La fiscalia espanyola ha presentat querelles contra els membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya. Els síndics electorals són les persones encarregades de vetllar per l’organització i el bon funcionament del referèndum i van ser nomenats pel parlament després de l’aprovació de la llei del referèndum d’autodeterminació.

Se’ls acusa de delictes d’usurpació de funcions públiques, desobediència i malversació de fons públics. La fiscalia considera que les seves actuacions són ‘una clamorosa manifestació de despreci al principi d’autoritat representat pel Tribunal Constitucional’. Considera que han fet actes d’ordenació, regulació i impuls d’un procés electoral previst per una llei ‘prèviament suspesa’ pel TC i amparada en un nomenament ‘igualment suspès’ constitucionalment.

Els cinc síndics electorals de Catalunya són Marc marsal, Jordi Mates, Marta Alsina, Tània Verge i Josep Pagès. A més, hi ha dos síndics suplents, Josep Costa i Eva Labarta.

Els síndics de demarcació van ser nomenats dissabte. Són aquests:

Sindicatura Electoral de l’Aran
Maria Carme Vilanova Ramon, presidenta
Vicens Bitrià Àguila, vocal
Armand Simon Llanes, secretari

Sindicatura Electoral de Barcelona
Roc Fuentes i Navarro, president
Susana Romero Soriano, vocal
Antoni Fitó i Baucells, secretari

Sindicatura Electoral de Girona
Jordi Casadevall Fusté, president
Josep Maria Llistosella i Vila, vocal
Jordi Díaz Comas, secretari

 Sindicatura Electoral de Lleida
Mariona Lladonosa Latorre, presidenta
Alexandre Sàrraga Gómez, vocal
Simeó Miquel Roé, secretari

Sindicatura Electoral de Tarragona
Xavier Faura i Sanmartin, president
Montserrat Aumatell i Arnau, vocal
Marta Cassany i Virgili, secretària

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb