La història de les paraules: ‘colgar’, ‘gitar’ o ‘anar al llit’

  • VilaWeb publica cada dia un mapa dinàmic per a veure el repartiment dialectal de paraules sinònimes · La informació i el mapa són extrets de la web Estratigrafia Dialectal, dels professors Germà Colón i Maria-Pilar Perea

VilaWeb
Redacció
16.08.2016 - 22:00
Actualització: 30.04.2024 - 13:38

Publiquem una nova fitxa de l’Estratigrafia Dialectal, elaborada pels professors Maria-Pilar Perea i Germà Colón. El ‘colgar-se’ antic avui resta solament a les Balears i a l’Alguer. Al País Valencià i al Ponent del Principat s’hi va establir fa segles ‘gitar-se’, però guanya terreny cada vegada més la construcció que es fa servir al català central: ‘ficar-se al llit’.

A sota del mapa, podeu llegir tota la informació històrica sobre aquests mots, extreta de la web dels autors. Podeu veure’n la fitxa sencera ací. Si voleu llegir les fitxes publicades, cliqueu damunt l’etiqueta ‘Estratigrafia Dialectal’, al final d’aquest article.

anar al llit   anar al llit/gitar  colgar  colgar/gitar gitar

Aquests verbs i expressions verbals tant es poden trobar amb valor transitiu com amb valor reflexiu (colgar-se, ficar-se al llit, gitar-se). Encara s’hi podria afegir jaure o jeure.

En la llengua antiga, i a totes les contrades de l’idioma, colgar és el verb que destaca (cf. DCVB, DECat), però en una etapa moderna hi intervé una escissió: colgar resta sols a les Balears i a l’Alguer, en zona conservadora; a Catalunya en general s’adopta ficar anar al llit; i el valencià i el lleidatà recorren a gitar. Aquest darrer, procedent de *JECTARE per JACTARE, freqüentatiu de JACERE, té la mateixa disposició que jeure (jeure’s); i coincideix etimològicament amb el castellà echarse (més vulgar que acostarse).

 

Vegeu també:          

—L’evolució de la llengua, mot a mot (presentació de la sèrie, 14-7-2016)

—Una web explica com han evolucionat les paraules a cada dialecte (article sobre l’Estratigrafia Dialectal, 15-5-2016)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor