El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un nou episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya. La mesura es pren atenent els nivells de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i es tracta del segon episodi en només deu dies al Principat.

L’anterior alerta es va decretar el 23 de febrer a causa d’una intrusió de pols sahariana a partir del dia 18 i la previsió dels models de dispersió de contaminants. El govern recomana de reduir moviments en cotxe privat i moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot per a les persones amb problemes cardiovasculars o respiratòries.

L’episodi d’alta contaminació ambiental es va rebaixar el 26 de febrer, però donada la previsió de la persistència de la intrusió de pols sahariana, es va mantenir l’avís preventiu per partícules en suspensió PM10 a tot Catalunya. Segons Territori i Sostenibilitat, aquest dissabte la situació s’ha agreujat i ja s’acumulen quatre dies on la mitjana diària dels nivells de PM10 ha estat superior al valor de 50 µg/m³ en més d’un punt de mesurament de les estacions situades a la Zona de Protecció Especial (ZPE). D’altra banda, els nivells es mantenen entre moderats i alts a tot Catalunya, superant-se el valor de 50 µg/m³ en catorze estacions de mesurament de les estacions integrades a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).

Així mateix, la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que la intrusió de pols sahariana persistirà i les condicions de dispersió no milloraran.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.