La consellera de Cutura, Laura Borràs, ha assegurat que el seu departament ja ha garantit el suport econòmic de la Generalitat a les obres de restauració del monument de la Seu Vella, que van quedar interrompudes arran de l’aplicació de l’article 155, i ha manifestat la seva plena adhesió a la candidatura a ser Patrimoni Mundial de la Unesco del monument.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha entregat avui a Borràs el dossier definitiu de la candidatura del Turó de la Seu Vella al Patrimoni Mundial de la Unesco, un document que reuneix de manera detallada tota l’argumentació històrica en què es fonamenta la petició perquè el turó sigui inscrit com a bé cultural i conjunt monumental a la llista de la Unesco, ha informat en un comunicat la conselleria.

Borràs ha subratllat que ‘no deixa de ser una anomalia que un país que és conegut arreu del món, en bona part, per la seva riquesa i diversitat patrimonial, no pugui presentar directament els seus dossiers a París i ho hagi de fer a través de Madrid’.

Una vegada entregada la proposta de candidatura a la conselleria, aquesta serà presentada davant de l’òrgan competent de l’administració general de l’estat espanyol perquè sigui avaluada per part del Consell del Patrimoni Històric i, en cas de ser aprovada, es determinarà l’anualitat en la qual serà presentada a la Unesco perquè sigui avaluada per part del Comitè del Patrimoni Mundial.

Una de les principals novetats que aporta el dossier és el canvi d’estratègia per posar en valor tot el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, que ara se centra en els criteris IV i VI que estableix la Unesco.

El criteri IV reconeix aquells monuments i espais que ofereixin un exemple eminent d’un tipus de construcció, de conjunt arquitectònic, tecnològic o de paisatge que il·lustri un o diversos períodes significatius de la història humana, i el VI valora que el bé a reconèixer estigui directament o materialment associat a fets o tradicions vives, creences o obres artístiques o literàries que tinguin una significació universal excepcional.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb