La desídia amb el vaccí, una nova mostra d’incapacitat política

  • "Encara resultarà que haurà estat més ràpid entendre el virus i descobrir des de zero el vaccí, una tasca intel·lectualment titànica, que no pas vaccinar la població"

Vicent Partal
03.01.2021 - 21:50
Actualització: 04.01.2021 - 07:02
VilaWeb

Els mesos de març i abril, quan la pandèmia va esclatar de manera apocalíptica al món occidental, tots fórem testimonis d’una reacció que en aquell moment semblava esperançadora. Personalitats, científics i grans pensadors de tots els corrents i ideologies van arribar a la conclusió que el sistema havia fallat completament als ciutadans i que allò n’havia de ser el final.

D’aleshores fins avui, prop de dos milions de persones han mort al món per culpa de la covid-19 i s’han declarat prop de noranta milions d’infeccions; amb un impacte secundari, però també demolidor, sobre l’economia mundial. I, malgrat això, en compte d’anar cap avant sembla que anem cap arrere. Perquè no tan sols ha desaparegut del mapa el debat sobre la ineficàcia del sistema, sinó que hem assumit que fins i tot en una situació tan dramàtica com aquesta la ineptitud dels polítics, dels nostres per començar, pot resultar disculpable. En un moment en què els científics han fet un esforç colossal, únic, en què el personal sanitari ha excel·lit en la batalla per la salut i en què els pensadors han expressat en veu alta les obvietats més grans, bona part de la societat sembla haver-se perdut, en canvi, subordinant-se dòcilment a la política professional. Fins al punt que el caos originat pels governs, la inutilitat manifesta d’aquests governs, no done lloc a protestes irades, a exigències de dimissió generalitzades.

El cas més recent, és clar, és el de la vaccinació. O la no-vaccinació, per a ser exactes. Després de gairebé un any de mesures excepcionals que han afectat greument la nostra vida quotidiana, finalment es veu la llum, gràcies al vaccí. En deu mesos la comunitat científica mundial ha donat una lliçó d’eficàcia al món que sembla, tanmateix, que ara toparà contra la inoperància dels dirigents polítics. I la cosa seria per a riure si no fos per a plorar: encara resultarà que haurà estat més ràpid entendre el virus i descobrir el vaccí des de zero, una tasca intel·lectualment titànica, que no pas vaccinar la població, una tasca que hauria de ser pura rutina en un món acostumat a les campanyes d’aquesta mena.

Perquè no és que es vaccine a un ritme lent però segur, és que això que es fa és una vergonya. I pense que tenim motius molt seriosos de preocupació, més enllà de la sanitat. Estic molt d’acord amb Joe Brew quan diu que el percentatge de població vaccinada serà la dada més important del 2021, no únicament pels efectes directes de la prevenció de morts sinó també per tot allò que indica indirectament: l’eficàcia logística, la capacitat de resposta; en definitiva, la qualitat funcional dels estats i les administracions. I em preocupa la imatge que ens tornarà de nosaltres mateixos, del nostre país, la baixa qualitat que estic segur, per desgràcia, que marcarà.

Prenguem d’exemple la Generalitat de Catalunya. Segons les dades oficials, divendres primer de gener es va vaccinar una sola persona. Perquè era festa. Se sap que hi hagué funcionaris que es presentaren voluntaris per a treballar i no els ho deixaren fer. La mitjana de morts de la setmana era de setze, de manera que podem pensar que aquell dia van morir setze persones. Amb gairebé un mort per hora i tenint ja a la mà el remei per a evitar més morts, quina explicació pot haver-hi perquè durant vint-i-quatre hores s’aturàs completament la vaccinació? Quina absurditat més monumental i irresponsable és aquesta?

I això no és tot, ni de bon tros. Perquè, salvant fins i tot la festa, quin sentit té que en pràcticament una setmana només haja estat possible administrar el vaccí a prop de set mil persones si n’hi ha seixanta mil dosis a disposició?

Aquests dies tots els metges i científics que conec estan o desesperats o volcànicament indignats. I amb raó. Com es pot ser tan incompetent i jugar d’una manera tan insensible amb la vida i la salut de la gent?

Segons les dades de l’Idescat, a Catalunya hi ha 26.655 persones treballant com a personal d’infermeria. És evident que la gran majoria han de continuar als seus llocs, però quina explicació té que per a la campanya de vaccinació més important i urgent de la història es cree un equip clarament insuficient de cinc-centes persones i prou? Que no corre pressa això? O com s’explica que no s’aprofite el fet que totes les residències d’aquest país tenen personal d’infermeria perquè siga aquest personal qui administre el vaccí? O encara, i atenent a l’especial urgència del cas, no hauria estat fins i tot raonable de formar ràpidament la gent necessària per a administrar els 60.000 vaccins setmanals, encara que no fos estrictament personal sanitari? Parlem d’administrar un vaccí, no de fer cap operació.

El començament de la campanya, mireu-ho com vulgueu, és un desgavell. Avui, si no passa res, arribaran a l’aeroport de Barcelona seixanta mil dosis del vaccí més. I resulta que encara n’hi haurà, pam amunt pam avall, cinquanta mil de les que van arribar la setmana passada que no s’hauran injectat. Com pensen gestionar-ho, això? Si aquesta setmana mantenim el mateix ritme, potser el problema següent serà que no tindrem cap lloc segur i en condicions on emmagatzemar els vaccins que arriben perquè no els gastarem… I, tornant al nombre d’infermers o infermeres, cal tenir en compte que d’ací a tres setmanes caldrà posar la segona dosi i que, per tant, ja caldrà el doble de personal, els uns vaccinant i els altres revaccinant. Ens trobarem aleshores amb un nou col·lapse que caldrà resoldre de manera improvisada, amb una altra conferència de premsa dient que tot això no es podia preveure?

Tant de desori és incomprensible però indignant. En el nostre sistema sanitari tenim gestors d’una capacitat extraordinària, que organitzen i fan funcionar com un rellotge hospitals d’una complexitat fora mida o laboratoris que requereixen condicions molt excepcionals. I hem vist de sobres la generositat del personal sanitari del país. Tenint en compte això, doncs, l’explicació de la desídia respecte del vaccí és que no hi ha líders, que no hi ha gent al capdavant del govern, dels governs, capacitada per a acomplir la tasca que la urgència de la pandèmia reclama. I la veritat és que fa molt mal veure que estem així, que hem arribat tan avall com a país i que ni tan sols en unes circumstàncies tan greus ningú no pensa ni en destitucions ni en dimissions.

 

PS1. La desídia i la incompetència afecta, per desgràcia, bona part dels nostres governs, per no dir tots, i això em sembla especialment significatiu. A l’estat francès l’escàndol és monumental car només s’han vaccinat fins ara 516 persones -cap d’elles a Catalunya, per cert. Només Menorca sembla portar ara mateix un ritme decent: ahir ja s’hi havien vaccinat el vuitanta per cent de les persones residents en geriàtrics. En general, però, a les Illes sembla que hi ha un control més estricte del procés, que està donant millors resultats. A Mallorca, per exemple, s’han administrat el noranta per cent dels vaccins que hi van arribar, xifra que contrasta molt amb el tretze per cent de les dosis administrades al Principat.

PS2. Aquests dies hem posat en marxa aquesta pàgina des de la qual podeu regalar una subscripció a VilaWeb a una altra persona. Si us ho voleu fer el regal a vosaltres mateixos us podeu fer subscriptors des d’aquesta pàgina. En tots els casos us estarem molt agraïts.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Francesc Ermi
Francesc Ermi
03.01.2021  ·  22:13

Resumint: som un puto país de pandareta i els líders polítics catalans s’escarrassen per demostrar que son tant inútils com els polítics espanyols. Moltes felicitats nanos!!!!!!!!!!!!!!

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
03.01.2021  ·  22:16

TODOS CONOCEMOS LA VERDAD

Pasa lo mismo que con los atentados del 17 de Agosto 2017…

Todos sabemos que fue obra de España para callar a los catalanes que estaban preparando el referéndum del 1 de Octubre…

Los catalanes saben que aquella matanza fue obra de España… Pero prefieren remover la verdad… Porque si los españoles tienen la cultura de asesinos, los catalanes tienen la cultura de cobardes…

Como diría el famoso psicoanalista Lacan los Catalanes no aguantan la verdad…(Cada uno alcanza la verdad que puede soportar)…

Los españoles, a parte de ser asesinos desde siempre saben que los Catalanes son unos cobardes y que también ahora cerrarán los ojos delante de la verdad…

Y la verdad es que los españoles, que ahora pueden contar con la colaboración de los siervos de ER en la Generalitat, no dejarán escapar esta nueva ocasión de atrasar la vacunacion en Catalunya para sembrar la muerte y asi aplastar de una vez para todas el espíritu de rebelión del independentismo catalán.

Amen

(Consideración personal: Me he equivocado mucho a trasladarme hace 20 años atrás a Barcelona de Milano donde entonces vivía…
Hoy me encuentro estrecho entre dos fuegos… Los asesinos de España y los cobardes de Catalunya… Peor no podía ser.)

“Post Scriptum”

A cada acción corresponde una acción ugual y contraria.

Así que la correspondencia entre la agresividad asesina de una parte y la miserable cobardía de la otra parte es un comportamiento perfectamente explicado por una ley de la física.

Un comportamiento además consolidado desde cientos de años.

España y Catalunya representan una perfecta simbiosis de perversión.

Es como el sádico que existe porque existe el masoquista y el masoquista que existe porque existe el sádico.

Una relación exteticamente perfecta y de una solidez admirable.

Los españoles han producido una aplastante acción represiva contra Catalunya porquè siempre sabían el efecto que iban a producir.

Torra en esta lógica era una excepción y es por esto que España con la valiosa ayuda de ER lo ha eliminado.

Ya no hay nada que se pueda oponer a una conclusión que parece tristemente descontada.

Hay una salida

El gran orgullo del Pueblo que no quiere ponerse de rodillas… Este orgullo está creciendo… Para ganar hay que derrotar la desvergonzada chusma de ER

Josep Almar
Josep Almar
03.01.2021  ·  22:18

Recordeu? Els hi hem destrossat el sistema sanitari? Dons també el sistema polític, a base d’expulsar els millors perquè els mediocres ocupin tots els llocs de responsabilitat amb total irresponsabilitat i comptant amb la impunitat habitual a l’estat. O Estat propi amb nous lideratges o la mort social, cultural, econòmica …

josep ortinez
josep ortinez
03.01.2021  ·  22:22

I el Sr. Aragones vol ser peesident?
I la Sra. Verges voldrá se consellera?

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
03.01.2021  ·  22:24

ER ha assumit el funcionament de la política de Madrid, qualsevol critica és una heretgia i s’ha de eliminar, o controlar els mitjans o desacreditant els informadors.
La mentida s’ha fet una caseta al govern, una casa de convidats de la mansió de Madrid.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
03.01.2021  ·  22:36

Ho torno a repetir, cada vegada que ERC té una responsabilitat de gestió, la vessa. I els responsables de la vacunació són els senyors i senyores d’ERC. S’esforcen a demostrar la seva incompetència però sembla, pel que diuen les enquestes, que la major part de la gent no se n’adona. Encara ric ara amb allò del “Govern efectiu”. S’ha de ser cínic!

Gemma R.
Gemma R.
03.01.2021  ·  22:39

És d’ una vergonya i indignació tant gran que no tinc paraules.

Joan Benet
Joan Benet
03.01.2021  ·  22:40

És el resultat d’anys de filtrar la gent que val perquè resulta massa perillosa pels polítics: possar en evidència les seves immenses mancances.
I és així com funcionen els partits, els governs i totes les empreses públiques. Apagant les veus crítiques i promovent els inútils que no poden en risc el “prestigi” del que els anomena.

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
03.01.2021  ·  22:42

I ningú assumeix cap responsabilitat?

Josep Usó
Josep Usó
03.01.2021  ·  22:42

No hi ha dubte de la incompetència absoluta dels responsables polítics. És el que te ser polític “professional”, d’aquells que des dels vint anys ja tenen un càrrec que els permet viure però que no poden viure de res més si no viuen d’això. I ara, en bona mesura no se’ls demana la dimissió perquè tant és. El catorze de febrer, aniran tots al carrer. El que hi ha és un reflex de la estupidesa espanyola. Primer el dia de festa que salvar vides. No cal dir res més.

Joan Pujolar
Joan Pujolar
03.01.2021  ·  22:52

I al TN els ha faltat temps per comparar-nos de seguida amb Madrid.
Que coi ens importa el que facin a Madrid…..!

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
03.01.2021  ·  22:53

Secillament inexpicable com pot ser que no es deixi treballar als professionals que volen. Mentalitat de funcionaris tenen els politics. Quanta incompetencia amb persones morint. Esgarrifos.

Joan Verdera
Joan Verdera
03.01.2021  ·  22:54

Els polítics que governen ara són la majoria professionals dels respectius partits, però cal recordar que són l’equip reserva. Els titulars són a la presó o a l’exili. Ara bé, estic d’acord en que s’han de demanar demanar dimissions. Es fa cada vegada més difícil saber què votar el 14-F. Jo tinc clares dues coses: votaré i votaré un partit independentista

Victor Serra
Victor Serra
03.01.2021  ·  23:03

Totalment d’acord, Vicent. La ineptiud de la consellera Vergés no ens hauria d’agafar per sorpresa. Fa mesos que l’està demostrant. Només el partidisme de baixa volada d’ERC ha impedit un canvi en les responsabilitats de la conselleria. Espero que almenys els hi costi vots.

JOAN RAMON MARTORELL
JOAN RAMON MARTORELL
03.01.2021  ·  23:03

Tot el que tocan la gen d’ERC ja veieu com va. Que els Deus ens lliurin de que guanyin.

Manel Salvat
Manel Salvat
03.01.2021  ·  23:11

Com és que el personal sanitari no s’han vaccinat tots ja. Són els que ho tenen més fàcil. O no hi ha prou confiança en la vacuna. ?

Toni Arregui
Toni Arregui
03.01.2021  ·  23:12

Si els nostres polítics fossin competents ja faria temps que la República Catalana seria realitat…

Jaume Riu
Jaume Riu
03.01.2021  ·  23:12

No tenim la sensació de tenir uns bons gestors dels recursos humans al cap d’amunt de les diferents piràmides de responsabilitat pròpies del govern.
Resulta que no hi ha prou mans pet administrar un vaccí, però ben bé que van poder fletar uns vaixells d’Estat amb milers d’efectius de les forces de seguretat per impedir el referèndum de l’1-O, i amb la pandèmia no van pas dubtar a posar un caríssim exèrcit a fer la feina de desinfectar aeroports sense cap preparació tècnica, que sí haurien tingut els professionals de les empreses que s’hi dediquen.
Ah, i aquest mateix exèrcit que és tan car, no el vam veure per col·laborar en la recuperació dels estralls del tifó Glòria.
No hi ha doncs cap símptoma de competència en la gestió dels recursos humans. Si el regne d’Espanya fos uns gran empresa, ja hauria fet fallida.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
03.01.2021  ·  23:18

És molt dolorós el que expliques Vicent. Però no n’hi ha prou constatant-ho: cal una política eficaç i urgent. Hi ha massa càlcul electoral.

PERE SIO
PERE SIO
03.01.2021  ·  23:21

Els ineptes no tenen capacitat, ni poden dirigir res i menys un País. I uns bons exemples d’ineptitud són les Conselleria de Sanitat o de Treball ambdues dirigides per ERC, que no en donen ni una al clau.
Si ens molestem a fer un repàs ràpid de les seves actuacions, el balanç no pot ser més esfereïdor.
El desconfinament es va fer sobtadament per poder celebrar la revetlla de Sant Joan i sense contractar rastrejadors perquè com què són d’esquerres, ja havien tancat un vergonyant i suculent contracte amb Ferrovial-Junqueras. Quan l’escàndol surt a la llum, la Consellera Vergés es compromet a rescindir-lo de forma immediata, però el contracte encara segueix fins a finals de gener.
Les recomanacions dels experts de prendre mesures de cara a la tardor i d’Oriol Mitja de comprar i fer servir les proves d’antígens, no agraden a ERC. I a l’estiu els ineptes fanr vacances sense preveure el que vindria.
Al cap de sis mesos les proves d’antígens es fan en compte gotes i no estan a les farmàcies.
A l’acabar l’estiu quan la pandèmia comença, Vergés reconeix que no hi han rastrejadors suficients i promet contractacions massives que encara no ha fet-
Les mesures de confinaments s’adopten a pilota passada i per sorpresa, perjudicant greument a totes les empreses que han de llençar material i amb unes compensacions que a més d’arribar tard fan pena. Aragonés no explica que no té diners i no té pebrots d’exigir-los a Pedro Sánchez, però vota a favor el seu pressupost.
El pont de desembre resulta caòtic per unes mesures absurdes, sense cap ni peus, on en uns mateixos festius uns dies són de mobilitat restringida i d’altres no, amb unes conseqüències i aglomeracions catastròfiques, on s¡han doblat els índexs de contagi, els ingressos, les UCI i els morts.
A les festes de Nadal, com que ERC está de campanya electoral, opten per rentar-se les mans. Els ineptes tenen por a prendre mesures i el més fàcil i còmode és deixar tota la responsabilitat en mans de la ciutadania, amb un resultat que aviat ja el veurem.
I per fí arriba la vacuna, Pere Aragonés i Alba Vergés, surten als mitjans a anunciar la bona nova i prometen vaccinacions massives, però els dies passen i les xifres no es compleixen. I ara sabem que el més calent era a l’aigüera, ja que no tenen personal, ni les neveres requerides per transportar-les.
El millor que podria fer la Consellera Alba Vergés, i tots els seus càrrecs de confiança d’ERC, fora plegar i deixar que gent competent es facin càrrec de dirigir la pandèmia.
Però com que l’incompetència no té límits, Vergés es torna a presentar en un lloc destacat de la llista d’ERC, per garantir que durant quatre anys puguem estar dirigits per ineptes.

Josep Salart
Josep Salart
03.01.2021  ·  23:23

No ens ha pas d’esranyar gens, ERC no sap gestionar positivament rés ni n’ha sabut mai. Que algú em parli d’algún exemple, si us plau.

Ara, una cosa s’ha de dir positiva d’ ERC: posar pals a les rodes a la gestió que desplegava el MHP Torra en el tema de la covid, això ho broden. Està pendents només de fer-se la seva propaganda a través de TV3, són uns mestres, enganyar i estafar als seus votants, rés a comparar amb David Copperfield; mentir descaradament a l’altre part del govern, uns mestres; posar paranys i fer propaganda dient que pactaran amb Junts sabent quer no serà així i després poder-los culpar, uns professionals. I així no acabariem mai.

Per tant, estem ben servits amb aquesta tros de govern d’ERC.

Cal fer-los fora democraticament i per les urnes, de la vida política i intel.ligent del nostre país.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
03.01.2021  ·  23:28

7000 vacunats en una setmana per un equip de 500 infermers, toquen a 14 vacunes administrades per cada un d’ells, en set dies. La excusa no pot ser que no hi ha prou infermeres! Sincerament, això no és falta de personal. Això és ineptitud, falta de responsabilitat o potser fins i tot mala fe.

Senyor Partal, ja era hora que explotés contra la mala gestió d’aquesta consellera, però ni així ha estat capaç de dir les coses pel seu nom: els membres d’quest govern d’ER ( Salut, treball i vicepresidència) són uns ineptes i ens estan mentint contínuament.

FEM FORA ER DEL GOVERN DE CATALUNYA!

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
03.01.2021  ·  23:29

Aquest és el resultat de posar gent poc capacitada i no especialitzada al capdavant. Només cal ser del partit. No tenen ni la dignitat de dimitir?

Rubén Cruz
Rubén Cruz
03.01.2021  ·  23:37

Està esdevenint un clàssic innocu recordar les paraules de l’exdirector de l’Oficina Anticorrupció, que declarava haver-se carregat el sistema sanitari català en una conversa telefònica amb l’exministre de l’Interior. Corria 2006 i la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya no va arribar a cap conclusió ni se’n van derivar querelles criminals de cap mena. Recentment se l’investiga per quedar-se diners públics mentre dirigia l’OAC. Tanmateix, ningú ha denunciat aquestes declaracions davant la justícia, i han passat coses vergonyants com ara Ferrovial i l’episodi de no-vaccinació que sembla pura incompetència dels gestors polítics…
De què va la política casolana, que peca sense fer soroll i ningú li demana passar comptes (n’hi ha prou la revàlida de les urnes)?

Gerber van
Gerber van
03.01.2021  ·  23:40

Els polítics en Catalunya i Espanya no és excepció. En el meu país, Països Baixos on hi ha els més malalts de Covid per cent mil habitants al nivell mundial, encara han de començar a vaccinar. Els metges allà també fan un crit al cel mentre el ministre de sanitat, Hugo de Jonge, diu ‘El dilluns ja parlarem’. Tinc la sensació que en les democràcies occidental tenim un problema molt greu, àmplia i estructural amb els liders polítics. Començant amb molts de la EU que estan aparcat allà per rebre saus elevades abans de jubilar-se.

Lluí Mor
Lluí Mor
03.01.2021  ·  23:42

Ara, potser, els començáran a coneixer, que dic, si no els coneixen és que menjem tots a la mateixa menjadora. Ho diu prou bé l’Umberto Ciotti, no volem saber la veritat perquè som uns covards, i jo hi afegueixo, i uns llepaculs, no tots però la gran majoria. Desde petit que ho he sentit a dir, “cada català és un masoquiste amb potencia”. Només ens mereixem taco!!

Josep Gualló
Josep Gualló
03.01.2021  ·  23:42

EL MHP TORRA VA SER INHABILITAT AMB UNA EXCUSA TONTA. ERC VA CELEBRAR QUE ASSUMIEN EL GOVERN

Des de llavors tot ha sigut un desgavell de inútils gestionant sense saber gestionar. La única preocupació que tenen és trobar com poden convencer a la població que la culpa no és seva i que ells son els bons i tots tenim la obligació moral de votar-los el 14-F. Si la gent es mor, és un problema colateral. No sé si seria políticament incorrecte acusar-los d’assassins?

Nomes cal canviar l’alçada de la lletra be. En comtes de votar-los, els botem i que no se’n canti mai més gall ni gallina. I votem a l’equip liderat per Puigdemont i la MHP Laura Borràs.

Ploro per la gent que morirà durant el temps que el nou govern trigarà a prendre possessió i organitzar el desgavell i també per les seves famílies. No tinc cap idea raonable per poder escurçar aquest terrible drama. Alguna solució cal que trobem entre tots. Això no ho podem permetre de cap manera!

Albert Tomàs
Albert Tomàs
03.01.2021  ·  23:54

Proposo que els 135 diputats catalans que tots aquests dies estan de vacances parlamentàries (de fet fins d’aquí uns mesos no estarà operativa la cambra catalana) facin una formació accelerada per posar vacunes i així posem uns recursos públics a disposició per salvar el major nombre de vides. Cada dia que passa sense vaccinar són defuncions que podríem evitar. Però, suposo que això pels partits és secundari ja que allò important són les eleccions del 14-F.

Josep Jallé
Josep Jallé
04.01.2021  ·  00:13

Destitucions? dimissions?, per favor benvolgut director … això significaria que estaríem en democràcia. Som en partitocracia i de la dolenta. La vida humana no els importa. Cada minut, cada hora, cada dia que passa per a nosaltres és la lluita per la vida, o per sobreviure. Per a ells és temps de resistència fins a … la propera reelecció, adjudicació de càrrec o entrada per porta giratòria a vida plàcida. I anar tirant com hem sabut, aquests dies, d’un líder de la vida partidista que hi està vivint des dels 17 fins ara, amb 60 anys, molt conegut. Un més entre tants.
El meu agraïment a tota la gent anònima que fa be la seva feina, sigui quina sigui, àdhuc si és política perquè … algú ni haurà en aquest modus vivendi, no?. Salut!.

Albert Ventura
Albert Ventura
04.01.2021  ·  00:21

Jo no em puc creure que sigui un problema d’incompetencia. Te d’haver alguna cosa mes, o es una conspiracio la finalitat de la qual desconeixem, o la Humanitat ha entrat en una fase de regressio intelectual o les dues coses alhora. Perque d’aixo, com d’una guerra termonuclear total, no se’n salva ni l’apuntador.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
04.01.2021  ·  00:27

Bona nit tothom.
Només vull intervenir, ras i curt, per recordar que el President Torra, abans de marxar va fer canvis de govern a les conselleries que ell controlava, de JxCat. Sobretot la d’Interior. Tan contestada.
I ERC, encara no ha rellevat ni el nefast Homrani ni la inútil Vergés.
Jo de JxCat, marxaria també l’interior on encara no s’ha vist el canvi. Ignoro a que es deguda la incompetència aparent de Samper. Aparent perquè no en tenim tota la informació. Tampoc se fins a on arriba la influencia de Puigdemont en les conselleries de JxCat, perque aqui tambe hi ha gent de PDCAT, com a Madrid, que Puigdemont no controla.

Gerard Codina
Gerard Codina
04.01.2021  ·  00:28

A Israel estan vacunant a la gent a un ritme del 2% de la població al dia. Fent la translació a Catalunya, un ritme del 2% significaria vacunar a 150000 persones al dia. Sense comentaris.

Enric Emo
Enric Emo
04.01.2021  ·  00:31

La lentitud en la vacunació i les constants improvitsacions del Departament de Salut son inacceptables. Haurien de estar vacunant molt de pressa, massivament. I han tingut temps per organitzar.se.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
04.01.2021  ·  01:09

Wir philologen, d’en Nietzsche (hi és en català com a Nosaltres, els filòlegs però no puc donar-ne la referència perquè he estat incapaç de trobar-lo per casa). Sembla mentida que un text de prop d’un segle i mig expliqui tant de la societat actual; canvies filòlegs per classe política i sembla ben bé que et miris un documental.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
04.01.2021  ·  01:39

Tota aquesta desídia, inoperància, apatia, irresponsabilitat, droperia, etc és la mateixa que explica perquè a l’octubre de 2017 no va reeixir la independència.
Amb aquesta tropa no ho ha res a fer. Res de res.

JOSEP ANTONI HERMOSILLA
JOSEP ANTONI HERMOSILLA
04.01.2021  ·  02:09

Que trist Vicent per les veritats que dius, com sempre.
Impressionant el comentari d’Umberto Ciotti, dona per pensar.

Marià Riera
Marià Riera
04.01.2021  ·  02:21

Estic avergonyit i molt emprenyat. Des de fa 10 mesos sabien que tard o d’hora arribaria aquest moment, i han estat INCAPAÇOS de planificar-ho. Que es digui que no s’ha pogut vacinar perquè era dia de festa, ja és la òstia, que el malalts s’esperen per morir fins el dia laborable ? Que ens diguin que manca personal, és la òstia, no han tingut prou temps per formar gent (estudiants d’infermeria o medicina ? Clar, és que a sobre deuen pagar una merda per fer-ho.
I tota aquesta colla d’inútils ens havien de dur a la independència ?
Erc porta les regnes de l’operatiu, no seria millor deixar-ho en mans dels CAP(AB)?
A sobre no només no ha dimitit ningú, sinó que no han donat la cara. Potser estaven esquiant. Ai no, que estaven molt preocupats per la rave de Llinars del vallès.
INEPTES !!!!!!

Salvador Molins
Salvador Molins
04.01.2021  ·  05:03

I avui mateix marxaran cap a Madrid 40 milions d’euros, i ahir, i abans d’ahir, i demà, i demà passat, … És que no hi ha congeladors? Xeringues, CAPS, farmàcies, laboratoris, ATS, …? Estem com quan no hi havia bates ni respiradors. Quan tardaran arribar les neveres, no és poden fabricar? En una situació de crisi no es poden passar a Sanitat partides pressupostàries d’altres Conselleries? No? Perquè som esclaus d’Espanya i Madrid? Digueu la veritat d’una vegada! És cosa d’eleccions? Vau sortir a TV3, el dia dels Sants Innocents a les 12 del migdia, dient que Ja havieu vacunat al primer, al mateix moment de sentir-ho vaig pensar que d’ací un any ens diríeu que ja havieu vacunat el segon. El 14-F hem de votar per completar la DUI, per marxar d’aquesta presó de misèria, i hem de fer-ho tots junts, sinó perdrem i no servirà de res. Seria bo dir la veritat en la campanya electoral i no fer cap Pacte de silenci entre els partits que es presentin. PARLEU CLAR DE L’ESPOLIACIÓ QUE PATIM ELS CATALANS.

Jordi Parera
Jordi Parera
04.01.2021  ·  06:29

com pot ser que no hi hagin pensat!? portem molt de temps esperant el vacci. i si hi ha el retard per les neveres i per els permisos de vacunació perque no aprofiten per vacunar mentrestant metges i infermers que estan tractant el covid a hospitals i caps? son gent que esta exposada i poden ser un vector mentre no es detecta si son positius per mi serien la primera opcio aixi com el personal de les residencies (quan hi ha hagutnun brot ha estat per personal infectat principalment).

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
04.01.2021  ·  06:41

Molt d’acord amb aquesta editorial. Cal que ens ho fem mirar, i ràpid. Mirem sinó. Les dades més doloroses que ens deixa aquesta pandèmia son la del nombre de morts,però també són les més objectives. AL País Valencià en març i abril del 2020 es comptabilitzares 1230 morts confirmades per PCR per COVID-19; sis mesos després, entre els mesos de novembre i decembre el nombre de morts han sigut 1150.
Aquests sis mesos han servit als nostres gestors a estalviar 80 morts. Recordeu allò que al mar ens deien: no es sabia res, a tots ens va pillar de sorpresa, no teníem material etc. etc.. I com que el virus no ha canviat la seva letalitat, i la única variable és el nombre de PCR que es fa, la letalitat ha baixat al augmentar els casos detectats però la mortalitat en termes poblacionals és la mateixa.
I com diu l’editorialista, el poble ni tan sols exigeix la dimissió de ningú. i a Catalunya, igual el ministre del tot plegat acaba sent President.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
04.01.2021  ·  07:28

Efectivament Sr. Partal, supina incapacitat organitzativa la dels nostres polítics, sembla mentida que en el passat haguem tingut excel·lent metges, innovadors i organitzadors en temps de guerra com el Dr. Moisès Broggi i el seu mestre el Dr. Josep Trueta. Lamentablement avui el nostre italià de capçalera Umberto Ciotti la “clava” quan es lamenta de la nostra covardia i la nostra relació sadomasoquista amb Espanya. Salut.

Antoni Lorente
Antoni Lorente
04.01.2021  ·  07:43

Han contractat 500 infermers/as, fora del seu horari laboral, quantes hores poden fer-hi?
Si es torn del mati de 8 a 13 i si es de tarda de 15 a 20 hores? Normalment anem dos a vacunar (vacuna de la grip i escoles) un registra i el altre vacuna, ritme de vacunació: 30 persones per hora.
S’ha de contar temps per dinar (esta prohibit dinar en hores laborables) i 15 minuts de descans per tasques fisiològiques i el trasllat, generalment amb nostres cotxes (sense cap compensació).
Algú s’atreveix a fer una planificació millor? Si jo també.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
04.01.2021  ·  07:50

Per fer eleccions massives hi ha una pressa descarada i facilitats: que si més meses, que si més espais, que…
Per fer una vacunacoins massives (el més important ara) res de res.
Crec que molts saniitaris jubilats o no s’oferirien ràpidament.
El problema és una imcompeteència de la conselleria de salut.

Albert Miret
Albert Miret
04.01.2021  ·  07:56

Exigeixo que se’m digui perquè els diabètics es poden punxar cada dia a casa seva anys seguits sense que se sàpiga de cap cas d’accident o conseqüències indesitjables. Jo mateix fa anys que em punxo amb el vacci de la grip i no m’ha passat mai res. Perquè punyeta hem de ser punxats per infermeres amb masters que ja van de bòlid des de fa un any curant com possesses en els hospitals? Qui s’ha inventat aquesta tonteria. S’ha de ser llicenciat en punxades per posar una injecció en aquest absurd país? S’està morint una part important de la societat. No és la major emergència després de la darrera guerra mundial? Si els governants del país i de la Generalitat ja han arribat a un nivell d’idiotesa tan insuportable, cal aprofitar les pròximes eleccions per a enviar aquests inútils de Esquerda republicana a casa per sempre més. Quants més morts hem d’aportar a la ineficiència demostrada d’aquets afeccionats tant fatxendes com els enemics.

JOAN-BAPTISTA GAVALDÀ
JOAN-BAPTISTA GAVALDÀ
04.01.2021  ·  08:26

Vicent, un bon editorial per fer pensar….

En el meu cas voldria destacar 2 punts, un que pot respondre a la “lentitud” en el vaccinament i l’altre que se’n deriva.

La “lentitud” en el vaccinament ho planteges com una incompetència dels diferents polítics amb càrrecs directes en la gestió sanitària quan des del meu punt de vista aquesta “desídia” pot ser que sigui totalment calculada per endarrerir el vaccinament de la població. I el perquè es pot explicar amb un exemple que potser tothom ho podrà entendre. En l’àmbit municipal, les obres es fan durant els darrers dos anys de mandat per acabar-les el més a prop possible de les eleccions, creient que així la ciutadania ho tindrà més present a l’hora de votar al partit de govern. Partint d’aquesta premissa, no podem oblidar doncs que el 14F hi ha unes eleccions al Parlament Autonòmic de Catalunya i potser el fet d’endarrerir la campanya vaccinament s’hagi fet perquè aquesta s’ajunti al màxim possible a la campanya electoral adreçada a aquella ciutadania “incauta” i “infantil” que molts polítics creuen que som, hem de veure els nostres “polítics salvadors” que ens han donat la solució a la pandèmia amb el vaccí. Si fos aquest el cas, diria molt poc sobre la qualitat moral dels nostres polítics i molt del seu cinisme.

L’altre punt de reflexió que m’ha donat aquesta editorial és la gran confusió que he detectat des de fa mesos, entre vaccí i un medicament que cura de la Covid. Molta gent veu el vaccí, perquè així s’ha volgut transmetre durant tot el 2020, com la cura d’aquest coronavirus, quan en realitat és una eina d’immunització col·lectiva i en massa. Ara com ara no sabem dels 4 principals quina duració tindrà, 6 mesos, 1 any, 2 etc. caldrà vaccins de record com passa amb la del tètanus, o anual com el de la grip? El vaccí no és un antivíric o retrovirus, no serveix per quan una persona està malalta i es curi, el vaccí va adreçades a persones sanes que encara no han patit la Covid. Com podem deduir doncs, l’eficiència del vaccí no és sobre la població malalta sinó sobre la sana. El vaccí no cura sinó ajuda al fet que les persones o bé no emmalalteixin o bé els efectes de la malaltia no siguin tan greus com fins ara sense el vaccí. L’efecte del vaccí pot ajudar a alentir els contagis però no pas curar. El que ens porta a pensar que davant nostre encara ens queda uns mesos per no dir tot l’any 2021 per saber si els vaccins han tingut efecte real sobre la població frenant d’aquest coronavirus.

Jordi Vidal
Jordi Vidal
04.01.2021  ·  08:35

Bé, aquesta vegada, excepcionalment, crec que la única cosa que s’ha fet malament amb el tema de la vacuna és dir que es podría administrar ràpidament des del primer dia.
Cal tindre en compte molts factors.
1- Cal formar mínimament els professionals. Treballar a -80º c. no és posar i treure coses d’un congelador i prou.
2- Es va avançar la data d’inici per raons politiques. Cal que el consentiment de les famílies arribi a temps per cada residència que es vacuna.
3- Ha agafat de ple el període de Nadal, i crec que tots tenim clar que amb l’enorme esforç dels professionals, si aquests dies tenien festa se’ls pot respectar una mica.

Un altre tema. Això està passant arreu d’Europa, no només a Catalunya. Alemanya no està gaire millor, i França està molt pitjor.

Repeteixo, pot ser no quedava bé dir-ho, però el que hauria calgut és avisar que no s’arribaria a administrar les 30000 dosis setmanals (si, 30000, per que la vacuna son dues dosis per persona) durant els primers 15 dies. Cal rodatge, agafar inèrcia, i, poc a poc trobar la velocitat adequada per poder garantir vacunes per tots.

jordi colás
jordi colás
04.01.2021  ·  08:44

em sap greu però no puc estar més d’acord amb el sr Ciotti.
ja n’hi ha prou de llepar-se les ferides..

