‘La tertúlia proscrita’

La degradació

  • «És molt de doldre que l'obsessió partidista d'un director de diari ens haja dut, com a societat, a aquest extrem de degradació professional i moral»

Vicent Partal
31.08.2017 - 22:00
Actualització: 01.09.2017 - 13:58
VilaWeb

Ja fa temps que una part dels mitjans de comunicació que són editorialment contraris a la independència de Catalunya han travessat les línies d’allò que és acceptable professionalment. I això que hem viscut aquestes darreres hores amb la presumpta nota de la CIA publicada per El Periódico ens ho hem de prendre com un advertiment clar: són capaços de fer qualsevol cosa per defensar la unitat d’Espanya.

VilaWeb ja va detallar ahir els increïbles errors ortogràfics i conceptuals que desacrediten de cap a cap el document publicat per El Periódico; un document que va presentar com una presumpta prova que la CIA havia advertit els Mossos sobre l’atemptat de la Rambla. La il·lustració de la portada –que Enric Hernández ara ja reconeix que havia estat si més no retocada– és, simplement, grotesca.

Però la cosa més greu és l’intent deliberat de crear confusió per obtenir-ne un benefici polític, intenció que en aquest cas em sembla d’una vilesa especial: envers les víctimes de l’atemptat, envers la policia i envers el conjunt de la societat catalana.

Perquè, a banda els errors i la manca de qualsevol mínima identificació per a saber qui és l’autor de la nota, l’explicació que l’acompanya és molt lamentable. Segons la nota, allò que aporta és ‘informació no sostinguda de credibilitat desconeguda’. És a dir, informació a la qual cap servei d’intel·ligència no donaria gens de credibilitat. Com es pot insinuar res a partir d’això?

Però, a més, si El Periódico –o Enric Hernández– pretén insinuar, com sembla, que els Mossos haurien pogut evitar l’atemptat si haguessen fet cas d’aquesta nota, aleshores la cosa és molt més greu. Aleshores això és un exercici de cinisme, demagògia i oportunisme molt difícil de pair i d’acceptar.

Sobretot perquè farien una trampa indigna relacionant, a posteriori i de manera completament arbitrària, un avís sense substància amb un fet que tots sabem que va passar sense que els autors l’haguessen previst amb antelació.

Al maig, els Mossos van rebre un avís que podia haver-hi un atemptat a la Rambla, com en reben tants. El van analitzar i el van desestimar, d’acord amb la policia espanyola. I no era de la CIA. Quina connexió, doncs, vol establir-hi Hernández si és clar que l’atropellament de la Rambla va ser la conseqüència del canvi de plans arran de l’explosió d’Alcanar, però no era pas el pla inicial? Per què el director d’El Periódico prova de fer veure que hi havia un avís concret sobre un atac planificat si resulta que l’avís –si és que fos real– és inconcret i l’atac improvisat del 17 d’agost no era previsible en el moment d’emetre la nota?

Per tot plegat, avui crec que cal recordar més que mai que en la millor tradició del periodisme europeu sempre s’ha donat un gran valor a la responsabilitat social i a una ètica que fa prevaler el bé comú per damunt de tot. I que reclama respecte intel·lectual pels lectors. I per això és molt de doldre que l’obsessió partidista d’un director de diari ens haja dut, com a societat, a aquest extrem de degradació professional i moral.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
31.08.2017  ·  22:36

La insistència de l’encara director de “El Periódico” en sostindre una mentida és completament escandalós. Ja fa moltes hores que està clar que la nota és falsa, que l’han manipulada i fins i tot, n’han hagut de publicar una segona versió. Però ni el director del diari ha dimitit ni, previsiblement, dimitirà. Desafortunadament per a ell, la seua credibilitat ja és inexistent. Ha quedat desemmascarat. I el seu diari, segurament en una situació financera compromesa, depèn massa de certa publicitat condicionada a comportaments d’allò que a Madrid anomenen “la prensa”. Al final, l’hauran de fer fora, perquè molt probablement els ingressos de tota mena de l’empresa minvaran i ell serà la baula més feble de la cadena. I acabarà com va acabar Luís de Galinsoga fa molts anys. Ell s’ho haurà buscat. Els Déus tornen cecs als qui volen perdre. Em resulta especialment repugnant el fet de jugar amb el dolor de les víctimes i la seguretat de tots. Personalment, no li ho perdonaré mai, a Enric Hernández. Per al final de setembre, ja hem baixat dels trenta dies. Només vint-i-nou.

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
31.08.2017  ·  22:56

Aquestes idees del ‘TBO’ ens indiquen que aquests tipus solucions són les úniques que tenen al seu abast; no se’ls ha acudit res més efectiu per aturar el que ha estat anunciat des de fa anys.

És increïble que el conseller Forn i el major Trapero hagin de perdre el temps compareixent davant de les càmeres per desmentir aquesta poca-solta. Els de la CIA no n’han fet ni cas.

Roger Civera
Roger Civera
01.09.2017  ·  01:02

Però sincerament no creieu que ens fa més be que mal? Tot això és del tebeo…

Ramon Perera
Ramon Perera
01.09.2017  ·  01:02

Si Catalunya està avançant tant en el camí de la independència, es deu en bona part i per partida doble a l’estat espanyol. D’una banda, la més coneguda, pel maltracte, pel menyspreu, etc vers Catalunya. De l’altra per la seva pràctica habitual de posar a dirigir les seves accions, no gent competent, que segur que la tenen, sinó als que diuen ‘amén’ a les seves obsessions. I que no les discuteixen.
Deixant a part consideracions d’ordre ètic, professional i de responsabilitat social, un exemple ben clar és el d’aquesta nota d’El Periódico. Per la importància que li han volgut donar i per la seva dificultat tècnica intrínseca, era una nota que havia de ser posada a punt per un servei d’intel·ligència competent, i l’evidència és que el seu personal ni tan sols sap redactar en anglès. Dic ‘redactar’, sense entrar a parlar d’altres aspectes més subtils, i més reveladors, d’un document.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
01.09.2017  ·  01:03

La degradació de l’unionisme a través de tot els mitjans és cada dia que passa més evident i ho continuarà essent com més ens acostem a l’1 -10. Val la pena denunciar que per tot els mitjans possibles atacaran la llibertat que Catalunya es mereix com a seu poble i nosaltres hem de respondre però sense escarrassar-nos-hi massa. Dic això perquè malgrat les nostres queixes i greuges, ells no pararan de fer-ho i per tant a vegades cal que fem un saludable, a fer la mar.

Sobre el cas que comenta l’editorial només val la pena comparar les notícies en mitjans espanyols com en els donats per TV3. Ens el primers treien una conclusió igual a la que pretenia el director del Periódico, venint a insinuar que si els mossos haguessin fet cas dels avisos americans, l’atemptat no s’hagués produït. Tot plegat feia fàstic sentir-los. TV3, sort de la nostra, va informar amb pèls senyals de tot el tema amb entrevistes personals i col·lectives al conseller d’interior i amb el cap de la nostra policia deixant-ho tot clar i desmentint amb duresa aquestes manipulacions periodístiques. Periodisme d’alt nivell.

Aniria bé que aquestes barrabassades s’anessin coneixent i que aquest diari conjuntament amb La Vanguardia, anessin encara més de baixa a la nostra nació. Sorprèn que encara trobis aquests diaris a esplais, bars i biblioteques, moltes vegades sense cap altre opció.

Salvador Rofes
Salvador Rofes
01.09.2017  ·  01:04

Per molt menys fa anys es va fer el boicot famós a La Vanguardia. Qué esperem per fer´ho ara amb ElPeriódico i les publicacions del grup Z? Tant bonisme no augura res de bo…

Joan Guasch
Joan Guasch
01.09.2017  ·  01:05

Primera: tota aquesta gent que en teoria són periodistes, deuen tenir el cul llogat i l’amo, aquell a qui li deuen diners, favors, silencis… és qui realment mana. Podríem saber qui hi ha de debò al darrera?

I segona: Si hi ha un col·legi de periodistes i un codi deontològic i tal, no hi hauria manera d’expulsar i/o sancionar a tots aquests que, m’imagino, deuen estar col·legiats? O això és un campi-qui-pugui i tal dia farà un any?

pep gaya
pep gaya
01.09.2017  ·  07:50

Que aquest episodi denigrant passi aviat i ens dediquem a cantar les excel·lències del vot afirmatiu, això del pamflet periòdic ja ha fet el seu efecte perquè tothom la identificat amb clavegueres d’estat, estan morts, només manca l’estocada del dia 1 d’octubre i serem lliures.

Jordi Serramià
Jordi Serramià
01.09.2017  ·  08:15

Doncs a mi em sembla música celestial! Ens esperen unes setmanes de més intoxicacions, El Periódico i La Vanguardia es lluiran, encara en veurem de més grosses. Fa olor de claveguera, cutre, però la mateixa olor de sempre

Albert Miret
Albert Miret
01.09.2017  ·  08:15

Hi ha molta gent que han estudiat una carrera només per a tapar la seva irresponsabilitat. Hi ha Jutges completament venuts al poder, i també hi ha periodistes que mofant-se de la responsabilitat que hauria de ser inherent a la seva professió, desbarren i tergiversen sense cap més objectiu que rebre quatre calers i quedar bé davant de la màfia que mana en aquell moment. En un estat democràtic, aquest senyor seria immediatament expulsat del Col.legi de Periodistes. En una dictadura, això no és així, per desgràcia.

David Badia
David Badia
01.09.2017  ·  10:04

A més d’una degradació , es una estrategia i una planifació, avui El Periodico i L’ABC tenen en portada la mateixa foto.

Victor Serra
Victor Serra
01.09.2017  ·  10:08

No és només la fastigosa campanya de El Periódico. Es tota la premsa unionista que va a la una amb les seves manipulacions i mentides. Hem de denunciar-ho, actuar contra els periodistes que s’hi presten, fer-los el vuit, posar-los en evidència. No pot ser que puguin fer això sense cap consequència.

Pep Agulló
Pep Agulló
01.09.2017  ·  10:22

Un fet d’impacte: un acte terrorista a Barcelona; una oportunitat política per les clavegueres de l’Estat: fer “caure” els 16 morts sobre la Generalitat (els mossos); un instrument de divulgació: els periodistes catalanofòbics corruptes, sense escrúpols i la seva premsa nauseabunda. Una ètica: la mentida i la immoralitat al servei de la unitat de la patria; … una resposta massiva ciutadana: centenars de milers l’11-S a Barcelona. Mort el gos s’acabat la ràbia. L’altra ràbia la tinc dins i procuro dominar-la tant com puc…

Exquisits els arguments de l’editorial. Muntatge basat en informació irrellevant manipulada. L’atemptat a les rambles era una opció que els terroristes van decidir amb urgència a últim moment del dia 16-A, per tant s’escapava del mateix suposat avís ni que fos creïble.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
01.09.2017  ·  10:46

La demostració més clara de que “Ezpaña no es Europa”, o “Europa empieza en los Pirineos” la podríem tenir en l’actuació d’una determinada premsa venuda a la “política reinante”, porca, mentidera sense cap respecte a la professionalitat ni a la decència. Es ben evident que tant aquesta premsa inoculada de feixisme, arribisme i antiprofessionalitat, com les institucions estatals encarregades de millorar les condicions morals, culturals i d’un sentit col.lectiu positiu, practiquen a consciència el contrari del que mana la constitució. Merntre hi hagi tant de porc solt i amb poder, no podem esperar del “régimen” res de bó

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
01.09.2017  ·  10:59

Ens hem acostumat, a còpia d’anys de servitud i maltractaments, a la degradació absoluta de l’ambient polític.
No sé si hi ha manera de dir PROU!! amb eficàcia.

Assumpta Sagués
Assumpta Sagués
01.09.2017  ·  11:21

Jo estic molt indignada i trista. Aprofitar-se d’un atemptat terrorista, del dolor de les víctimes i de la seguretat dels ciutadans, no té nom. Jo no vull un pais així.

Pere Nubiola
Pere Nubiola
01.09.2017  ·  12:39

La meva filla i jo vam decidir ahir que l’Enric Hernandez tenia que estar tocat de l’ala per insistir en aquest assumpta. La nostra opinió es molt rellevant medicament per que cap dels dos som metges

jaume vall
jaume vall
01.09.2017  ·  12:39

De moment, i malgrat totes les infàmies d’espanyols i de catalans que s’autoodien, a setembre de 2017 encara valen les paraules de gener de 1461, quan els diputats de la Generalitat van enviar una carta als ambaixadors que eren a Saragossa per comunicar al rei que no volen ser regits per les lleis de Castella, sinó continuar sent governats per les Constitucions catalanes.
“Car llurs llibertats han deliberat conservar i defendre virtuosament i deguda com la vida. I no plau als catalans ésser regits per lleis de Castella, car ja tenen les seves lleis convormes a drets divins i humans, i en els quals han viscut i volen morir.” Francesc Ferrer i Girones (p.23)
Aquesta virtut, la persistència en una manera de fer i de viure, nostra, assumida, guanyada, pactada, i responsable, és la raó d’avui per votar sí a la República. Venim de lluny i continuarem progressant.

Vicent Partal
Vicent Partal
01.09.2017  ·  13:49

Malauradament aquest deplorables esdeveniments ens indiquen com serà la batalla final del nacionalisme espanyol. Sabíem que seria dura, però com dius a l’editorial han traspassats les línies vermelles del que l’ètica permet, …i no hi ha qui els hi posi límits. Ens consideren la seva propietat i el que puguem pensar no els importa un rave. Així doncs fan qualsevol cosa. El que hem de fer es això mateix que fem ara: confrontar-los amb la seva brutícia i mostrar el nostre repudi.

