L’evolució de la llengua, mot a mot

  • VilaWeb estrenarà dilluns la sèrie 'La història de les paraules', basada en l'Estratigrafia Dialectal, dels professors Germà Colón i Maria-Pilar Perea · Cada dia us presentarem un mapa i una explicació per a veure l'evolució històrica i el repartiment dialectal d'una unitat semàntica

VilaWeb
Jordi Badia i Pujol
14.07.2016 - 22:00
Actualització: 15.07.2016 - 07:17

VilaWeb estrenarà dilluns la sèrie ‘La història de les paraules’, que es basa en l’Estratigrafia Dialectal, una eina d’internet ideada pels professors Maria-Pilar Perea i Germà Colón. És una tècnica única en la lingüística internacional, que pretén cartografiar el lèxic català amb una visió espacial i temporal. Presenta seixanta unitats semàntiques i, alhora, explica i mostra gràficament com s’anomenen en cada dialecte i com han anat variant aquestes denominacions en el curs dels segles.

Informació rigorosa, exhaustiva i gràfica
Allò que fa interessant aquesta eina és que ofereix una part de la informació amb elements dinàmics: un mapa del domini lingüístic on s’observen les diverses denominacions que ha anat rebent cada significat, juntament amb un eix cronològic amb un marcador en moviment que assenyala en quins segles es produeixen els canvis. L’usuari pot observar simultàniament el moviment del marcador cronològic i els canvis del mapa. A més, les variacions geolingüístiques apareixen en el mapa en capes superposades o estrats (d’ací ve el nom d’estratigrafia).

anyell-corder
‘Anyell’-‘corder’

Sota el mapa, VilaWeb hi afegirà l’explicació detallada de l’evolució temporal de tota la variació dialectal. Aquesta informació prové dels registres (o cèdules) elaborats per Germà Colón durant molts anys, complementada amb el buidatge documental que va fer ell mateix i Maria-Pilar Perea.

La tria de registres que us presentem
Entre els seixanta registres que conté l’Estratigrafia Dialectal, VilaWeb n’ha escollits una trentena i en presentarà un cada dia, des de dilluns, dia 18 de juliol, fins al 31 d’agost. Les unitats de la setmana entrant, per exemple, seran: ‘fadrí’-‘solter’ (dilluns), ‘eixugar’-‘torcar’ (dimarts), ‘pastanaga’-‘safanòria’ (dimecres), ‘mongeta’-‘fesol’ (dijous) i ‘melic’-‘llombrígol’ (divendres).

Informació relacionada:

Una web explica com han evolucionat les paraules a cada dialecte (15-5-2016)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any