La Fiscalia obri diligències pel finançament de Compromís a les eleccions de 2015

La Fiscalia Provincial de València ha obert diligències d'investigació penal pel finançament de Compromís després d'una denúncia del PPCV en què qüestiona el destí de fons electorals i les seues fonts d'ingressos a les eleccions municipals celebrades el maig de 2015, segons han confirmat a Europa Press fonts del ministeri públic.

VilaWeb
Redacció
27.10.2016 - 22:53
Actualització: 28.10.2016 - 00:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia Provincial de València ha obert diligències d’investigació penal pel finançament de Compromís després d’una denúncia del PPCV en què qüestiona el destí de fons electorals i les seues fonts d’ingressos a les eleccions municipals celebrades el maig de 2015, segons han confirmat a Europa Press fonts del ministeri públic.

El PPCV va presentat una denúncia el passat 5 d’octubre contra la formació política Bloc-Iniciativa-Verds: Compromís per un presumpte delicte d’apropiació indeguda de fons electorals i un altre delicte electoral per falsejament comptable.

La denúncia se sustentava en un informe del Tribunal de Comptes en el qual es posaven de manifest “una sèrie d’irregularitats”. Entre les quals hi ha, alertava que s’havien pagat despeses de naturalesa no electoral per import de 159.337,66 euros, dels quals 64.213,90 corresponien a despeses per operacions ordinàries i 95.123,76 euros a despeses per enviaments de propaganda electoral.

Alhora, indicava que s’havien realitzat pagaments fora del termini de 90 dies per import de 3.017,16 euros; i assenyalava que existia un saldo insuficient en el compte bancari electoral amb el qual fer front al deute amb proveïdors que estava pendent de pagament i que ascendia a 789.194,66 euros.

A més, s’apreciava –tal com recull la denúncia– que els recursos declarats –396.503,45 euros– eren “sens dubte insuficients” per a fer front a la despesa electoral declarada –1.280.965,86 euros–, pel que estimen que s’han hagut d’utilitzar altres recursos no declarats per al pagament de les despeses de la campanya electoral.

D’això s’inferix, segons el PPCV, que s’han destinat fons electorals, percebuts com a subvenció o com a aportacions, al pagament de despeses que no tenen naturalesa electoral, “pel que podríem estar davant d’un presumpte delicte d’apropiació indeguda de fons electorals”.

I, en segon lloc, els populars subratllen que la comptabilitat electoral no recull la manera o manera que s’han pagat els prop de 800.000 euros que es declaren com a pendents de pagament a proveïdors, “ocultant la procedència dels fons destinats amb esta finalitat i impedint que el Tribunal de Comptes puga fiscalitzar si tals recursos tenen una procedència lícita d’acord amb la llei”.

El PPCV indica que d’estos presumptes delictes serien responsables, en concepte d’autors, l’administrador general i l’administrador de la candidatura i, a més, les persones autoritzades a disposar dels comptes electorals.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes