La Fira de Barcelona imposa un any més la presència de l’exèrcit espanyol al Saló de l’Ensenyament

  • Les institucions reconeixen la incapacitat d'influir en les decisions de la Fira de Barcelona · Malgrat les demandes de desmilitaritzar el saló, l'exèrcit espanyol hi triplicarà l'espai

VilaWeb
Redacció
21.03.2017 - 22:00
Actualització: 21.03.2017 - 22:57

‘Ja sabeu que nosaltres, com a ajuntament, no volem que hi hagi presència militar al saló. Simplement, perquè cal separar els espais.’ Aquestes són les paraules que la batllessa de Barcelona, Ada Colau, va dirigir a dos comandants de l’exèrcit espanyol en la seva visita al Saló de l’Ensenyament de l’any passat. Ambdós militars no van poder amagar l’astorament. Però enguany les forces armades hi tornaran a ser i amb una parada que ocuparà el triple d’espai. No han servit de res les mocions aprovades per l’ajuntament i el parlament, que demanaven d’excloure-l’en.

L’espai de l’exèrcit ocuparà cent metres quadrats, en comptes dels trenta-sis de l’any passat. Segons la Fira, s’ha ampliat perquè els militars puguin atendre millor els assistents i evitar les cues multitudinàries d’anys anteriors.

L’organització ha explicat a VilaWeb que no ha considerat en cap moment d’excloure’n l’exèrcit espanyol: ‘D’ençà que es va professionalitzar, és una sortida laboral més.’ Aquesta és la raó que ha transmès tant a la Generalitat com a l’ajuntament, arran de sengles queixes. La Fira insisteix a dir que les institucions tenen el dret de transmetre les seves demandes, però que l’organisme pren les decisions de manera totalment autònoma.

Un consorci públic que es desentén de les institucions
Fira de Barcelona és un consorci de titularitat pública, en què participen la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç. El consell general el presideix la batllessa, Ada Colau, i les vice-presidències se les reparteixen el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i el president de la Cambra, Miquel Valls.

Malgrat això, la Fira assegura que és de ‘gestió empresarial autònoma’. La Generalitat i l’ajuntament expliquen que hi tenen una presència simbòlica, perquè les funcions executives depenen del consell d’administració, on no hi ha representació institucional. La presidència d’aquest òrgan l’exerceix Josep Lluís Bonet (president del grup Freixenet) i n’és director general Constantí Serrallonga (gerent de l’ajuntament en l’època de Xavier Trias).

La resta de membres són: Ignacio Toda, Núria Basi, Lluís Conde, Agustín Cordón, Enric Crous, Pedro Fontana, Enrique Lacalle, Miquel Martí i Carles Vilarrubí. La Fira és una eina econòmica cabdal per a la ciutat i factura més de 150 milions anuals. Els beneficis que obté voregen els vint milions.

Ensenyament culpa la Fira
El Departament d’Ensenyament ha declarat a VilaWeb que l’organització i la selecció dels expositors és potestat de la Fira de Barcelona i, per tant, que la capacitat d’incidència que hi té la Generalitat és nul·la. ‘No depèn de nosaltres’, diuen.

Fonts del departament diuen que la consellera Meritxell Ruiz va enviar una carta el 20 de setembre a Serrallonga per a informar-lo que el parlament havia aprovat la moció sobre la desmilitarització de Catalunya, que s’havia de fer extensiva al Saló de l’Ensenyament, però encara no n’ha rebut resposta formal.

Ensenyament ha dit a VilaWeb que no han pensat pas a retirar l’estand del departament com a protesta per la presència de l’exèrcit espanyol, malgrat la moció aprovada pel parlament. ‘No ho hem considerat’, diuen.

Després de la polèmica de l’any passat entre Colau i els dos comandants, la consellera va anunciar que revisaria el conveni signat el 2008 entre la Generalitat i la Fira de Barcelona. Tanmateix, el text explicita que l’organitzador del saló és la Fira, que té la responsabilitat d’escollir els expositors i gestionar-ne la presència. Segons el conveni, la Generalitat només hi té funcions d’assessorament i difusió.

Front comú amb el parlament
L’Ajuntament de Barcelona ha declarat a VilaWeb que la seva posició no havia variat gens d’ençà de l’any passat. ‘Continuem totalment oposats a la presència de l’exèrcit en qualsevol espai educatiu’, diuen. I recorden que el ple del consistori, com també va fer el Parlament de Catalunya, va aprovar una moció que instava la Fira a desmilitaritzar el saló. De totes maneres, l’ajuntament reitera que l’última paraula sempre la té el consell d’administració de la Fira.

L’exèrcit fa reclutament al saló
La plataforma Desmilitaritzem l’Educació, que aplega més d’un centenar d’entitats, ha estat sempre molt activa en la denúncia i la pedagogia per a desvincular l’ensenyament i el món bèl·lic. En aquest sentit, fa gairebé deu anys que lluita contra la presència de l’exèrcit espanyol al Saló de l’Ensenyament. En una nota publicada a la seva pàgina web, diu que l’expansió de l’espai expositiu ‘és una demostració de força’ en un moment en què els militars es veien amenaçats.

A més, critica ‘la inoperativitat de les institucions que no estat capaces de fer un front comú per a defensar les reclamacions dels moviments educatius i antimilitaristes, que van ser traduïdes a mocions, tant a l’ajuntament com al parlament’. La plataforma recorda que el consorci de la Fira de Barcelona té dos terços de participació pública i que si les institucions no hi tenen influència vol dir que hi ha una ‘absoluta manca de control democràtic’.

Desmilitaritzem l’Educació diu també: ‘L’exèrcit no és una sortida professional més i això que fa en el Saló de l’Ensenyament és pur reclutament, en un context, a més, de baixes opcions professionals per als joves.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any