la CUP li impedirà créixer significativament a llarg termini (diferent de si s’haguessin de repetir eleccions ara mateix, que en aquest cas tindríem sorpreses), sembla que s’està creant un nou partit indepe, que no sembla altra cosa que el reciclatge dels partits que han fet el procés (i als quals els hem d’agrair haver-nos portat a les portes de l’1-O, però no tant la celebració efectiva de l’1-O), i que jo veig més com un intent de fer la punyeta a lo que inevitablement acabarà arribant per part del “trident grauperista”. Al temps.

eva salas
eva salas
25.05.2018  ·  17:20

La pregunta és que faràn els nostres representants allà al Congrés. Si regalaràn la dignitat gratis o alliberaran els presos i aconseguiran un compromís escrit i firmat per a un referèndum pactat en una data no superior a 6 mesos posem per cas.

Jo us prometo que si dónen suport gratis a les municipals votaré pp.

Roser Caminals
Roser Caminals
25.05.2018  ·  17:58

Un referendum d’aqui a sis mesos es impossible.
En Torrent no esta a l’altura, pero ni que ho estigues, no som a les portes de la independencia. La Republica es un cami de llarg recorregut i passa per Europa. Dintre d’Espanya, es una via morta. Els politics catalans trepitjen la corda fluixa entre el desafiament i la “legalitat” espanyola per tenir credibilitat juridica a Europa. Recordem que cal esgotar les opcions dels tribunals espanyols abans d’arribar als europeus. No ho puc assegurar, pero aquesta sembla l’estrategia. I hem de contar amb anys, no amb mesos.
Lamento la dutxa d’aigua freda.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
25.05.2018  ·  18:28

No perdem el temps fent elucubracions i palles mentals. fotem-los fora d’una vegada per totes, i després Déu dirà Si som capaços, que cada ù endreci una mica casa seva. Els nostre parlament sembla que també està enganxat en la tropa dels porucs cagabandùrries i no està (que jo sàpiga) per la feina de fotre el PP fòra de la llei. Així ens van passant les ocasions i als nostres polítics els segueixen tremolant les cames. La primera feina es il.legalitzar el PP (esperant que hi hagi algú que tingui prou collons i no tingui compromisos que l’impedeixin de fer-ho), i desprès, esperar que la resta de partits s’adonin de que els temps van canviant i de que ja no podràn jugar d’una manera tan porca com fins ara, perquè a la dreta li arriva la merda fins a les orelles.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
25.05.2018  ·  19:43

Si el Pedro va endavant, caldrà considerar-ho i moure fitxa. Mentre un és al ball s’ha de ballar i com deia Fuster, la política que no fem ens la faran. Potser amb l’Iceta es pot parlar d’alguna cosa. Amb l’Arrimadas i l’Albiol, no. Em direu de tot i res bonic però així ho crec. Sense massa confiança en ells, tanmateix.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
25.05.2018  ·  20:54

Espanya no castigarà el PP … perquè hi ha una arrel sociològica prou forta en bona part de la societat que -com no té ni moral ni ètica democràtica- els “empeny” a actuar autoritàriament; aquest factor mental i ideològic és el que els permet tornar a votar el PP sense sentir l’olor de merda democràtica a les seus mans i els seus cervells amorals.
Què no ho hem vist ja al País Valencià?, a la Comunitat de Madrid?, … No, el PP és com una figuera borda, només evitarem que rebrote si li posem tota la “sal” democràtica que en siguem capaços.
Fem sallllll!!!!!!!!!

eva salas
eva salas
25.05.2018  ·  23:59

Estimada Roser Caminals, la bola de vidre té garantia?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any