La Generalitat, primer govern d’Europa que utilitza l’aplicació Telegram per a difondre notícies de servei ciutadà

  • Fins ara ja es tenia un canal de missatgeria instantània al 012, que des del febrer de l’any passat ha atès set mil consultes

VilaWeb
ACN
15.05.2016 - 10:50

La Generalitat ha obert un nou canal de comunicació a l’aplicació de missatgeria instantània per a dispositius digitals Telegram per a difondre notícies, continguts i informacions ‘d’alt valor de servei per a la ciutadania’ amb un llenguatge ‘planer i proper’, segons una nota. Es tracta de la primera institució pública que disposa d’aquest eina, tal com ja fan alguns mitjans de comunicació, partits polítics i empreses. Aquest canal s’afegeix al servei de consultes del 012 a través de missatgeria instantània que ja s’ofereix des del 2014. L’activitat s’emmarca en la voluntat d’oferir una administració capdavantera que fa efectius els principis de transparència, col·laboració i participació.

Els canals de Telegram permeten de trametre missatges a un nombre il·limitat de subscriptors i s’hi pot accedir cercant el nom del canal (gencat) o bé a través d’una adreça web (telegram.me/gencat). Posant aquesta adreça a un navegador s’obre automàticament el canal a Telegram i, un cop subscrits, els usuaris poden llegir l’historial de missatges complet.

Des del setembre del 2014 la Generalitat ja és a Telegram, on disposa d’un servei d’atenció ciutadana del 012 a través de missatges de text (telegram.me/gencat012), que es va anar ampliant progressivament a tots els temes relacionats amb la Generalitat. El servei d’atenció per Telegram és gratuït i funciona com a complement de l’atenció telefònica del 012.

Des del febrer de l’any passat s’han atès prop de set mil consultes que s’han respost ‘de manera immediata, des d’una font fiable i actualitzada en temps real’. Les peticions pregunten sobre l’estat de resolució d’expedients i més problemes de temes molt diversos que afecten els usuaris que les formulen, com ara informació de servei sobre els horaris i les línies de trens de rodalia, suport en el pagament de multes de trànsit, assessorament en la tramitació de cèdules d’habitabilitat, beques i pre-inscripcions escolars i universitàries, etc.

El febrer del 2016 Telegram tenia cent milions d’usuaris actius. L’eina permet xats bidireccionals, de persona a persona, grups de fins a cinc mil usuaris i canals unidireccionals, que serveixen per enviar missatges d’un emissor a molts receptors. Des d’un punt de vista tècnic es destaca per la seguretat en les comunicacions i per disposar d’una interfície de programació d’aplicacions oberta i un protocol lliure. També permet d’enviar fitxers de fins a 1,5 GB.

Finalment, una altra de les funcionalitats a tenir en compte són les plataformes de bots, aplicacions de tercers que s’executen dins de Telegram. Els usuaris poden interactuar amb aquests motors de cerca mitjançant l’enviament d’ordres i peticions en línia amb diferents comandaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any