El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

La generalitat ha resolt concedir tres subvencions directes per un import de 70.000 euros cada una a la Federació de Societats Musicals del País Valencià (FSMCV), la Fundació Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià (ACPV), amb l’objectiu de donar suport a la tasca que realitzen en els seus respectius àmbits i dins del programa pressupostari de Promoció sociocultural del País Vaencià.

Així consta en les ordres publicades este divendres al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), en què també es publica la concessió d’una subvenció, en este cas de 8.000 euros, al Col·lectiu Ovidi Montllor per al foment de la música i dels intèrprets en valencià i per a millorar la dotació dels premis que atorga esta entitat als artistes que graven música en valencià en la seva 11a edició.

‘Mitjançant l’incentiu que significa l’ajuda econòmica a estos guardons, la generalitat no fa una altra cosa que complir amb el mandat estatutari de donar suport a la nostra cultura i la nostra llengua i així promocionar i potenciar l’àmbit sociocultural del país’, justifica el Consell.

En el cas de la FSMCV, des de la generalitat recorden que les societats musicals són un ‘fenomen sense parangó’ a la resta del món i són ‘autèntiques ambaixadores’ de la cultura valenciana, i han sigut una ‘manifestació cultural de fonda arrelam i profund calat social’ al País Valencià.

En aquest context, posen en valor la tasca de la FSMCV com a unió entre les associacions per a promoure, difondre i dignificar l’afició, ensenyament i pràctica de la música i concreten que la subvenció pretén ajudar a cobrir totalment o parcial les despeses dels servicis d’assessorament jurídic i propietat intel·lectual que l’entitat ha pressupostat per primera vegada a l’exercici 2016 i que ha sigut tot un èxit.

D’altra banda, pel que fa a la subvenció a Escola Valenciana, el consell destaca la seua tasca per a la normalització lingüística en tots els àmbits d’ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu, posa en valor la participació de més de 214.000 persones en els seus Trobades d’Escoles en Valencià d’enguany i assenyala que, en definitiva, ‘reivindica el valencià com una eina de cohesió social i de vertebració territorial’.

Tenint en compte que la generalitat té ‘un compromís irrenunciable’ en la recuperació del valencià i que mai ha signat cap conveni de col·laboració amb la Fundació Escola Valenciana malgrat la tasca desenvolupada durant més de 30 anys, acorda destinar estos 70.000 euros després que l’entitat hi haja sol·licitat la col·laboració econòmica de la Generalitat per a portar a terme els seus projectes.

Alhora, la subvenció per a ACPV es justifica, segons l’ordre, en les iniciatives de difusió cultural realitzades per l’entitat, que ‘estan alineades amb la política cultural de la Generalitat Valenciana’, especialment en la promoció de la literatura valenciana, així com en la conveniència de donar suport a la seua programació cultural comarcalitzada i ‘fer patent el compromís de la Generalitat en el foment i recuperació de la nostra cultura i el nostre patrimoni’.

Se subvenciona el desenvolupament específic d’una oferta cultural única a l’àmbit valencià i l’ajuda podrà anar destinada al lloguer d’instal·lacions i altres servicis destinats a esdeveniments, tallers, conferències, seguretat o neteja, desplaçament i allotjament de ponents, despeses d’inscripció, material d’oficina, publicitat i unes altres despeses semblants.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.