Albert Parés
Albert Parés
04.01.2021  ·  08:44

Totalment d’acord amb l’editorial, i m’ha agradat el PS1 parlant del fracàs de la vacunació a la resta del Països Catalans, ja que trobava injust només centrar-se en Catalunya si Vilaweb és un mitjà d’àmbit nacional. En aquest PS1 encara s’ha descuidat d’esmentar que a Andorra, l’únic estat català, encara no s’ha vacunat ni una sola persona perquè encara no han arribat vacunes, així com el País Valencià que porta un ritme semblant a Catalunya. És realment sorprenent que els governs pressionessin a l’Agència Europea del Medicament per avançar l’aprovació de la vacuna quan resulta que no estaven preparats per iniciar la campanya de vacunació, pocs països de la Unió Europea estan anant al ritme de vacunació previst. Un nou despropòsit en aquest pandèmia.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
04.01.2021  ·  08:49

Sr. Partal quanta, quanta raó té.
Sembla que facin efectiu allò de “en cap cap cap el que cap en aquest cap” Vaja tenim unc caps = dirigents que tenen un cap o petit o poc moblat. No vull ofendre, sols dir que veient com actuen en la vacunació massiva se’n desprén això.

A veure si són capaços de rectificar i de fer-ho ja i fer-ho bé d’una vegada.

A Ñ malament, per comunitats autonomes malament i per països també malament. En vacunar i fer-ho amb rapidesa suspenen tots, tots. Quin món ens espera!

Àngels Fortuny
Àngels Fortuny
04.01.2021  ·  08:52

Com a metge , no puc estar mes d’acord amb tu , Sr Partal . La sensació es per igual d’indignació i de impotència . De veritat no hi ha ningú Sl Departament de Sanitat que tingui una mica de “ trempera “????

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
04.01.2021  ·  08:54

Queda clar que el sectarisme de partit, sectarisme d’ERConvergent, va impedir al MHP Torra fe una remodelació del govern més profunda. En aquell moment ja tocava fulminar immediatament al Conseller responsable de les residències, Hom Rani, ni a la Consellera de Salut, Alba Vergés.

Ara escoltava a CatRadio la “mes o menys subtil” manipulació de la gent dient, amb tot el MORRO: “no ha funcionat la estratègia de vacunació,…., i ara es modificarà”.
Preparem-nos per a més manipulacions electoralistes d’ERConvergent als mitjans de comunicació catalans que controlen, es a dir TV3 i CatRadio, o el diari ARA.

Disposar de 500 voluntaris, al mig d’una pandèmia com la de la Covid19, i no fer un ús mitjanament efectiu és potser, com suggereix altre subscriptor, un delicte penal per omissió de responsabilitat.

Celebro la editorial valenta d’avui del Sr. Partal, però estic amb el que diu altra subscriptors, segueix sense posar noms i cognoms a la incompetència.
Perquè?
Està rebent pressions?

Espero que els votants d’ERC que encara es deixen manipular i conduir com a xais, facin neteja, no votant-la ara, de la cúpula botiflera i espanyolista d’ERC: Oriol Junqueras, Gabriel Rufián, Roger Torrent, Sergi Sabrià, Sergi Sol, etc., etc.

Cal votar sempre, votem el 14-F, votem independentista, per tant no es pot votar ERC.
Votem la màxima unitat electoral transversal vers la independència, votem la llista del MHP Carles Puigdemont.

Dolors Franch
Dolors Franch
04.01.2021  ·  09:01

Excel·lent editorial! La paraula INDIGNANT elevada a l’infinit queda curtíssima.
Dissabte es reprenen les oposicions a secundària, amb persones movent-se pel país. Tribunals i opositors, amb docents als tribunals que segurament ni mascaretes FFP2 tindran…
Increïble tot plegat.

Pere Guarch
Pere Guarch
04.01.2021  ·  09:03

De quina desídia parlem, quan no fa ni una setmana que ha començat la campanya de vacunació?

Pere Claver Armet
Pere Claver Armet
04.01.2021  ·  09:23

Amb tota la raó, s’estan posant a parir El-homrani, Vergés, però n’hi ha un que passa desapercebut i que els docents patim: Bargalló! Aquest senyor, que ha passat per l’artífex de la poca incidència del virus a les aules, ha fet de tot! L’última l’enviament de milers d’ordinadors que no van funcionar i que, després de retirar-los no se n’ha sentit a parlar. Per no parlar de la pretensió, per sort retirada per oposició docent, de fer PCRs als alumnes!

Rosa M.M.S.
Rosa M.M.S.
04.01.2021  ·  09:32

El problema és que hi ha Aragonés al capdavant del Govern i no Torra o Puigdemont. Certament no hi ha un líder al capdavant del Govern capaç de fer front d’una manera eficaç la tasca que la urgència de la pandèmia reclama.

Joan Begue
Joan Begue
04.01.2021  ·  09:40

Es una possible explicació, que cada un de nosaltres tregui la seva conclusió.
Es pot ser un inepte i a més politic, per descomprat que si.
Que podem esperar si aquest es ful de ruta marcat, com el treball que es fa diàriament per xarxes oficials de noticies cada moment. Per a mi tot te un contrasentit, horaris tancaments de comerç etc ajudes governamentals bancàries, fabricació de diners sense respaldo de base, ajudes Eurpeas que es bloquejan perquè dos Estats Socis van a la seva. Etc etc.
Però recordeu de fa unes setmanes, els possibles efectes adverses de les vacunes. Si aquesta decisió sembla més extensa que la de casa nostra, es a l’hora a d’altres Estats o es que som clons de polítics o fen seva l’inoperancia donant temps a fer un veritable ensaig de 4a. Fase.
Casualitat pot ser-hi però nois quina funció ens han organitzat sense haver d’anar al teatre. Sabeu el final. Millor deixem acabar el segon acte, no..

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
04.01.2021  ·  09:56

Veig estorat que amb el govern actual (majoritàriament d’ERC) perdrem Catalunya potser per sempre més… després d’haver tingut EspañaUna contra les cordes.

La idiosincràsia espanyola ens ha penetrat per tots els porus de la pell. ARA JA SOM COM ELS ESPANYOLS AMB TOTA LA SEVA INUTILITAT.

Hi ha solució? Cada dia que passa estem més lluny de la llibertat perquè ja tenim la indigència mental espanyola dins dels nostres polítics.

Puigdemont??.. no ho sé.
CUP??… tampoc.

ramon Feixas
ramon Feixas
04.01.2021  ·  10:15

Quan quelcom és general, com la incompetència de que parla l’editorial, és de tots lògica, que existeix un fons sistèmic. Així també la santedat dels perfectes es pot adorar sempre a l’altar, però es creu en els seus miracle, mentre no hi hagi un fet nou que mostri, superant visió, que la certesa d’allò és relativa. El que penso que s’hauria de tenir en compte és (ho dic sense arribar a conclusions netes ja que hi juguen els factors a mode de teranyina), és que els càrrecs polítics administren deute, mentre quela propietat de l’activitat privada administra guanys dineraris. El tema pot portar a moltes reflexions, totes elles amb encerts i errors, però aquesta circumstància q crec marca una argolla en tots els aspectes socials. Si les coses s’obtenen per lluita és molt diferent com està armat cada lluitador i quin paper té el que surt victoriós. La propietat privada, plena de càrregues i riscs, per les classes mitjanes i baixes, per la dels multimilionaris és sagrada i intocable. Justificar incompetències no té justificació, però tenir en compte el marc i no negar que tipus d’incompetències n’hi ha de diferents. Així com el valor de les motivacions tenen un importància tenen també molta importància en allò que va en detriment de les solucions socials. Quan la perspectiva indica que la terra és rodona (encara que no ho sigui absolutament) es poden fer afirmacions. En aquests moments el que menys sacralitza l’individu és precisament els seus drets (drets humans en un moment en que el funcionament és precisament d’obligacions, normes i sancions que afecten d’una manera radicalment diferent als que tenen diners a cabassats. Per un polític professional, practicar l’acció democràtica actualment vol feblesa. Descarregar contra… o donar tots als mèrits a….denota un tipus de consciència social que tots patim i alimentem, amb més bona o mala intenció. D’aquí a un segle tindran una perspectiva molt més clara de la pandèmia. no sabem si també dels sistema que malauradament és tan sagrat tot i tenir la perspectiva històrica de totes les religions monoteistes culpabilitzadores de dalt a baix Em pregunto: Els polítics són incompetents en allò que els motiva a ésser polítics? De ben segur que no hi una resposta única. és incompetència no tenir prou eines per gestionar d’acord amb la solució aportable?
Les editorials de Vilaweb no són la Bíblia en la que s’hagi de dir amén a tot, però sí que són un motor de construcció de consciència social i amb fe o sense, els polítics ara han de posar en moviment allò que, ara mateix representa el camí bo, ja que les malalties sistèmiques ja tenen prou veneració i ecatombes.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
04.01.2021  ·  10:38

Sí, és clar, els polítics són tan incompetents que van prendre la decisió de confinar i de restringir la vida social el màxim possible en contra del consell dels científics. I per suposat la gent no es posa a protestar per pura ignorància, ja que inclús tenint totes les facilitats, evita sortir a manifestar-se i ha preferit quedar-se a casa, també en contra de la opinió dels científics, que aconsellaven fer vida normal.

