La Generalitat ha rebut 2.400 sol·licituds per cobrir les 500 noves places de mosso d’esquadra des del passat dissabte, segons ha explicat el conseller d’Interior, Jordi Jané. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar la convocatòria de les noves places el passat divendres i els interessats van poder presentar les sol·licituds via telemàtica des de dissabte. Jané ha afirmat que el nombre de sol·licituds rebuda demostra el ‘grau d’acceptació’ per part de la ciutadania i ha reiterat el compromís de donar resposta a les necessitats de seguretat del país sense estar pendent ‘del requeriment de cap de setmana que pugui fer destorbar d’allò que necessita el país’. D’altra banda, Jané ha explicat que en els primers 24 dies de campanya forestal s’han registrat fins a 2.000 focs, un 30% més que l’any anterior.

El passat dijous Jané va signar la convocatòria de 500 nous mossos d’esquadra, que va sortir publicada al DOGC divendres. La conselleria defensa que ha atès el requeriment del Ministeri d’Hisenda després de modificar l’acord de l’abril i deixar-lo en 50 places i aprovar una nova oferta complementària de 450. En seu parlamentària i en resposta a una pregunta de JxSí, Jané ha afirmat que si l’Estat fa nous requeriments tenen la ‘seguretat jurídica’ per dir que s’estan fent les coses bé, ‘sobretot per la seguretat del país’. El conseller ha reiterat que aquestes noves places són necessàries per al país i que no podien fer ‘altra cosa que convocar’ aquest nombre de nous mossos. Sobre la Junta de Seguretat que va tenir lloc dilluns, ha esperat que es compleixin els acords als que es van arribar i ha reivindicat que la seguretat ‘no coneix de conjuntures polítiques’.

Campanya forestal

En una altra pregunta del PSC, Jané ha explicat que des de l’inici de la campanya forestal el 15 de juny s’han registrat 2.000 focs a Catalunya i ha dit que si la ciutadania no ha percebut que això suposa un increment del 30% respecte l’any anterior és per la feina que fan uns ‘excel·lents professionals’ que donen una resposta ràpida. Jané ha qualificat de ‘catastrofista’ el diagnòstic que han fet els socialistes i ha assegurat que ell ja havia reconegut les mancances del cos de Bombers i per això s’havia posat en marxa el pla estratègic. ‘Mea culpa reconeguda però ens hem posat a treballar’, ha declarat. Entre d’altres, ha explicat que és cert que els aspirants a bomber en pràctiques no tenien els uniformes nous però que hi ha el compromís que aquest mes el tindran. En segon lloc, ha explicat que en la zona del Pirineu es posarà en marxa una solució temporal amb personal voluntari i que a partir de l’1 de setembre s’haurà de parlar per trobar-ne una de definitiva. Ha reconegut que hi ha àrees que cal reforçar i que en alguns casos s’haurà de recórrer a un ‘model mixt’. Tot i aquestes mancances, ha destacat la bona feina que es va des del cos de Bombers, també per part dels voluntaris, i ha posat com a exemple que han estat cridats a Portugal com un dels millors professionals per investigar què va passar amb el darrer incendi que va tenir lloc al país veí.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]