La Generalitat de Catalunya activa avui l’e-Spriu, el nou sistema informàtic per a recaptar impostos, que substitueix el G@udí després de quinze anys. El primer tribut que s’incorporarà al nou programa és la taxa sobre les begudes ensucrades, que va començar a aplicar-se al maig.

El principal canvi afecta els distribuïdors, que tindran un formulari nou per a fer la liquidació de l’impost telemàticament. L’e-Spriu permetrà que el govern recapti de manera gradual els impostos propis i cedits. A les 00.00 s’ha fet la liquidació d’un cèntim d’euro, a mode de prova.

En declaracions a l’ACN, el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, ha assegurat que el nou programa donarà una resposta més eficient a les necessitats del govern i ha explicat que permetrà que la Generalitat estigui preparada per a les necessitats futures que hagi d’afrontar Catalunya, és a dir, la recaptació de tots els impostos. ‘Fonamentarà les bases de la futura hisenda catalana’, ha afegit.

La hisenda catalana, l’1 de setembre
El primer de setembre és el dia marcat al calendari per al desplegament de la hisenda catalana i l’obertura de les noves oficines. ‘Hi ha un referèndum i Catalunya ha de decidir. Les administracions públiques haurem de preparar-nos per a assumir allò que hagi decidit el poble de Catalunya i l’Agència Tributària quan arribi el moment estarà preparada per gestionar qualsevol competència que es determini’, ha dit Salvadó.

A partir del setembre començarà el trasllat els impostos al nou sistema informàtic. És previst que a l’octubre s’incorpori la taxa turística i la taxa de grans superfícies. De cara al 2017, s’inclourà l’impost dels actius no productius –avui entra en vigor–, un tribut que grava els iots, les obres d’art i els cotxes de luxe a nom d’empreses.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.