De fet, algunes de les actituds més autoritàries i insensibles les estem veiem últimament més per part d’aquests experts que no pas de certs polítics. I tant que el sistema ha de canviar, i si volem que canviï ncessitem des de ja anàlisis que vagin més enllà de la cultura del boc expiatori de tota la vida. Com si nosaltres fóssim molt millors o ho faríem molt millor estant en el seu lloc. Assenyalar la classe política com si fos l’única baula malalta del sistema és obsolet (“Els polítics no cauen del cel” que deia George Carlin). És un fet més que contrastable que en aquest capitalisme global, els polítics de les dites democràcies occidentals no prenen mai cap decisió per si mateixos.

Jo no sé quina llum veu vostè. Els grans experts ja s’han afegit a posar tot tipus de condicionants: que si caldrà seguir portant mascareta fins el 2022, que si la immunitat no dura per sempre, que si haurem de seguir convivint amb el virus per sempre, que si ha haurà més pandèmies, etc. I la perspectiva econòmica és prometedora oi?

Tampoc sé d’on treu això que el virus es conegui tan bé. Com pot ser que en una família de quatre en què tots l’enxampen, hi hagi un membre amb migranyes, un segon amb diarrees, un tercer amb cremor de gola i un quart sense símptomes? Encara no n’he vist una explicació.

En realitat, segons sembla, el virus no s’ha arribat a aïllar. Sap què significa això? Que científicament NO s’ha pogut demostrar que el SARS-COV2 causa la Covid-19.

https://m.facebook.com/nt/screen/?params=%7B%22note_id%22%3A1288025411544761%7D&path=%2Fnotes%2F%7Bnote_id%7D&_rdr

Salvador Aregall
Salvador Aregall
04.01.2021  ·  10:44

Cal tenir molta cura, molta prudència quan es parla de la gestió de la Covid-19. També cal tenir molta prudència quan es parla de ‘gestors d’una capacitat extraordinària, que organitzen i fan funcionar com un rellotge hospitals d’una complexitat fora mida’. Ho sento Vicent, no és una visió realista, no coneixes bé el nostre sistema sanitari. Tampoc és realista i és un greu error -i una contribució a la confusió general- atribuir els morts d’avui al fet que no es vacuni. No és cert. La vacuna de Pfizer requereix una complexitat logística enorme. Si bé és cert que en una anàlisi superficial pot semblar que la resposta del sistema sanitari no és l’adequada i falla, cal mirar enrere, entendre i saber quin sistema sanitari tenim, quin és el punt de partida, perquè és aquesta la mare dels ous i cal dir amb tota rotunditat que el nostre sistema sanitari és molt precari i s’aguanta (?) per un fil molt prim que aquesta pandèmia ha trencat. En la primera onada el sistema es va col·lapsar i desbordar, què vol dir això?, doncs que no va poder atendre a tots els malalts -Covid i no Covid- i molts es van morir. Però la causa d’aquest mal -atenció- ve de lluny, no ens enganyem. No es poden improvisar els infermers/infermeres que necessitem, ni es podem formar en quatre dies per administrar les vacunes, ni es poden improvisar les neveres de -80º. Potser costa d’entendre. No podem participar en una cursa de fórmula 1 amb un sis-cents amb l’esperança de guanyar-la, si l’acabem ja farem prou. Per altre banda cal considerar que l’0bjectiu de la vacunació és obtenir la immunitat de grup, això vol dir vacunar al 70% de la població, 5 milions a Catalunya, 32 milions a Espanya i 518 milions a Europa -en dues dosis-, vol dir molt temps. Si s’aconsegueix potser el virus haurà mutat de forma crítica i caldrà tornar a començar. S’ha fet molt però encara anem per darrera de la pandèmia, el nostre país en els darrers vagons. Els nostres polítics no tenen tota la culpa, arrosseguen la dels seus predecessors i a més els catalans caminem amb cadenes des de fa massa anys.

Laura Salomó
Laura Salomó
04.01.2021  ·  10:50

Falta un mes per a les eleccions, i no veig com es pot obligar a dimitir la consellera de Salut. Però sí que podríem mostrar la nostra indignació públicament. Marea blanca, plataformes per la salut, convoqueu i hi serem! La democràcia no és empassar merda durant quatre anys. És un acte de consciència quotidià, és una forma de viure responsablement, individualment i col·lectiva.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
04.01.2021  ·  10:57

Tantes preguntes que sembla que no tenen resposta…
no serà que qui té la resposta no la facilita…fa pudor de dimoni escuat.
Partal hi ha milers de persones que donen resposta a totes les preguntes,
des de metges, advocats i altres científics.
Per què no s’escolten aquestes veus que hi són i molt ben informades?
ai, ai, fa pudor de cremat.

Carles Farre
Carles Farre
04.01.2021  ·  11:06

Benvolgut director això de que “En un moment en què els científics han fet un esforç colossal, “, no es gaire exacte que diguem, segons aquests enllaç Moderna només va necessitar 2 dies per tenir a punt la vacuna:
https://www.xataka.com/medicina-y-salud/moderna-solo-necesito-dos-dias-para-disenar-su-vacuna-covid-asi-como-nueva-tecnologia-arnm-ha-cambiado-fabricacion-vacunas

Perquè entre altres coses ja ho havien experimentat el 1990 amb ratolins:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1690918/

En tot cas l’esforç “colossal”, l’hauran fet els buròcrates per facilitar-ne l’aprovació i posterior distribució de les vacunes aquestes, i tal com diu l’enllaç. aquesta tècnica de “reprogramació del nostre sistema informàtic biològic”, pot tenir moltes derivades, i tenint en compte que estem en mans d’autèntics psicòpates, no fot gens de gràcia…

Aquest esforç “colossal”, no es gens desinteressat, atès que s’han assegurat d’entrada la venda dels vaccins:
https://www.bbc.com/mundo/noticias-55293057

I també que si la mercaderia no produeix l’efecte desitjat, ells no en rebin les conseqüències:
https://www.eldiario.es/sociedad/farmaceuticas-ganan-estados-europeos-indemnizaran-efectos-inesperados-vacunas-coronavirus_1_6222300.html
https://www.lapoliticaonline.es/nota/86050-espana-pagara-las-indemnizaciones-de-las-farmaceuticas-si-la-vacuna-falla/

No em deixa de sorprendre aquesta fe quasi religiosa al voltant d’aquestes vacunes, les vacunes

En definitiva que presentar aquestes companyies com les germanetes de la caritat, no es massa encertat, com a mínim, a voltes benvolgut director, a voltes sembleu, benvolgut director, un representant de Pizzfer o Moderna.

Dels comentaris d’altres subscriptors destacaria el de JOAN-BAPTISTA GAVALDÀ, per encertat i realista, doncs la vacuna ara per ara no salvarà cap vida, la única cosa que ho podia fer, i que s’ha demostrat a Bolívia, es el diòxid, mal els hi pesi als “experts”, i al mateix director d’aquest diari,

Tenim un problema i gros, que va mes enllà de la política, i que quedava perfectament retratat en aquell escrit que al seu dia vaig posar que es deia “El psicòpata infiltrat”. A molts subscriptors i dintre de la meva modèstia, els recomanaria que de tant en tant deixessin la plana on predomina una intensa i persistent boirina, i se’n filessin muntanya amunt fins a sortir d’aquesta boira, així veurien el sol.

I en quan a la política, i la gestió de la pandèmia, no crec que sia un tema de color del govern, doncs com ja he manifestat en moltes vegades, el que estem vivint tard o d’hora havia d’arribar, es una conseqüència de la sobrepoblació a escala nacional, i no serà la única, doncs tot està lligat

Salut

Antoni Sala
Antoni Sala
04.01.2021  ·  11:22

No puc estar més d’acord amb la valoració que fa el Sr. Partal de l’incompetència del Govern actual de la Generalitat. Però el 14 de febrer ja posarem les coses al seu lloc.
També vull afegir un comentari de caràcter pedagògic dirigit al Sr. U. Ciotti, si be és difícil fer-ho amb poques paraules. Veig que el Sr. Ciotti no coneix ni els espanyols ni els catalans. Si ell hagués conegut com jo la Catalunya de fa 60 anys, quan començava a arribar la immigració espanyola, podria valorar més objectivament les diferències entre les dues cultures.
Els catalans no som covards, som realistes. Enfront de un comportament irracional, sempre irracional i agressiu com el dels espanyols, no hi ha cap argument que serveixi per res, excepte la força bruta. I aquest no és la nostra manera de fer, per sort. I de força bruta no en disposem. Observi que el únic argument que té Espanya és la guàrdia civil o l’exèrcit, i que cada any que passa inverteix més pressupost en armament. Al País Vasc alguns van voler actuar amb força bruta i no s’en van pas sortir, per que ells tampoc tenen exèrcit.
A Itàlia teniu la màfia, oi ? Doncs a Espanya també hi ha una organització igual, molt antiga, amb tot el poder, disposada a tot per no perdre els seus privilegis. Aquí aquesta organització s’en diu Elits, Monarquia, Militars i Església Catòlica, tots junts, coordinats entre sí per defensar-se els privilegis els uns als altres, fent servir la força si cal, amb total impunitat i sense que ningú els en pugui passar comptes.
És possible enfrontar-se a aquesta organització per la força, militarment, judicialment o políticament ? Els catalans som realistes.No ho és. Només dins la Europa del segle XXI, teòricament defensora dels Drets Humans més bàsics, podem intentar enfrontar-nos a Espanya, i defensar el nostre dret legítim a la autodeterminació, i ho estem fent. Amb arguments democràtics. Però enfront de la irracionalitat més miserable, ja en veiem el resultat. De moment.
La nostra valentia, Sr. Ciotti, la valentia dels catalans, es el nostre treball, la nostra perseverança, el nostre respecte, la nostra dignitat. Son aquests els nostres valors. Els que defensem des de fa segles enfront de la Castella dominadora. Valors que no fan soroll, valors totalment desconeguts pels espanyols, sempre tant primitius.
Persistirem i guanyarem. No es confongui, Sr. Ciotti

