05.11.2024 - 19:50
El mes d’octubre, si ens hem de guiar pel que diuen les notes de l’Observatori del Treball de la Generalitat, ha estat excel·lent. Segons aquesta font, “el 31 d’octubre, el nombre de persones aturades registrades a les oficines de Treball de Catalunya és de 334.839, la xifra més baixa per a un mes d’octubre des de 2007”. També diu: “El mes d’octubre, la mitjana d’afiliacions a la Seguretat Social a Catalunya ha assolit la xifra de 3.802.849, el valor més alt registrat en un mes d’octubre des de l’inici de la sèrie històrica, el 2004.” És a dir, que tenim la desocupació més baixa i el nombre d’afiliats més alt, la qual cosa pot indicar que som en el millor dels mons possibles.
Per tot plegat, el secretari de Treball, Paco Ramos, ha ressaltat aquest matí: “Quan falten dos mesos per a acabar l’any, tenim gairebé 5.000 persones menys desocupades i prop de 90.000 afiliacions més a la Seguretat Social que fa un any, un fet que valorem positivament des del govern i que confirma la fortalesa del món del treball a Catalunya.” A mi, particularment, em sembla que la xifra de desocupats baixa massa lentament. De fet, el ritme interanual de Catalunya és del -1,4% i, a escala estatal, del -5,7%. És evident que les xifres estatals vénen de nivells més alts i això pot explicar, en part, que portin un ritme més alt de baixada, però de cap manera no justifica que el nostre sigui quatre vegades inferior.
De fet, no és una notícia que pugui sorprendre gaire, perquè ja vèiem una baixada més lenta de fa mesos. I, dins la desocupació, em preocupa sobretot què passa amb els joves. Com apunta la conselleria, “el nombre de desocupats menors de vint-i-cinc anys ha augmentat de 1.527 persones (+7,2%), fet que situa el nombre total de joves sense feina en 22.679. Interanualment, s’ha produït un increment de 835 persones (+3,8%)”.
Potser caldria afegir que arrosseguem quatre mesos consecutius amb pujades en aquest segment de la població. I que del juny al setembre l’augment d’aquest grup de desocupats ha estat del 23% –i a tot l’estat, del 14%. Per què creix molt més de pressa a Catalunya? Tampoc no entenc gaire per què a tot l’estat, d’octubre a octubre, els desocupats joves són 11.000 menys i aquí 835 més. Ah! I tampoc no és gaire evident per què, el mes d’octubre, dels gairebé 3.000 desocupats més que hi ha a Catalunya, una mica més de meitat són els més joves.
I no sóc l’únic que ho pensa. “Que l’atur mensual es continuï incrementant a l’octubre és una mala notícia perquè no ajuda a millorar el problema estructural que tenim”, ha dit aquest matí el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta. Costa d’entendre que vegem això, “mentre empreses de diversos sectors fa temps que disposen de llocs de treball per cobrir i generen ocupació, com demostra l’increment d’afiliació”, ha afegit. A continuació, Ginesta ha recordat que les 59.500 persones amb un contracte fix-discontinu no computen com a desocupats. Finalment, en relació amb la desocupació de llarga durada, ha lamentat que continuï en nivells elevats –fins al 49% dels desocupats, 163.904 en total. Així mateix, ha assenyalat que l’augment de l’afiliació el darrer dia del mes, de 3,7 milions a Catalunya, no és suficient per a resoldre els problemes estructurals del nostre mercat de treball. Per tot això ha afirmat que hi havia un alentiment en el creixement de l’ocupació.
Precisament, en el nombre d’afiliacions s’ha produït un fenomen que no és habitual a Catalunya: la forta diferència registrada entre les quatre demarcacions. Resulta que l’afiliació augmenta només a Barcelona (+1,1%) per segon mes consecutiu, i disminueix a Lleida (-2,1%), Girona (-1,9%) i Tarragona (-0,9%).
Quant a la contractació, segons les dades oficials, durant el mes d’octubre s’han formalitzat 252.732 contractes de treball a Catalunya, dels quals un 44% han estat indefinits i un 56%, temporals. En comparació amb el mes anterior, la contractació creix d’un 15,9%, gràcies especialment a l’augment de la contracció temporal (+23,1%), per bé que la indefinida també puja (+7,8%). I es destaca: “És la primera vegada, des de 2019, que la contractació indefinida augmenta en un mes d’octubre.”
De totes maneres, l’augment de contractes indefinits queda emmascarat pels fixos discontinus, perquè a l’octubre se n’han formalitzats 30.975, un 23,4% més que el mateix mes de l’any 2023, el màxim en un mes d’octubre. Així doncs, el pes dels fixos discontinus en el total de la contractació indefinida s’ha enfilat un punt, fins al 27,8%, cosa que no em sembla gens ni mica positiva.
Finalment, hi ha un punt essencial que afecta directament els valencians. Ginesta s’ha referit a aquest punt, en què ens haurem de fixar molt els mesos vinents. Són els efectes que es produiran, no tan sols en les estatístiques, a conseqüència de la gota freda que ha afectat durament milers de treballadors i empreses del País Valencià i que no es reflecteixen en les dades d’octubre. Per això ha comentat que caldria “revisar i reconfigurar els protocols i els criteris que fem servir, ja que no són pensats per a situacions noves com aquesta, també en l’àmbit dels centres de treball i dels treballadors, millorant la coordinació i garantint la seguretat jurídica”.
En definitiva, un mes d’octubre que pot ser enganyós, si no fem un pas més enllà de la fredor de les estatístiques. Malgrat l’aparent bondat, les xifres no poden amagar que s’alenteix el creixement de l’ocupació i la disminució de la desocupació. I, malauradament, no és el primer mes en què ho comentem.