La fiscalia demana ara d’anul·lar l’elecció de Canadell com a president de la Cambra de Comerç

  • Considera que no es van comptabilitzar com a vàlids centenars de vots remots en el sistema informàtic de votació

VilaWeb
Redacció
16.12.2020 - 14:16
Actualització: 16.12.2020 - 16:57

La fiscalia de Barcelona ha demanat d’anul·lar diversos acords de la junta electoral que van donar la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona a Joan Canadell, de la candidatura independentista Eines de País. Considera que no es van comptabilitzar com a vàlids centenars de vots remots en el sistema informàtic de votació, cosa que hauria pogut penalitzar les altres candidatures. Canadell va ser elegit president en sessió constitutiva el 17 de juny de 2019.

La fiscalia sosté que les decisions de la junta electoral van constituir una vulneració dels drets fonamentals d’accés a càrrec públic i d’igualtat, reconeguts en la constitució espanyola. La petició de la fiscalia, que ha avançat avui El Confidencial, podria donar peu a la repetició del procés electoral de la Cambra de Barcelona que va portar a la presidència Joan Canadell, ara candidat a les llistes de JxCat per a les eleccions del 14 de febrer al Parlament de Catalunya.

Per la fiscalia, l’origen d’aquestes irregularitats és la utilització d’un sistema informàtic que no tenia les garanties necessàries per a un procés electoral, tant en el cas de la Cambra de Barcelona com en el de les altres cambres de comerç de Catalunya.

Fonts de la Cambra assenyalen que el posicionament de la fiscalia fa referència a l’actuació de la junta electoral, i no té res a veure amb candidats concrets. També subratllen que l’auditor de les eleccions va considerar un grup de vots sospitosos i que per això la junta els va anul·lar. En alguns casos, havien sortit de la mateixa IP.

La llista de Canadell, obertament independentista i impulsada per l’ANC, va aconseguir 32 de les 40 vocalies de la Cambra de Barcelona, l’organisme cameral més important de Catalunya. La candidatura d’Eines de País es va imposar a les llistes d’Enric Crous, Carles Tusquets, Ramon Masià i de la plataforma de dones 50×50 en uns comicis que es van fer de manera electrònica, amb dues modalitats, una presencial i una altra a distància.

Carles Tusquets i Ramon Masià van presentar sengles recursos contra els resultats dels comicis camerals davant de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i davant del govern, a qui van demanar que suspengués la constitució del plenari, que finalment es va fer.

El passat mes de març, el TSJC, en una decisió no ferma, va anul·lar el decret de la Generalitat que regulava les eleccions de les cambres de comerç catalanes, en considerar que no s’havia respectat el tràmit de participació ciutadana. Concretament, la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal estimava el recurs contenciós interposat per l’empresa Staff Pavillion, vinculada al president de l’Associació de Franquiciadors, contra el Departament d’Empresa, per entendre que la Generalitat va ometre el tràmit de la participació ciutadana quan va elaborar la norma, el juliol del 2018.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any