Jordi Torruella
Jordi Torruella
04.01.2021  ·  11:30

Com ja he dinat per activa i passiva, la resposta de tot plegat és com a conseqüència de tenir persones mediocres a la política. I la mediocritat no entén de fronteres.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
04.01.2021  ·  11:45

Primer de tot, voldría fer un elogi al magnífic comentari d’en JOAN-BAPTISTA GAVALDÀ. Gràcies. Ens calen moltes més opinions en aquest sentit del sentit comú, valgui el joc de paraules.
Respecte de l’editorial d’avui, no em sobta l’ineptitut dels administradors polítics, especialment d’erc, a bastament demostrada, tant com el nostre comportament com a societat com un ramat de xais sense criteri.
Hem anat “comprant” tota la propaganda, acceptant una cosa i la contrària, el relat apocalíptic quan convenia i el gran estiu l’endemà, les mesures absurdes i ara, els remeis màgics, en forma de vacci que ningú explica amb detall (lògicament), sense alçar la veu per demanar (no negar, no confondre) explicacions reals, amb xifres reals, mesures eficients i solucions possibles (si és que n’hi han)… exigir informació i treure les conclusions pertinents. Però no…. Som pitjors que els polítics?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
04.01.2021  ·  12:10

Com és pot jugar amb les vides de les persones, per tant la ncompetencia dels politics és brutal. Nmés vodria dir que és l´hora de dimissions si no tenen capacitat de gestionar un afer tant urgent

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
04.01.2021  ·  12:15

No hi ha cap Conselleria d’ERC que rutlli. Cal fer net dels polítics actuals perquè la seva mediocritat i covardia no els permet governar amb diligència el país. Seria molt convenient evitar un altre govern amb ERC.

Carles Serra
Carles Serra
04.01.2021  ·  12:17

Gràcies Umberto Ciotti, quanta veritat amb el seu comentari; em sento trist quan diu que se siente atrapado, vostè i molts catalans que volem de deixar d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa franquista

Carles Pastor
Carles Pastor
04.01.2021  ·  12:28

Es tracta d’una incompetència més del govern de la Generalitat. PORTEN MESOS DIENT QUE EL VACCI ENS OBRIRÀ LES PORTEAS D’UNE NOVA ESPERANÇA.
Ara ha arribat i els ha agafat en pilotes, com sempre. És veritablement una vergonya nacional.

Francesc Estall
Francesc Estall
04.01.2021  ·  12:30

Bon dia,
crec que oblidem que per davant hi ha un esforç logístic titànic, i el comentari “una tasca que hauria de ser pura rutina” el trobo completament desencertat. Pel volum que suposa, ens trobem davant un repte monumental de:
– Fabricació
– Distribució a l’engròs
– Emmagatzematge
– Distribució al detall
– Vacunació
– Planificació
Tots aquests aspectes són problemes grans pel volum a tractar, tots són susceptibles d’errades, i mentre la maquinària no estigui ben engreixada fallaran i ho faran tots, no hi ha res de nou en això. Evidentment la primera setmana no s’ha arribat al volum de vacunes previst; deixem que passi el temps, que es vagin resolent els problemes que sorgeixen un rere l’altre, i veiem el problema en perspectiva quan hagi passat un mes.

Joan Ortí
Joan Ortí
04.01.2021  ·  12:52

Es d’una cara dura i d’un cinisme voler culpar a les infermeres, quant al llarg de tota la pandèmia han estat al peu del canó demostrant el seu total servei, jugant-se la vida. Durant moltíssims dies el poble ha sortit als balcons a aplaudir a les infermeres i a tot el personal sanitari; és increïble que les vulguin inculpar pel retard de la vacunació.
Una altre gran excusa és què diuen que triguen molt en rebre el consentiment dels familiars per poder vacunar a la gent gran, caram quina excusa mes maca!
Que costa molt consultar als familiars una setmana abans i tenir-ho tot preparat.
La ineptitud i el caos de la consellera Vergés i tot el seu equip és flagrant e indignant.
A vegades penso si no hi ha mala fe i el propòsit és deixar Catalunya en una mala situació, que tothom se’n rigui i que diguin els catalans volen independència, però si no saben ni gestionar una conselleria!!
A la futura República Catalana, governarà un equip de gent al servei del País, autèntics professionals treballant plegats, per fer de Catalunya un dels països mes avançats del mon.
AMNISTIA
REPÚBLICA CATALANA
PAÏSOS CATALANS

Lola Tomàs
Lola Tomàs
04.01.2021  ·  14:20

Em sorprèn molt tanta fe amb les vacunes. Entre l’editorial i els comentaris he reviscut aquella ingenuïtat joiosa en què la canalla aplaudíem els tocs del Séptimo de Caballería de les pel.lis de l’oest, tan representatives d’una visió del món monolítica i altament injusta amb la veritat i els pobres nadius americans. Que béeeee! ja arriben les multinacionals farmacèutiques amb les vacunes a punt per salvar-nos dels virus dolents a cop de xeringa. Sempre la mateixa pel·lícula.

Deixant de banda que el virus del covid no està encara aïllat, amb la qual cosa ha de ser ben complex poder crear una vacuna, les vacunes ni serveixen per aturar el virus, ni estalviaran quarantenes als viatgers ni canviaran gran cosa. I en canvi són un risc important per a la salut. I no parlem ja d’aquest ARN sintètic que no s’ha provat mai en humans abans.

Després de la publicació de l’informe COVID-19 de Science (amb suport del Pulitzer Center i la Fundació Heising-Simons) creixen les sospites que les nanopartícules en la “vacuna” COVID-19 de Pfizer desencadenen reaccions al·lèrgiques estranyes que poden ser mortals
https://www.sciencemag.org/news/2020/12/suspicions-grow-nanoparticles-pfizer-s-covid-19-vaccine-trigger-rare-allergic-reactions

SEgons la revista Forbes, la majoria dels metges i infermeres nord-americans rebutgen vacunar-se de Covid.
https://www.forbes.com/sites/tommybeer/2021/01/02/large-numbers-of-health-care-and-frontline-workers-are-refusing-covid-19-vaccine

Sembla que a sobre la vacuna de Pfizer potser només dura 21 dies. I que al Regne Unit ara volen posposar la 2a dosi a 12 setmanes, quan inicialment es va dir 21 dies
ttps://www.elfinanciero.com.mx/mundo/21-dias-o-12-semanas-pfizer-y-reino-unido-difieren-sobre-plazo-para-segunda-dosis-de-vacuna-contra-covid

Si sortim del camp dels mitjans d’informació que incansablement repeteixen el mantra de la versió oficial hi ha molts científics que qüestionen massa coses com per llançar-nos als braços de vacunes incertes. Per alguna cosa serà que Suïssa ha frenat l’aprovació de les vacunes contra el covid.

Jo aposto pel diòxid de clor. Resultats clínics i presentació del primer estudi en viu a nivell mundial on queda demostrat l’efecte antiviral del diòxid de clor (CLO2). Aquí la conferència que va fer la COMUSAV MUNDIAL, el 22 d’octubre de 2020.
https://www.ivoox.com/9193-historica-conferencia-prensa-comusav-dioxido-cloro-audios-mp3_rf_58376045_1.html

Montserrat Puig
Montserrat Puig
04.01.2021  ·  14:48

No són polítics “en general ” qui ho està fent molt malament. Parlar en general és no fer ni dir res.

Cal donar noms i cognoms i partit perquè la gent sàpiga a qui no ha de votar. I aqui hi ha un responsable en majúscules en aquest desastre de la vaccinació (i en d’altres): ER i Alba Vergés.

El que està fent Alba Vergés és de jutjat de guàrdia. I a sobre en culpa les infermeres.

Tot el que toca ER ho espatlla, ho embruta, ho destrueix. És un partit d’ineptes que no serveixen per res de bo. Només per destruir.

Hem d’aconseguir que aquesta colla d’ineptes i incompetents no puguin teneir responsabilitats.

josep soler
josep soler
04.01.2021  ·  15:07

És una conseqüència lògica de no tenir Govern a Catalunya.

No entenc de què ens sorprenem.

Tenim un estat en contra que usa el 50% dels nostres impostos per agredir-nos.
Tenim un Parlament colonial on hi mana més un funcionari que tots els càrrecs electes junts.
Tenim un Govern de la Genetalitat sense president i controlat per un partit que només està d’interessat en “eixamplar la base” dels 3.000 càrrecs entre electes i eventuals que cobren una mitjana de 50.000€ per any per no fer res de competent.

En fi, els càrrecs electes els hem triat nosaltres i segons les enquestes els tornarem a triar; encara que en el seu currículum només demostren tenir experiència en escalada de partit.

Invito a mirar el currículum dels càrrecs del govern en el wen d’ERC per comprovar la font.
Si em voteu a mi per dirigir el cor del Palau, no us aconsello comprar entrades a no ser que espereu una obra còmica.

Carles Viñals
Carles Viñals
04.01.2021  ·  15:52

Agraeixo al Sr. Umberto Ciotti que ens digui la crua veritat, i això per dues raons:

La primera, perquè ens mereixem sentir-la per hipòcrites. Perquè hipocresía és la de tot el qui pretén presentar-se com a virtuós en la seva no-reacció als cops i als ultratjes, quan aquesta mansuetud és només filla d’una por que ha acabat esdevenint l’única rectora del seu capteniment.

La segona, perquè no desespero que la vergonya de sentir-nos dir covards amb tota justícia sacsegi les nostres conciències, ens faci bullir la sang i ens doni el coratge d’alçar-nos contra els qui s’han constituit en amos i senyors de les nostres vides. Jo tinc una definició de Catalunya i Espanya que diu el mateix que el Sr. Ciotti, però amb moltes menys paraules: Catalunya és un país de covards dominats per un país de pinxos de taverna.

Pel que fa a la gestió de la Covid, només faig una pregunta: Poden, els qui no tenen altra dèria que llepar el cul dels nostres ofensors gestionar alguna cosa ?

Escombrem-los el 14-F !!!

jaume vall
jaume vall
04.01.2021  ·  19:06

Avui faig meves les paraules de Josep Almar i de Pere Sió.
Quant a la mini-polèmica entre si el sr. Ciotti té raó (els catalans som uns covards), o bé la té Antoni Sala (els catalans som realistes), crec que tots dos exposen part de la veritat. Som realistes, i per això hem suportat el que hem suportat sense prendre més mal del necessari, i deunidó com ens en hem sortit, malgrat tenir un estat en contra. Si acceptem que tenim molt de benestar a perdre -més que a Bielorrússia, més que a Xile, potser igual com a Hong Kong- la prudència ens fa realistes.
Però des d’octubre de 2017, i especialment des de febrer de 2018, quan el president del Parlament va acceptar intromissions de la injustícia espanyola per no investir ni el MHP Puigdemont, ni en Jordi Sánchez, els catalans som covards. Teníem un trumfo, havíem guanyat una batalla, però com que no estem acostumbrats a això, i no hi havia confiança entre els dos corrents independentistes, vam cedir. I vam recular.

Per acabar, un parell de preguntes :
1a. ¿Som conscients que si guanya ERC i malgrat totes les negacions prèvies, s’esdevé un pacte, a la manera de Barcelona, però a l’inversa, en que PSC i Comuns li “permeten” la governabilitat , con tal de foragitr JxCat, ii Puigdemont del lideratge, voldrà dir que els votants ho han beneït amb els seus vots?

2a. Podrem dir ja que tenim els dirigents que ens mereixem ? , i per tant :

a) Umberto Ciotti és qui té raó quan esbossa el binomi Castella-sàdica, Catalunya-massoquista, i

b) durant unes generacions podrem continuar a llepar-nos les ferides i criticar la in-cultura espanyola, el seu dèficit democràtic, la seva inoperància social, el declivi de valors civilitzadors que representa, mentre Catalunya és un reducte de bona gent realista, eficient i viatjada. Covarda i perdedora.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
04.01.2021  ·  19:35

Morts ‘per culpa’ de la covid19?. Morts ‘a causa de’ la covid19 i ‘per culpa de’ governs incompetents i indignes, només atents a escalfar poltrona i que no se’ls hi refrede el cul. Com qui diu que no deixarà la de ministre mentre no.

Pep Agulló
Pep Agulló
04.01.2021  ·  19:39

SÍ INCOMPETÈNCIA,

Estic amb Josep Soler. Per ser competent s’ha de tenir el poder, com a primera condició. La incompetència és no denunciar des del govern català que l’Estat ens està asfixiant políticament, econòmicament i socialment.

Aquesta és la incompetència política que aixopluga totes les altres. I això genera morts, no només pel covid, que són moltíssims, sinó, pels desnonaments, per la miserable exist`pencia dels migrants, pels aturats que són legió, etc.

Aquesta incompetència només la podrem superar amb una República. Podem fer de la queixa i la crítica autonòmica una justificació de la nostra desídia com a societat, però crec que VilaWeb ha d’anar més enllà…

ernest ramos
ernest ramos
04.01.2021  ·  19:47

Per dessota els polítics, hi ha un ramat de funcionaris que també deuen tenir part de la responsabilitat de cada conselleria.
Bona part de la ineficàcia dels polítics deu ser no saber emprar les capacitats ( de molts, No de tots ) i possibilitats de fer feina ben feta, d’aquests funcionaris .
I , això, sería ” gobern efectiu ”
Apart de no tenir ” nassos ” de reclamar i fer públic que CADA DIA, CADA CATALÀ, vulgui o no la independècia, paga uns CINC euros i MIG a Madriz i que no tornen ( aeroports sense avions , autovies duplicades, AVE sense clients,…).

Com es troba a faltar el President Torra !

Jordi Nogués
Jordi Nogués
04.01.2021  ·  22:14

Vergonya i ràbia. Això és el que sento. I desprès ens entabanaran amb la propaganda electoral!! Els hauriem de llençar-als politics, o almenys alguns- al cubell de les escombraries com es va veure en un videu que va correr per les xarxes, que feien els ciutadans crec que Ucraina (no n’estic segur).Això és consequencia de la partitocràcia que ens governa. No hi posen als millors, sino als que tenen el carnet del partit més antic i els hi toca per quota. (vegis l’exemple de l’Illa, tot i que no és ni molt menys l’únic. Em podeu explicar que collons hi fa un llicenciat en Filosofia dirigint la Sanitat??
Crec que fins que no tinguem una llei electoral que ens permeti triar als millors per a cada feina, seguiran existent tota aquesta colla d’ineptes, xupopters i indecents. I ningú dimitirà, clar! Ah! i per cert que se’n faran dels milers de vaccins que no han administrat?Perque deuen caducar , oi? I nosaltres seguim pagant!, Santa guillotina!!!

Josep Soler
Josep Soler
04.01.2021  ·  22:36

Quan senties veus que deien: prefereixo estar dins d’Espanya que dins d’una Catalunya independent governada per un tal o altre partit, t’agafava un emprenyament que els engegaves a dida, sense pensar-ho un moment.
Però he de reconèixer que si be seguim pensant, que de ser independents, la lluita per cercar el govern dels millor, esdevindria sempre una especia de festa, a desgrat d’haver d’aguantar partits, de la dimensió tant grotesca, com aquest partit modelat pel Sr. Junqueres.
Em arribat al paroxisme, veient la suplica -que no el prec – de l’Oriol Mitja dient: “Deixeu que us ajudin experts externs”. que es com un crit d’impotència davant de com s’esta conduint, aquesta pandemia bo i sense ficar- nos per una vegada, amb com s’han carregat el moviment de milions de persones, envers la independència que vol i necessita el país.

Jaume Sole
Jaume Sole
05.01.2021  ·  02:08

Senyor Umberto Ciotti, tinc que dir-li que considero que vostre no es un home de sort, ja que ara viu en un país de covards i abans vivia a Itàlia que no es pas un país de gent valenta precisament. Si recordem el «paperot» italià a les dues guerres mundials del segle XX, a la primera van estar entre els «guanyadors» tot i perdre quasi totes les batalles amb l’imperi austrohongarès, i a la segona apart de estar governats per un dictador com Mussolini molt similar a Franco, van fer el ridícul invadint a Etiòpia i Grècia i perdent quasi tots els enfrontaments en que van participar. Després la disbauxa política els van portar a tenir innumerables atemptats, molts casos de corrupció entre polítics i la Màfia i el rècord de nombre de governs en menys temps a tota Europa. Jo no diré mai que els italians siguin covards però m’atreveixo a dir que mai han sigut prou valents per acabar amb el desori del seu país.

Sobre masoquistes, sols dir que el seu país ha de estar ple de masoquistes per suportar durant tants anys governs feixistes, corruptes i darrerament alguns de pintorescos.

I ara ens diu que hem de ser valents i orgullosos i que per treure’ns de sobre als espanyol primer hem d’acabar amb ERC.

Miri no entenc la seva lògica, ni en que es bassa per fer les afirmacions que fa, ni sé com pensa que es poden portar a terme les seves peculiars propostes , però tinc clar que el desastre de la DUI del 17 el van protagonitzar els dos partit que estaven al front de la Generalitat, tots dos, i que cap dels dos té la solució per aconseguir la independència, ni anant poc a poc ni amb jugades mestres.

Els dos es necessiten avui per avui, i si el 14-F no sumen i pacten podem tenir moltes sorpreses, entre elles la de veure de MHP a un «Salvador» que ens les ha fet molt grosses amb la Covid.

I no parli de xusmes ni de covards, senyor Ciotti, millor estar calladet que dir bestieses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any