Joan BOADA
Joan BOADA
01.09.2017  ·  16:28

El Periodico ha perdut el darrer lector que li quedava a la meva familia. Ja no el comprara mes.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
01.09.2017  ·  19:41

Només expressar el meu total acord amb les opinions dels companys i amb l’editorial.
Es de totes aquestes “espanyolitats” que ens en hem de desfer, l’avans millor. Guanyar el referèndum i assolir la llibertat i la salut democràtica i mental.
Una del milió de coses que hauriem de canviar, per allunyar-nos el máxim possible del regne infàme que ens governa, dels seus usos i costums, de la seva mentalitat grotesca, seria establir (per consens de periodistes titulats i professionals del sector, no polítics) un codi ètic d’obligat compliment per llei, per tots els mitjans de comunicaciò al pais (dic al pais i no del pais, per incloure tot el que arrivi als ciutadans de la repùblica, ja m’enteneu, oi?). Per tal d’anar remontant el nivell cultural i democràtic, malferit per la “marca espanya”.
Però sembla que “transitòriament”, tampoc estem per a millorar això… igual treient-li la darrera “o” al Periodico ja ho tenim arreglat, no?

BLANCA SERRA
BLANCA SERRA
02.09.2017  ·  00:03

Diuen els espanyols “ladran? , Luego cabalgamos. Doncs és això.

Antoni López
Antoni López
02.09.2017  ·  00:57

Insisteixo: viuen de la mentida i per a la mentida, i tenen al seu favor la llana al clatell del babaus que se’ls creuen. Abundosa, dissortadament.

Guillem Uàl·laç
Guillem Uàl·laç
02.09.2017  ·  01:38

Aguait del vespre de la victòria de Catalunya
(2017, setembre)

Des de dalt del turó estant encara guaitem l’esplanada i de l’host fem recompte, tot esguardant els estols enemics.
Les companyies, dins la clariana del bosc atapeït, molt temps fa ja que es referen de l’oceà de perplexitat en què cabdills atordits soterraren llurs esperances.
La victòria gloriosa, que fou ajornada amb vergonya per la manca de seny i la covardia, ara s’apropa inevitable.

L’estol és ara immens, organitzat, ben reagrupat, prest a saltar cap a l’enemic assassí i lladre.
Amatents a l’immediat via fora, juramentats per a fer la feina, per a ésser-hi com i on calgui.
No oblidem. Els traïdors antics i nous seran passats a mata-degolla.
La regeneració es covarà implacable i, en la catalana terra, esclataran les flors més belles dels darrers tres-cents anys.

Antoni Morell
Antoni Morell
02.09.2017  ·  03:41

Comparteixo els comentaris de:
–Albert Miret (01.09.2017 | 08:15):… “En un estat democràtic, aquest senyor seria immediatament expulsat del Col·legi de Periodistes. En una dictadura, això no és així, per desgràcia”… I de
— Joan Guasch (01.09.2017 |01:05):…” Si hi ha un Col·legi de Periodistes i un codi deontològic i tal, no hi hauria manera d’expulsar i/o sancionar a tots aquests que, m’imagino, deuen estar col·legiats? O això és un campi-qui-pugui i tal dia farà un any?

Entenc que aquest plantejament cal estendre’l a totes les professions que exigeixen un títol acadèmic per a exercir-la i un Col·legi Professional que faci de Gremi o l’equivalent a un Sindicat.
Ho dic perquè, no fa gaire i en aquest mateix periòdic digital, es va publicar, encapçalada amb el títol :
CARTA OBERTA AL DEGÀ D’UN COL·LEGI PROFESSIONAL, PER EXEMPLE…. al Degà dels Arquitectes:
En ella incloïa el text integre de l’escrit registrat en el CoAC (12-5-2017) dirigit al Degà, demanat-li que, com arquitecte, se’l fes seu i alhora el fes arribar a la Comissió de Deontologia Professional.
En ell exigia que es traduïssin els fets provats judicialment i les condemnes que se’n derivaven dels articles corresponents del Codi Deontològic (que adjuntava) de la sentencia Judicial condemnatòria dels arquitectes del cas ADIGSA. D’això fa dies, setmanes i mesos. Ja que vaig esperar a tenir l’acus de recepció del deganat (17/5/17)… Però, des de llavors, SILENCI sepulcral!
O sigui. Hem d’exigir que sigui quelcom més que lletra escrita i estructures muntades sobre el gremialisme, sinó pensades en l’interès public.
Serà llavors quan, carregats de raó i predicant amb l’exemple, podrem exigir-ho a tothom.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
05.09.2017  ·  13:57

L’unitat d’Ezpañña imposada per collons pels feixistes manen, no és res mes que una puta imposició antidemocràtica, immoral, criminal i pròpia de señoritos feudals que no volen perdre el ” momio”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any