La Generalitat “anirà al rescat” i assumirà el pagament de XarxaLlibres en 6 ajuntaments als quals s’ha denegat l’ajuda

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que la Generalitat "anirà al rescat de les persones" i assumirà el pagament del programa de gratuïtat de llibres de text XarxaLlibres en sis ajuntaments --en concret els de Bigastre, Aigües, Finestrat, Castellfabib, Foios i Cullera-- als quals s'ha denegat l'ajuda. De fet, ha avançat que l'executiu autonòmic està elaborant el projecte de decret per a assumir el pagament perquè "no han de pagar les famílies".

VilaWeb
Redacció
28.06.2016 - 21:19
Actualització: 28.06.2016 - 23:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que la Generalitat “anirà al rescat de les persones” i assumirà el pagament del programa de gratuïtat de llibres de text XarxaLlibres en sis ajuntaments –en concret els de Bigastre, Aigües, Finestrat, Castellfabib, Foios i Cullera– als quals s’ha denegat l’ajuda. De fet, ha avançat que l’executiu autonòmic està elaborant el projecte de decret per a assumir el pagament perquè “no han de pagar les famílies”.

Així ho ha expressat el conseller en un compareixença a la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes, on ha comparegut a petició del PP per a explicar “les contradiccions existents entre els informes emesos pel seu departament i els formulats per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport respecte al programa XarxaLlibres”.

Durant la seua intervenció, Soler ha xifrat en 512, d’un total de 542, els municipis valencians que s’han acollit al programa, dels quals únicament a sis no s’ha concedit l’ajuda. En estos casos, “hi ha problemes i per això la Generalitat anirà al rescat de les persones que estan en estos municipis perquè obtinguen les ajudes”.

“AUTOCOMPLAENÇA CAP”

Soler ha rebutjat que existisquen “contradiccions” perquè els informes que emet cada Conselleria tenen objectes diferents tot i que ha matisat: “Autocomplaença cap, de fet admet que hi ha fallades, per això invite al PP a fer crítiques en positiu perquè no hi haja errors l’any que ve”.

Tot i això, ha recalcat que tant el Consell Jurídic Consultiu com l’Advocacia i la Intervenció han dit que tot és correcte i sol hi ha hagut “algunes discrepàncies”. “Quan hi ha hagut problemes com en estos ajuntaments, la Generalitat disposa un decret perquè siga viable que les ajudes arriben a estos pobles” i ha considerat “obvi” que li agradaria que la Generalitat poguera assumir el cent per cent del pagament d’ajudes però ha recordat als populars que “un company seu de partit, el senyor Cristóbal Montoro, fa que això no siga tan fàcil”.

El titular d’Hisenda ha detallat que, a dia de hui, a un 64% dels sol·licitants se’ls ha abonat més del 90% de l’ajuda per a llibres i materials curriculars, mentre que un 6,8% ha rebut una quantitat menor.

Soler ha admès que hi ha hagut certs “problemes” però ho veu “lògic” per ser la primera vegada que es posa en marxa en les Comunitat un programa d’estes característiques i creu que esta experiència “servirà perquè els pròxims anys estes dificultats es puguen solucionar”. “Com a conseller estic supersatisfet, és tot un repte tècnic com no poden imaginar”, ha asseverat el conseller, que ha demanat al PP que “no intente crear confusió perquè els problemes són marginals”.

En la mateixa línia, ha destacat l'”èxit” de XarxaLlibres, que estima que rebrà al final d’any s’hauran atès al voltant de mig milió de peticions front a les 146 inscripcions que ha rebut el programa Llibrei del PP. Així, ha insistit que les xifres “contrasten”.

PP COMPARA ELS TRÀMITS AMB “UNA GIMCANA”

Per la seua banda, la diputada del PP Beatriz Gascó ha reprotxat al conseller les objeccions posades a XarxaLlibres per la intervenció d’alguns ajuntaments i ha criticat que “Educació diu sí als ajuntaments i Hisenda diu que no”. “Com explica esta contradicció?”, ha interrogat la diputada, que ha reprotxat la dificultat burocràtica que s’estan els pares i que ha comparat amb una “gimcana”.

A això, Vicent Soler ha reconegut que és cert que alguns interventors locals han posat “pegues” però “molts altres, no”. “XarxaLlibres no s’imposa, sinó que són els ajuntaments els que elegixen si volen acollir-se o no. Estarà millor l’any que ve perquè problemes que enguany hem trobat per ser la primera vegada es resoldran”.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes