Es diu Irmela Mensah-Schramm, va néixer a Stuttgart just l’any que s’acabava la Segona Guerra Mundial. El seu pare hi va haver de combatre amb el bàndol nazi i va créixer en un entorn en què no es parlava ni de la guerra ni del règim nacional-socialista. Des de 1986, té una missió: recórrer els carrers d’Alemanya esborrant o repintant totes aquelles pintades o enganxines de caràcter neo-nazi o d’extrema dreta que s’hi trobi. Sempre porta amb ella les eines necessàries per a fer-ho: esprais o eines per a arrencar enxangines. Des que va començar, fa ja 31 anys, ha omplert fins a 89 àlbums plens de fotografies, retalls i enganxines que ha anat recollint.

En aquest vídeo (en alemany i subtitulat en anglès) explica la seva història:

La seva missió, tal com explica ella mateixa, ha anat canviant: va començar esborrant ‘grafittis’ anti-semites i actualment l’odi es dirigeix més cap els immigrants i l’islam. ‘La propaganda anti-musulmana és més explícita, més clara, hi ha més odi. La propaganda contra els jueus és més subtil’, explica en un article en aquest vídeo d’AJ+.

La policia l’ha denunciada diversos cops, sobretot quan utilitza l’esprai, perquè consideren que malmet l’espai públic. Però això no la frena i segueix amb la seva tasca de ‘netejar’ l’odi dels carrers.

Als seus 72 anys, Mensah-Schramm espera poder inspirar les noves generacions. Explica que actualment els joves s’emparen en la llibertat d’expressió per a permetre aquest discurs d’odi. ‘Quan em diuen això jo els dic ‘Stop!’. Jo crec que la llibertat d’expressió té límits: s’acaba on comença l’odi i el menyspreu a la dignitat humana’, sentencia. Tal com explica en aquest article a eldiario.es, mentre pugui, continuarà fent el que creu que és correcte: esborrar la propaganda neo-nazi i informar la joventut.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]