La manifestació unionista d’ahir convocada per Societat Civil Catalana a Barcelona va tenir una concurrència moderada. Malgrat el fet d’haver rebut el suport explícit del PP i de Ciutadans (i més discret del PSC) i d’haver-se anunciat amb setmanes d’antelació, va comptar amb 6.500 manifestants, segons la guàrdia urbana, i 15.000, segons els organitzadors. No fou pas la manifestació més nombrosa de l’unionisme a Barcelona: en anys anteriors, en ocasió del 12 d’octubre, Societat Civil Catalana havia organitzat concentracions que amb prou feines omplien el centre de la Plaça de Catalunya i que, segons l’entitat, havien arribat a aplegar 160.000 persones (els recomptes de la guàrdia urbana els rebaixaven a trenta mil).

Malgrat aquesta assistència, als principals diaris espanyols la manifestació d’ahir és un dels temes més destacats de la portada. ‘La Catalunya democràtica es planta davant de la Generalitat’, diu l’ABC; El Mundo té de principal fotografia una de la manifestació d’ahir i destaca: ‘15.000 persones es manifesten contra l’independentisme català’. Això mateix fa El País: ‘Manifestació contra el cop separatista’.

Aquestes portades contrasten amb les que els mateixos diaris van dedicar la mobilització independentista de centenars de milers de manifestants de l’última Diada de l’Onze de Setembre. D’entrada, ni l’ABC ni El Mundo no oferien cap fotografia en portada de les manifestacions multitudinàries; en canvi, hi apareixia Puigdemont amb la voluntat de ridiculitzar-lo. Vegeu-ho:

 

Si anem dues diades enrere, veurem que aquests mateixos diaris en feien un tractament semblant. En l’any de la gran manifestació a la Meridiana, El País fou l’únic que va posar èmfasi en la multitud de la manifestació. El Mundo va mostrar una fotografia parcial, no va fer esment de la quantitat de manifestants i va parlar ‘d’acte d’agitació electoral’. A l’ABC, ni tan sols era a la portada, dedicada íntegrament a Veneçuela…

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]