La Generalitat ha donat l’ordre als bancs de pagar les nòmines de l’octubre dels treballadors públics. Igual com al setembre, quan es va fer el primer abonament de sous des de la intervenció de les finances, el pagament es fa amb la tresoreria pròpia blocada per l’estat espanyol des d’abans del referèndum. Segons fonts del Departament d’Economia, el pagament inclou també la nòmina delegada dels mestres, i la del personal de l’Institut Català de la Salut i el Servei Català de la Salut, i l’import total és de 390 milions d’euros. Els treballadors cobraran a partir de demà.

La intervenció de les finances ha obligat el govern a certificar que la partida no va vinculada a res que tingui a veure amb el procés cap a la independència ni el referèndum per a obtenir el vist-i-plau del Ministeri d’Hisenda espanyol.

Els bancs efectuaran el pagament des del compte corrent de la Generalitat, amb l’autorització del govern espanyol. Fonts del Ministeri d’Hisenda han confirmat que se seguirà el mateix procediment que al setembre i que serà la Generalitat que pagarà les nòmines dels funcionaris.

Al setembre, els treballadors van rebre el sou dies abans de la data habitual perquè el govern va prioritzar-ho, arran de l’amenaça de l’estat espanyol. Les finances de la Generalitat són intervingudes i els comptes, blocats d’ençà que a mitjan setembre el govern espanyol va aprovar dos decrets per fer-ho.

Factures a proveïdors
Pel que fa a les factures que s’han de pagar als proveïdors, les abonarà el Ministeri d’Hisenda amb els diners que reté de la bestreta que hauria d’haver ingressat a la Generalitat en compliment del model de finançament. La Generalitat tramet les factures al ministeri amb la certificació pertinent perquè aquest faci el pagament.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb